Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzień dobry,

chciałem  zapytać o taką sprawę jak częściowe przepisanie gospodarstwa na dzieci w celu ubiegania się o premię "młody rolnik" gdy brakuje jeszcze kilku lat do emerytury?

Taki wątek znalazłem:

https://www.agrofoto.pl/forum/topic/91037-darowizna-czesci-gosp-na-premie-mlody-rolnik/?ct=1601966728

Czy jest to dalej możliwe?

Jak część gosp. musi zostać przepisana? Wystarczy 1ha?

na stronie arimru piszą o 1ha?  a na forum o średniej ha dla województwa ?

Opublikowano

witam mam kolejne pytanie dotyczące mr z naboru 2015 a mianowicie w pierwszej wersji biznesplanu mialem wpisane tylko i wyłącznie grunty które mam na własność. jesienia 2019 r mialem rozliczenie po 3 latach i musiałem składać korekte biznesplanu żeby dopisac dzierżawy oczywiście zgode dostałem. i tak z wujkiem mialem umowe na 10 l ale z możliwością wczesniejszego rozwiazania umowy na wypadek gdyby chcial to sprzedać i nastal wlasnie ten momet że chce sprzedac a mi nie uśmiecha się kupowac tych gruntów bo sa pod zabudowaniami ( ruina) i czy dało by rade teraz biznedplan zmienic?

Opublikowano

Jest ktoś z podlaskiego z naboru 2019 co dostał pierwszą ratę premii?  Złożyłem wniosek o płatność pierwszej raty 3 sierpnia i do dzisiaj nic nie ma. Toche sie niecierpliwie bo mam sfinansować zakup ziemi na którą mam umowę przedwstępną. Z osobą która sprzedaje mi ziemie ustalilismy ze transakcje przeprowadzimy na początku listopada. Jesli kasa do tej pory nie przyjdzie to bedzie lipa własciciel nie bedzie chciał dłuzej czekac i sprzeda ziemie komus innemu.

Opublikowano
15 godzin temu, manieksch napisał:

Jest ktoś z podlaskiego z naboru 2019 co dostał pierwszą ratę premii?  Złożyłem wniosek o płatność pierwszej raty 3 sierpnia i do dzisiaj nic nie ma. Toche sie niecierpliwie bo mam sfinansować zakup ziemi na którą mam umowę przedwstępną. Z osobą która sprzedaje mi ziemie ustalilismy ze transakcje przeprowadzimy na początku listopada. Jesli kasa do tej pory nie przyjdzie to bedzie lipa własciciel nie bedzie chciał dłuzej czekac i sprzeda ziemie komus innemu.

Ja czekałem około 110 dni. 90 jest na wydanie decyzji do przelewu do Warszawy i później do trzech tygodni powinny być. Bo to warszawa wysyła

Opublikowano

Witam. Złożyłem w lipcu 2020r. wniosek o młodego rolnika. Decyzja będzie pewnie w lutym 2021 i moje pytanie brzmi kiedy muszę przejść na KRUS. Tzn. w lutym 2021 przejmę gospodarstwo w całości od rodziców i rozpocznę prowadzenie działalności rolniczej (akt notarialny) i od tego momentu faktury z tyt. prowadzonej działalności rolniczej będą już na mnie. Aby zrealizować plan inwestycji muszę kupić grunty od osoby obcej. Po przekazaniu gospodarstwa będę chciał złożyć wniosek o płatność I raty pomocy w jak najszybszym terminie. Jednakże pracuję zawodowo i będę musiał zrezygnować z pracy zawodowej lub przejść na umowę zlecenie aby przejść na KRUS. Kiedy muszę to zrobić. Czy już muszę być na KRUSie przed złożeniem wniosku o płatność I raty pomocy czy też przed otrzymaniem I raty pomocy (czyli w ciągu 90 dni od dnia złożenia wniosku o płatność I raty pomocy). Jak to było  u was w praktyce. Myślicie że najbezpieczniej byłoby przejść na KRUS już w momencie skladania wniosku o płatność I raty. Jakie są wasze doświadczenia. Dalej planuje być na umowie zlecenia, jednakże wynagrodzenie nie będzie mogło być wyższe od najniższej krajowej tak?

Opublikowano
Dnia 31.10.2020 o 18:35, kumon napisał:

Witam. Złożyłem w lipcu 2020r. wniosek o młodego rolnika......

Od wydania decyzji masz 9 miesięcy na przejęcie gruntów, które deklarowałeś w biznes planie.

Od osoby obcej nie muszą być kupione grunty można też od rodziny.

Najbezpieczniej przejść na KRUS w momencie złożenia wniosku o płatność.

Jeżeli będziesz kupował ziemię z premii młodego rolnika pamiętaj też że musisz mieć decyzję pozytywną z Kowr.

Możesz dorobić na KRUSIE określoną kwotę chyba na 2020r. 2600 brutto i tylko na umowę zlecenia.

Opublikowano
Dnia 5.11.2020 o 19:52, maverick1983 napisał:

Od wydania decyzji masz 9 miesięcy na przejęcie gruntów, które deklarowałeś w biznes planie.

Od osoby obcej nie muszą być kupione grunty można też od rodziny.

Najbezpieczniej przejść na KRUS w momencie złożenia wniosku o płatność.

Jeżeli będziesz kupował ziemię z premii młodego rolnika pamiętaj też że musisz mieć decyzję pozytywną z Kowr.

Możesz dorobić na KRUSIE określoną kwotę chyba na 2020r. 2600 brutto i tylko na umowę zlecenia.

A co jeżeli mam wpisane w umowę zlecenie stawkę godzinowa A nie miesięczna?

Opublikowano

W Małopolsce średnia powierzchnia gospodarstw to 4,10 ha a średnia krajowa to 10.80.  Ja posiadam 6 ha to znaczy ze mogę sie starać o młodego rolnika? Jeśli tak to ile punktów można dostać za moją powierzchnie gospodarstwa. 

Opublikowano
21 godzin temu, Nismo napisał:

W Małopolsce średnia powierzchnia gospodarstw to 4,10 ha a średnia krajowa to 10.80.  Ja posiadam 6 ha to znaczy ze mogę sie starać o młodego rolnika? Jeśli tak to ile punktów można dostać za moją powierzchnie gospodarstwa. 

Musisz utworzyć gospodarstwo o powierzchni większej niż średnia wojewódzka jeśli średnia wojewódzka jest mniejsza niż krajowa, jest to napisane w rozporządzeniu...

22 godziny temu, Lok125 napisał:

Poprawki na młodego rolnika? 🤔

Tak.