Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, iron napisał:

u mnie średni plon 72 tony z hektara na czysto . zanieczyszczenia 9.8 polaryzacja 16.7 klasa ziemi od 3a po 4b .zbyt duża liczba opadów trochę zmniejszyła plon jak i nierówne wschody spowodowane kwietniowa suszą. jednak i tak wynik jest w pełni zadowalający mnie

U mnie 19 polaryzacja to nie koncert życzeń nie pokaze 

Opublikowano (edytowane)

Ta, 19, chyba jakiś syn dyrektora 🤣

Moja część pojechała do werbkowic i cukier średni z kawałka 8,5ha.... 15,5% , babeczka mówiła że z tym sezonie jeszcze takich wieści nie przekazywała.. Ale co z tego jak średnie zanieczyszczenia 12%!!! Kilka aut po 12,14, jedno 15 a nawet 20%!! Z jednego pola, z jednej pryzmy brane... i Cyk sredni plon po ich potraceniach 48t...

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/okopowe/kzpbc-slaba-polaryzacja-problem-z-wywiazaniem-sie-z-kontraktacji,100994.html 

Poczytajcie komentarze. 

Wie ktoś gdzie w lubelskim można zrobić niezależne badanie cukru? 

No jebią nas na wszystkim, na zanieczyszczeniach, na weslotkach a teraz na cukrze. Nie wiem co oni zrobią żeby ludzie chcieli siać w następnym roku. Trzeba chyba strajkować o jakiegoś komisarza który by wszedł w te cukrownie i sprawdzał wszystko względem prawa, prawdziwości tych wyników itp. Na związki nie ma co nawet liczyć. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

0

Tomek12 napisał:

5 godzin temu, iron napisał:

u mnie średni plon 72 tony z hektara na czysto . zanieczyszczenia 9.8 polaryzacja 16.7 klasa ziemi od 3a po 4b .zbyt duża liczba opadów trochę zmniejszyła plon jak i nierówne wschody spowodowane kwietniowa suszą. jednak i tak wynik jest w pełni zadowalający mnie

U mnie 19 polaryzacja to nie koncert życzeń nie pokaze 

o co ci chodzi?

Opublikowano
8 godzin temu, beata12596 napisał:

To jeszcze bardziej dziwi mnie Twoja wypowiedź. Nikt zostawiając pole pod uprawę buraków na jesień, nie spodziewał się takich cyrków z polaryzacją, a co za tym idzie mniejszych zysków . To tak jakby posiać pszenicę, bo liczysz na jakiś zysk, a na skupie handlarz potrąca Ci za np zanieczyszczenia, za to , że znalazł biedronkę itp paradoksy, Ty wkurzony , bo masz mniejszy zysk, a ktoś mówi do Ciebie - to było nie siać pszenicy, trochę nie halo, bo skąd miałeś wiedzieć, że tak Ciebie potraktują na skupie. To tylko takie porównanie, ale my jesteśmy najniżej w tej hierarchii, bo nie mamy wpływu na ceny, a jeszcze jak nas kroją z każdej strony patrząc prosto w oczy to już krew człowieka zalewa 🤬

Mnie też dziwi co piszesz. Rolnictwo to fabryka pod chmurką, więc nie raz będą sie sytuacje których się nie spodziewasz. Czasem w pszenicy czy rzepaku zrobisz niby wszystko książkowo a efekt jest taki że nie ma ani plonu ani jakości.  Tu z burakiem jest tak samo tylko przy niezadowoleniu z plonów , zanieczyszczeń i polaryzacji powstają różne teorie spiskowe. Protesty i marudzenie nic nie dadzą jeśli nie dasz rady udowodnić że jest inaczej niż oficjalnie cukrownia podaje. 

Z tego co wszyscy pisza to robią dokładnie tak jak twierdze - nie pasuje im więc w nastepnym roku nie będą siać i wszystko w temacie. 

Opublikowano
21 minut temu, damin1 napisał:

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/okopowe/kzpbc-slaba-polaryzacja-problem-z-wywiazaniem-sie-z-kontraktacji,100994.html

Poczytajcie komentarze. 

Wie ktoś gdzie w lubelskim można zrobić niezależne badanie cukru? 

No jebią nas na wszystkim, na zanieczyszczeniach, na weslotkach a teraz na cukrze. Nie wiem co oni zrobią żeby ludzie chcieli siać w następnym roku. Trzeba chyba strajkować o jakiegoś komisarza który by wszedł w te cukrownie i sprawdzał wszystko względem prawa, prawdziwości tych wyników itp. Na związki nie ma co nawet liczyć. 

