Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś mądry mi doradził żeby wrócić do miedzi w ochronie przed chwościkiem. Najlepiej w formie wodorotlenku albo mieszaniny wodorotlenku i tlenochlorku. Oczywiscie bardzo dobre efekty daje podobno na zachodzie Europy protiokonazol. Praktykuja też dodawanie mankozebu do zabiegów ale jak wiadomoi u nas nie wolno. Ochrona ochroną ale naciągnął mnie handlowiec na preparat do regeneracji gleby, stymulacji życia mikrobiologicznego. i coś tam coś tam😋 Zasadniczo jestem sceptyczny do takich rzeczy ale wziąłem i uważam że większość temu zawdzięczam. Na klinie gdzie  nie opryskałem widać było sporą różnicę.  Pole na nastepny rok juz opryskałem i zobaczymy czy się sytuacja powtórzy. 

Opublikowano

Też dawałem miedź.. 

Ja na przyszły sezon chyba na zmianę co 3tyg będę pryskal miedzią i wodą utlenioną ze srebrem, będzie tanio... 

Ja wszedłem w poplony w końcu, mam 3,5ha posiane facelie słonecznik wyke i proso,  a na tym samym polu 1,5ha gorczycy,  zobaczy sie jako będzie efekt. 

Jaki to preparat??

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

I z tego co pamiętam nie pryskaliscie nic na chwoscika? Koledze wczoraj zabrali pryskal z 2-3razy i Chwoscik mu strasznie wpierdzielil z półtora miesiąca temu i cukier też 13,3... 

W sumie dobrze to wymyslili, najpierw upier....lą nas na polaryzacji, a później łaskawie dociagną do 16% na zachętę,  ale coś niechce mi się w to wierzyć...

Pryskaliśmy dwa razy, chociaż zarzekaliśmy się, że po wcześniejszym roku, gdzie były zrobione trzy zabiegi w sumie pięcioma środkami i polaryzacji ok 14,50, buraki oddane wtedy na pierwszą dostawę, nawet nie pomyślę o chwościku, bo szkoda wydawać kasę na zabiegi, to mój luby nie wytrzymał jak widział śmigających co chwilę kolegów z opryskiwaczami no i sam pojechał, żeby zagłuszyć sumienie. Nic te dwa zabiegi nie dały, buraki zeżarło, a przed kopaniem to już prawie międzyrzędzia były zakryte ponownie 😂. Jedyna rzecz którą zauważyłam i może pomożecie mi zrozumieć to to, że w trzech miejscach oddalonych od siebie o ok 30 km widziałam posiane buraki pastewne z liściem sięgającym powyżej kolan i z w ogóle nie porażonym liściem, gdzie niedaleko prawie każdej były plantacje buraków cukrowych konkretnie zjedzone przez chwościka, gdzie jest różnica, bo ja nie wiem 🤔

Edytowane przez beata12596
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Kopane  23.09 11,3 ha.  Jak widać są sposoby by się udało.

image.png

Zanieczyszczenia jakie niskie 👍, w tym roku kopane wczoraj faktycznie po deszczach, wyszło 12, 09, ale w ubiegłym roku kopaliśmy na pierwszą dostawę, wtedy było jeszcze sucho , a i tak zanieczyszczenia mieliśmy powyżej 10 🤔

Opublikowano

Nie wiem jak wy, ale ja zauważyłem i w tym i w ubiegłym sezonie, że im więcej wjazdów było w buraki z ochroną a nawet w pszenicy, tym bardziej zaraza się ich czepiała. Buraki tylko raz popryskałem, odbiór w listopadzie, wynikiem się podzielę na forum.

Opublikowano
16 minut temu, mano napisał:

Nie wiem jak wy, ale ja zauważyłem i w tym i w ubiegłym sezonie, że im więcej wjazdów było w buraki z ochroną a nawet w pszenicy, tym bardziej zaraza się ich czepiała. Buraki tylko raz popryskałem, odbiór w listopadzie, wynikiem się podzielę na forum.

Też raz robiłem buraki odbiór grudzień dam znać jak polaryzacja

Opublikowano
14 minut temu, mano napisał:

W jakiej to cenie jest?

Cos ok 50 pln/l.. Dałem   2,5l ale sprzedawca mówił że 2l wystarczy.   Jest to jakiś koszt ale chyba to robi robotę bo różnicę widać było gołym okiem. Dawałem tez na fasoli ale tam nie za bardzo widziałem efekt chociaż gościu który ścinał mówił ze lepsza. 

Opublikowano

U nas wszyscy redukują w dół a u szwaba jakoś redukują do góry 4 krotnie w górę bo mówi że mu się opłaca tylko szwab dostaje 3 zł za kg cukru i 480 zł za tonę korzenia a cukier na bawari kosztuję 4 euro i co wy na to .i niech nikt nie mówi że to nie prawda niestety byłem tam i było x ludzi i wszyscy słyszeli to samo 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Znaczy się ten nasz rząd jakiś do d*py, wszak Polski Cukier to państwowe przedsiębiorstwo.

Nie do końca jak mówisz tu chodzi żeby wykończyć nas polskie cukrownie A potem będziemy kupować cukier od nich po 16 zł za kg Na szwab daję 17 Euro za tonę a oni resztę w swoją kieszeni to jak  nie ma być ich gospodarka bogata 

Opublikowano

A dwa tam Państwo wszystko steruję samo  cena za mleko 75 euro centów jajko tak samo I tam jest coś takiego jak cena minimalna i nie może spaść niżej A jak spada to państwo dopłaca do tej minimalnej 

Dopłatę do stoku 1000 npm  i do pszczółek bo jakieś kwiatki tam są  i tylko raz do roku może kosić mają 1050 euro 

I ja się pytam jak mamy z nimi konkurować Czy agro unia tego nie widzi 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

U mnie buraki praktycznie bez ochrony bo połowa dawki intizamu który mi został z ubiegłego roku nie liczę, polaryzacja 15,5. Jedynie plon do bani bo padły od wody i ledwie niecałe 40t. Zanieczyszczenie mimo sporej ilości gliny na pryzmie 8,2. P&l Glinojeck

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano
19 minut temu, Emil39 napisał:

U nas wszyscy redukują w dół a u szwaba jakoś redukują do góry 4 krotnie w górę bo mówi że mu się opłaca tylko szwab dostaje 3 zł za kg cukru i 480 zł za tonę korzenia a cukier na bawari kosztuję 4 euro i co wy na to .i niech nikt nie mówi że to nie prawda niestety byłem tam i było x ludzi i wszyscy słyszeli to samo 

Jakbym dostawał 480zl/t, to bym 2-3 lata z rzędu posial na całości buraki i miałbym już zapewnioną emeryturę...

Opublikowano
1 minutę temu, skywalker89 napisał:

Jakbym dostawał 480zl/t, to bym 2-3 lata z rzędu posial na całości buraki i miałbym już zapewnioną emeryturę...

Wystarczy żeby 300 dali 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v