Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie też kampania zakończona. Planowana odstawa była na 14 listopad ale przerzucili na nasz teren kombajny i ładowarkę z terenów gdzie kopać się nie dało.

Plon netto II 77 t/ha

cukier 14.8

zanieczyszczenia 11.3

KSC Krasnystaw.

Co do zawartości cukru to plantacja jednego z moich znajomych została wytypowana do pobierania prób przed sezonem na zawartość cukru. Ostatnią próbę pobrali mu 6 września i cukier wyszedł 16.9. Następnie skorzystał z możliwości kopania na rozruch cukrowni i buraki miał odebrane 18 września. Wynik z kampanii.... 15.3% a było to jeszcze przed deszczem. Gdy zapytał skąd taki spadek to dostał informację że pewnie ... próby z pola były pobieranie nie reprezentatywnie! 

Z kolei słyszałem o dwóch dużych plantatorach  którzy nie zgadzali się z tak niskimi zawartościami cukru. Podobno zrobili badania gdzieś w Puławach i z om 14.5% w cukrowni zrobiło się coś około 18% w Puławach. Gdy przedstawili wyniki w cukrowni dostali informację, że tamto laboratorium wykonuje badania inną metodą i oni jej nie uznają. A jeśli plantator nie zgadza się z wynikami z cukrowni to ... nie musi sprzedawać buraków.

Edytowane przez Alio
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Cukrownia Krasnystaw już dawno była na celowniku do zamknięcia ale nie potrwa to długo za kilka lat nie będzie żadnej cukrowni bo taki jest plan Unii .

Żeby nie było protestów społecznych to obniżeniem polaryzacji buraka rolnicy sami zaprzestaną uprawy wszystko sposobem .

Opublikowano

Galan to urodzony "optymista", prawie każdy post to wizja apokalipsy. Wybacz, ale takie odnoszę wrażenie. 

Co do kasacji uprawy buraków - P&L miał budować od nowa cukrownie, ale będą modernizowac istniejącą i znacznie zwiększyć moce przerobowe. Będą potrzebowali  surowca. Cena nie rozpieszcza, ale póki jest jakiś zarobek to i będą chętni do uprawy.

• Haha 1
Opublikowano

Szczerze to mnie trochę zszokowała podwyżka o 1 zl ceny za obsługę dostaw . przy 200 tonach mamy 1000 zł zapłaty za obsługę dostawy. Rok temu było 3 zł teraz 4,szkoda że tak chętnie podwyżek na cenę surowca nie dają. Złodzieje ksc

• Sad 1
Opublikowano

W tym roku jak się plantatorzy buraków nasłuchają, ile zarobili inni na kukurydzy to już widzę te tłumy chętnych do zwiększania areału uprawy. W przyszłym roku sieję ostatni raz i mniej niż w poprzednich latach. Zarobki nieadekwatne do nakładów i coraz większych problemów z uprawą (wycofywanie srodków i narastający problem chwościka). Jak mam siać za te pieniądze, to lepiej niech pole od buraka odpocznie. Cukrownie też by inaczej traktowały plantatorów, gdyby nie sezonowi napaleńcy liczący "wielkie pieniądze" z dopłat do buraków. Trzeba przeczekać aż się wystrzelają i wyleczą się z uprawy, wtedy cukrownie sobie o nas przypomną.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz493 napisał:

dodatkowo zauważyłem że ilość kontraktowanych i termin jej zawarcia w e-plantator się zmienił o 30 ton w dół ? o co z tym chodzi było 180 jest 151

Pewnie miałeś cukier ponizej 16 i tak Ci wyszło po przeliczeniu... 

Podnieśli już w tym sezonie stawkę za dostawy? Słyszałem plotkę o jakimś większym narzucie na przyszły rok ale w tym roku nic nie słyszałem o tym... Supcio, kilka tyś w plecy,  kumpel co oddał buraki będzie musiał cukrowni jesczze dopłacić bo bral rsm od nich

Opublikowano

Poniżej jak pisałem miałem cukier 14.4 ton wyszło 170 netto II .

Limitu miałem 180 ton, dziś loguję się patrzę a tam 151 i umowa wrzesień a mam zdjęcia na całkiem co innego.

Co do ceny za dostawę oczywiście że tak podnieśli o 1 zł:

Schowek-1.jpg

Opublikowano (edytowane)

Papierowa 180 ton, tydzień temu było 180 nagle dziś jest zmiana i 151 umowa 29.09 a ja nic o tym nie wiem ...

=

Edit:

Rozmawiałem z instruktorem i to jest zmiana po dostawie automatycznie przez system aby każdy plantator wywiązał się z umowy. Teraz zamiast 180 ton po 14.40, pójdzie mi 151 po 16 % polaryzacji a reszta po niekontraktowane i po te 30 zl z tego co zrozumialem.

Nie wiem dziwne to jakieś

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano

Dziwne trochę, u mnie jest normalnie. Możesz "podzwonić" żeby wyjaśnić, pogadać chociażby z inspektorem i czekać na fakturę. Jak tam będzie ten zaniżony limit to wtedy "robić raban", 29.09 przecież niczego nie podpisywałeś. Ja dwa lata wstecz (rok temu też) wziąłem cukier i za niego zapłaciłem (inaczej nie chcieli sprzedać bo brałem przed odbiorem buraków) i też pojawił się w e-plantatorze w obciążeniach ale na fakturze go nie było...

Opublikowano
5 godzin temu, lukasz493 napisał:

Papierowa 180 ton, tydzień temu było 180 nagle dziś jest zmiana i 151 umowa 29.09 a ja nic o tym nie wiem ...

=

Edit:

Rozmawiałem z instruktorem i to jest zmiana po dostawie automatycznie przez system aby każdy plantator wywiązał się z umowy. Teraz zamiast 180 ton po 14.40, pójdzie mi 151 po 16 % polaryzacji a reszta po niekontraktowane i po te 30 zl z tego co zrozumialem.

Nie wiem dziwne to jakieś

a ile lat siejesz buraka do ksc ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v