Może to celowa robota żeby zniechęcić do siania buraka bo takie ma Niemiec  kaprys żeby w Polsce było mniej buraka dziwny traw że tak jest w całej Polsce .

Opublikowano

Nic te badania w niezależnym laboratorium nie dadzą jeśli to nie będzie ta sama próbka co w cukrowni. Cukrownia nie zgadza się na wydanie próby z naszych burakow i twierdzą że badania w Puławach są prowadzone inna metodą i stąd różnica 

Opublikowano (edytowane)

Cukrownia specjalnie zrobiła,  wypłaci mniejszą kwotę teraz nam, a na wiosnę chcecie dodatkową kasę? ( waszą czytaj) to zasiejcie znów buraki to wam  z łaski damy  i tak co roku robić mogą ... niby porozumienie branżowe zakazuje takich praktyk , oni doskonale wiedzą że jak nic nie dadzą teraz nam to na 100% mogą wpier.alać z fabryki do pośredniaka jak ostatni kilogram cukru z tej kampanii sprzedadzą.   PS. Zawsze nas okradali na procencie na limitach chłop miał pod górkę ale  to był dalszym ciągu złodziej ale swój. Uprawiam 12 lat buraki i zawsze bilans był na plus , była to pewna uprawa z zyskiem. A teraz to nuż  w kieszeni się otwiera jak wchodzi sie na eplantator...

Edytowane przez MarekUA
  • Like 1
Opublikowano

W zwiazku z zakazem zgromadzen informuje wszystkich Plantatorow o braku mozliwosci przeprowadzenia strajku w dniu 06.11.2020.Prponujemy zatem o przeslanie do Cukrowni w Werbkowicach oswiadczenia o nastepujacej tresci. Ja nizej podpisany popieram postulaty Komitetu Strajkowego tj. 1.Obnizenie polaryzacji ustalonej w cenniku za buraki cukrowe z 16% na 14%.2.Udostepnienie Plantatorom tzw. wtornika umozliwiajacego zrobienie dodatkowej analizy polaryzacji i zanieczyszczen w niezaleznym laboratorium. Ponadto oswiadczam ze w przypadku nie uwzglednienia w/w postulatow ogranicze uprawe burakow cukrowych ew. zrezygnuje z uprawy burakow cukrowych. W oswiadczeniu podac swoje dane z numerem umowy.

Takie coś dostałem od znajomego, co krąży po ludziach. 

Ja bym tu dodał postulat że pobieranie prób powinno być nagrywane i nawet udostępniane online plantatorom, można transmitowac posiedzenia gmin to i to możnaby było i rozwiało by to wszelkie wątpliwości chyba 

Opublikowano

Najlepiej jakby większość zrezygnowała z buraka na drugi rok, dopiero cukrownia by zobaczyła ,że chu*a bez nas -plantatorów mogą.. 

Ja Cukrownia Werbkowice w tym roku siałem ostatni raz.. lepiej coś innego zasiać i nie robić na tych oszołomów co się dorabiają z naszej kasy ..

Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/okopowe/ksc-bedzie-badac-polaryzacje-burakow-w-niezaleznych-laboratoriach,101029.html

Edytowane przez Cradle
Opublikowano

1. Dlaczego koszty obsługi dostawy (doczyszczarka) jeszcze urosły z 3 zł na 4 zł

2. Pobieranie prób z 3 miejsc samochodu tak jak mamy zapisane w umowie a nie z jednego

Łatwo byłoby dojść do porozumienia z rolnikami tylko trzeba zachować się poważnie ten 1 euro za tonę lojalnościowy to śmiech.

Oni dadzą Ci do 1 ha przykładowo 4,50 (1euro) x 60 ton = 270 zł , a same nasiona  na ha to koszt około 800 zł ...

Anulowanie kosztów nasion, oprysków na chwościka które i tak nic nie dają i już będzie można cokolwiek rozmawiać.

Opublikowano

Moje prywatne zdanie jest takie, że cukrownie KSC jako całość są pod kreską... Podobno w jednym z ostatnich suchych sezonów brakło im taniego ponadkwotowego buraka do przerobu, ale zysk zanotował np. PPZ Trzemeszno będący także w KSC... Nie oszukujmy się, cena cukru na giełdach nie rozpieszcza, ale patrząc na inwestycje Niemców widać, że to się zmieni. Pytanie kiedy i kto do tego czasu przetrwa.

Opublikowano
10 minut temu, lukasz493 napisał:

1. Dlaczego koszty obsługi dostawy (doczyszczarka) jeszcze urosły z 3 zł na 4 zł

2. Pobieranie prób z 3 miejsc samochodu tak jak mamy zapisane w umowie a nie z jednego

Łatwo byłoby dojść do porozumienia z rolnikami tylko trzeba zachować się poważnie ten 1 euro za tonę lojalnościowy to śmiech.

