Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W tym roku miałem taki placek leżącej pszenicy. Wykosiłem kosą, parę uderzeń cepem i kury zjady. Przynajmniej się nie zmarnowało. Po sadzeniu ziemniaków sadzarką czy obredlaniu musowo końce trzeba obrobić i te górki ziemi na końcach zarównać. Dziadek nauczył to z szacunku trzeba tak robić.

Opublikowano
8 minut temu, pawel885 napisał:

Tak ludzie starej daty byli nauczeni przez biedę.... Ja jak ciąłem u sąsiada to dziadek cały dzień chodził i kłosy w worki zbierał i na koniec dnia w heder to sypał - naleciało może z 10kg ale chłop był z siebie dumny 

Nie trzeba daleko szukać, mój ojciec, jeszcze w wojnę rodzony👇

6 minut temu, pawel885 napisał:

nity się daje i jest ok

Nie daje poprzeczkę, bo nie potrzebne, to i nity nie potrzebne

Opublikowano
jahooo napisał:

3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Może aż tyle nie ale z 10% jak nic. Przecież na kawałku 15-20a to nie uwierzę, że obrobi ładnie rogi jak nawet łopatą po sobie poprawiać muszę a oram trzydziestką.

w obrotówce 3x30 potrzebuję na uwrocie 3 przejazdy, bo taka jest długość ciągnika, pług się zagłębia na odcinku 1m na głębokość roboczą, tylko waży 700kg a nie 300 jak UG

rozumiem ze cofasz ciagnikiem ? ja jak oram obrotowym to poprzeczniak zostawiam na tyle szeroki aby zakręcić bez rozłączania sprzęgła

Opublikowano

Szczerze to w tym roku sprzedałem jednego po żniwach. Bez wału. Takie dwie śmieszne gwiazdy miał. Jak trochę wilgoci było to coś tam się robiło ale jak sucho i jeszcze glina albo ten nasz kit to tylko z baku ubywa. Celuje coś deseń agregatu talerzowego, bo widzę że u sąsiadów robi robotę. A jak nie to wrócę do podorywek. 

Opublikowano
1 minutę temu, bartek1992 napisał:

rozumiem ze cofasz ciagnikiem ? ja jak oram obrotowym to poprzeczniak zostawiam na tyle szeroki aby zakręcić bez rozłączania sprzęgła

zawracam na trzy

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Rady mi trzeba. 

Temat jest taki - chciałbym sobie wyrzeźbić bramy do garażu. 

Miałyby to być bramy dwuskrzydłowe, wymiary ~300wysokosc x300(150+150) szerokość.

Pierwsza sprawa - jakie byłyby odpowiednie profile? 

Druga sprawa - jak się za to zabrać. Tzn robię sobie wszystko na ziemi pod wymiar, każde skrzydlo oddzielnie i potem tylko dospawuje zawiasy i ma grać, czy robię to coś jak duże drewniane - całość i rozcinam? Tzn profile pionowe z zawiasami, wieszam je, przyłapuje górny profil po całości, dolny profil po całości, skrajne profile (tzn wewnetrzne, sąsiadujące ze sobą z dwóch skrzydeł) i tak mam pewność, że wszystko do siebie pasuje i tylko rozcinam gorny i dolny profil i już na ziemi sobie wspawuje wzmocnienia?

Trzecia sprawa - przy takich wymiarach starczy tylko X, czy ze dwa poziome profile i do nich po skosie?

40 /40/2  40/27/2 w zupełności wystarczy. Przy zawiasach daj ścianę 3 mm. Spawaj osobno, do winkla, i wszystko musi grać. Masz fajne wymiary, zero odpadu to i taniej wyjdzie. Przy takich wymiarach nie musisz wcale skosów robić, wystarczy 2 poziome wstawić i gra.  Rozumiem że na obicie blacha pójdzie? 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Ale lubicie się męczyć... Płyta warstwowa, dookoła ceówka z blachy, parę spawów i drzwi są 

Cenowo też na plus. Na na prawie całej oborze tak mam, plus świetlik u góry 

Opublikowano
2 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Fortschritt to to samo co mój stoll on ma 11 łap sercowych w 4 belkach

ja mam 11 w 3 belkach plus wał fabryczny.

Przed chwilą, soltys48 napisał:

Oczywiście

No ok a tan z linku ma zwykłe łapy jak u mnie i dlatego się zastanawiam jak pole po nim wygląda

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v