Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na V KL. buraki będą bardzo kiepskie ,widocznie macie klase zaniżoną wasza korzyść ,V KL. prawie nie mam ,ale tam gdzie mam to pszenica bardzo słaba przypalenia-odmłodzenia, chyba że macie dużo opadów ,przy 400 mm była by totalna porażka

Opublikowano

Co tu pisać ,fosfor i 2/3 corn cali na ściernisko ,siew polonu facelia, bez obornika ,wcześniej głębosz , orka na początku listopada ,wiosna wółkowanie, siew reszty corn cali ,saletrzak 300 kg ,uprawa aktywnym agregatem i siew ,saletra 200 kg ,najpóźniej do końca maja zależy od opadów ,im wcześniej tym lepiej ,idealnie na pierwszą parę liści , 2-3 opryski na chwasty  ,raz na chwościka przeważnie po żniwach w połowie sierpnia ,trzy razy odżywka ekosol +siarczan +bor + trochę mocznika

Opublikowano

Bo od tego roku zwiększam dawke saletrzaku, wcześniej był obornik ,źródło dostępu wyschło

Opublikowano

Nawet firmy nasiene zmieniają technolgię ,zwiększają dawki N ,powód brak obornika i chęć osiągniecia plonu bliżej 100 ton

Opublikowano

Zależy od roku w tym lepiej się wyszło na pszenicy i rzepaku w stosunku do buraka limitowanego ,dopłaty cukrowej nie liczę ,bo ona jest na rekompensatę za degradacje gleby

Opublikowano

pszenica 9 x850,00 =7650,00

burak 60 x114,00 =6840,00 +20 x60,00 =1200,00 razem 8040,00 a koszty w buraku o 2 tyś. większe ,zakładając że w tym roku miałeś 80 ton ,ceny netto,

Opublikowano (edytowane)

Poprzednie lata burak wychodził na plus względem  pszenicy, chodziło mi jak liczysz że burak  w tymroku wyszedł ci lepiej ,wylicz mi to

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

A buraki po 45 -50 ton przy niskim cukrze ,wtedy kalkulacja jeszcze gorzej wychodzi

Opublikowano

Skoro burak ci dał w tym roku 80 ton ,to pszenica musiała dać 9-10 ton, kończe z tobą wymiane słowną bo się nie rozumiemy

Opublikowano
54 minuty temu, warchest napisał:

czy pod buraki wystarczy jak dam po 400 kg na ha polifoski 6 i poplon zaorany gorczyca był , czy trzeba by jeszcze po 100 kg soli potasowej dorzucic do tej polifoski ? 

Wszystko zależy od zasobności pola w PK

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v