Oni dadzą Ci do 1 ha przykładowo 4,50 (1euro) x 60 ton = 270 zł , a same nasiona  na ha to koszt około 800 zł ...

Anulowanie kosztów nasion, oprysków na chwościka które i tak nic nie dają i już będzie można cokolwiek rozmawiać.

A może jeszcze nawozy za darmo i koszt zbioru po stronie cukrowni?

Opublikowano

Jak mieli po 50 ton i cukier 14-15 to nic dziwnego że się wkurw...ą

Opublikowano

Przecież to jest rolnictwo i nie zawsze wychodzi jak by się chciało. Te tragicznie niskie plony to też wina cukrowni?  Chwościk wina cukrowni?  Może po prostu był bardzo nieurodzajny rok na burak ? 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Ulman napisał:

A może jeszcze nawozy za darmo i koszt zbioru po stronie cukrowni?

Jasne. Jakbyś cokolwiek o świecie wiedział i miał pojęcie jak funkcjonuje taka cukrownia i jakie tam pieniądze idą chociażby w systemy to byś siedział cichutko uwierz.

9 minut temu, miwigos napisał:

Jak mieli po 50 ton i cukier 14-15 to nic dziwnego że się wkurw...ą

No sorki bohaterem internetowym i kłamcą nie jestem tak jak wszyscy normalni piszę jak jest, w twój wynik nawet jestem w stanie uwierzyć ale jak tu ktoś pisał o powyżej 17 to nie mam pytań :D

14,40 polaryzacja , zanieczyszczenie 11,23 i 65 ton z ha.

A kto żyje w swoim wyimaginowanym świecie polaryzacji 17 i wyżej niech sobie wmawia to dalej-  kwit pokaże i konto również nikt nikomu niestety tam już nic nie doda :D

Od 10 osób z okolicy wiem ze każdy miał niemal identyczne wyniki polaryzacji w okolicach 14, obojętnie czy były zjedzone przez chwościk czy nie.

I żeby nie było ja jestem zadowolony z uprawy buraka nawet w tym roku wyjdę na dobry plus z ha około 2,500-3,000 zl dodajmy dopłaty to mamy prawie 5 więc płakać nie muszę.

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano
2 minuty temu, lukasz493 napisał:

Jasne. Jakbyś cokolwiek o świecie wiedział i miał pojęcie jak funkcjonuje taka cukrownia i jakie tam pieniądze idą chociażby w systemy to byś siedział cichutko uwierz.

A co cię obchodzą ich pieniądze? Jak ci pasuje to siej a jak cię okradają to po cholerę się z nimi zadajesz ? Zasiej kuku albo soję i handluj z innymi.

Opublikowano

Jak nie będzie transparentności badań to zawszę jest pole do popisu dla cukrowni oraz nieufnościi i oskarżeń przez rolników.

Oddajemy buraki i nie mamy żadnego podglądu oraz pewności co do poprawności badań.

Mnie w tym roku chcieli skroić na zaolejeniu rzepaku, udało się tego uniknąć dzięki próbce która zabrałem do domu. W przypadku buraków zdaję się na czyjąś uczciwość i rzetelność bądź nie.

@Ulman nie dolewaj oliwy do ognia

• Like 1
Opublikowano

Ja już drugi rok biorę i sieje jedne z tańszych nasion.. jest ok. 

Z tego kawałka plonu nie miałem bo teren górzysty dodatkowo, dobrze że cukier trochę lepszy bo spodziewalem się koło 14... Ale ziemia gliniasto borowinowa, ponoć na takich ziemiach cukier bywa lepszy 

Opublikowano
4 minuty temu, miwigos napisał:

I jesteś pewien że cukier wszystkim zaniżyli

A dlaczego nie. Mają "prikaz" że wszystkim obniżają, np. 2% i tak robią. Dowód - proszę bardzo. Parę lat temu ,nie ja tylko moi rodzice, zaczęli siać więcej buraku ponieważ "doszły" dzierżawy. Limitu nie mieli na całą powierzchnię więc dogadali się ze znajomym że na niego "wstawią" burak - on swojego limitu nie wykorzystał. Znajomy burak "odstawił" na wczesny we wrześniu i nie zakończył dostaw, rodzice "odstawili" burak w październiku - dwie ciężarówki zostały "wstawione" na znajomego i na nich polaryzacja była co najmniej  2% wyższa niż na pozostałych. Burak rósł na jednej działce i był na jednej pryzmie. Przypadek???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v