Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stali w uczuciach do buraków maja zapasy. Ale wiekszosci szkoda wydac i ciągłe wizje że nie będa sieli o wszystko w temacie... u mnie betanal goltix i safari

Opublikowano
41 minut temu, Damianek20 napisał:

Podobno cukrowa już zrealizowała 100 procent tonażu. Ludzie zwiększyli zasiewy doszli nowi część tych co miała nie siać jednak sieje.

Buraki u mnie zaczynają wschodzić a tu zimno 🤦

Kiedy siałeś?

Opublikowano (edytowane)

Jak dużo padało i będzie słonecznie to będą miały ciężko wzejść ,na pewno długo te słabsze zawiną się , 5 cm to groch burak do 3 cm ,jak się mogła rozmyć ziemia ,ulewa była

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jak dużo padało i będzie słonecznie to będą miały ciężko wzejść ,na pewno długo te słabsze zawiną się , 5 cm to groch burak do 3 cm ,jak się mogła rozmyć ziemia ,ulewa była

może źle się wyraziłem że rozmyło. Siane było w przesuszoną ziemię płyciej wydmuchiwał pneumatyczny siewnik nasiona z ziemi więc trochę zgłębiliśmy do wilgotnej warstwy ale nie wydawało się aż tak głęboko. Po zasianiu pada już 4 dni. w tych rowkach co zrobił siewnik zrobiło się błoto. wypasiony nowy siewnik a wcale mi sie to sianie nie podobało ale nie było wyboru. A wszystko to zapewne wina tego że... siane w niedziele....

Edytowane przez kamil2509
Opublikowano

🤣 

To chyba jakiś rzutowy siewnik a nie pneumatyczny bo nie wiem jak może wydmuchiwac nasionka.. chyba ze w innych niż kongsklide jest inna technologia niż zasysanie ziaren do tarczy i ich strącanie do bruzdy  przez szczotki w odpowiedniej prędkości..

Opublikowano
Przed chwilą, skywalker89 napisał:

🤣

To chyba jakiś rzutowy siewnik a nie pneumatyczny bo nie wiem jak może wydmuchiwac nasionka.. chyba ze w innych niż kongsklide jest inna technologia niż zasysanie ziaren do tarczy i ich strącanie do bruzdy  przez szczotki w odpowiedniej prędkości..

Vaderstad tempo np wydmuchuje

Opublikowano
miwigos napisał:

Ja sieje starą podciwą gamą i nie mam problemów

najlepiej i najtaniej, u nas też się zachował na gospodarstwie siewnik gamma, dostało go z cukrowni nasze kółko rolnicze i ojciec go miał i ma na stanie kiedyś obsiewał 80 ha, sasiedzi przyjeżdżali brali i oddawali w różnym stanie, ostatni w gminie który jest używany obecnie obsiewa 10 ha rocznie 😁

Opublikowano
11 godzin temu, adamn999 napisał:

najlepiej i najtaniej, u nas też się zachował na gospodarstwie siewnik gamma, dostało go z cukrowni nasze kółko rolnicze i ojciec go miał i ma na stanie kiedyś obsiewał 80 ha, sasiedzi przyjeżdżali brali i oddawali w różnym stanie, ostatni w gminie który jest używany obecnie obsiewa 10 ha rocznie 😁

U mnie co drugi rolnik ma i sobie sam sieje ,ja sieje około 20 ha

Opublikowano (edytowane)

Burak siany w poniedziałek na 2,5 cm i prawie wschodzą. Nie rozumie tej mody na wczesne siewy chyba tylko to jest dobre dla tych co usługowo sieją bo więcej obrobią. Siew gamą c330 2 litry/ha plus napawanie radlic ja wiem? 0,50 gr/ ha :D gleba klasy V i IV

Edytowane przez e2visionamd
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v