Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a jeszcze oprócz małej skrzyni to jeszcze zasypywanie lejków ziemią wnerwiające. nie można pogonić.

16 minut temu, Baks00 napisał:

Przydalo by mi sie pare palcow od grabek

nie są drogie.

Opublikowano

Ja miałem jakieś takie jakby nakładki na tych lejkach. Nie wiem czy to fabryczne czy też ojciec dorabiał. Przy końcach pola się zatykało od spodu najczęściej.

Opublikowano

Siejąc C-330 na 4 biegu w porządku jest w miarę, aby tylko przy podnoszeniu i opuszczaniu traktor nie stał, tylko choćby powoli się toczył.

1 minutę temu, pafnucy napisał:

a jeszcze oprócz małej skrzyni to jeszcze zasypywanie lejków ziemią wnerwiające. nie można pogonić.

Opublikowano (edytowane)

Do zapychania wpływ ma jeszcze stan redlicy jak czubki są już wytarte równo z otworem wylotowym potrafi się właśnie zapychać ziemią. U siebie mam też konny ale już w oryginale kupiony z przystosowaniem do ciągnika 17 lejkowy Meprozet to po wymianie wszystkich czubków/grotów redlicy na nowe przestał się zapychać. Dorobione zagarniacze i na takie areały ok się sieje u mnie bo i wielkość skrzyni może być bo pola nie są jakieś długie aby nie starczyło i zazwyczaj z tych co mam średnio 2-3 kólka się obleci zanim ziarno wyjdzie, co do normy to jak dla mnie tez ok bo już nauczyłem się nim przez tyle lat siać i z lekkim naddatkiem ustawiam jak sieję w mokrą ziemie inaczej jak w suchą i na hektar jak do tej pory nie przekłamał mi więcej jak 6 - 10 kg. A jak ziemia z kół leci to właśnie w oryginale powinny być takie blaszane talerze i nie powinno być wtedy problemu :) 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
5 minut temu, pawel885 napisał:

Dał, ale chyba w pory... Wam fanatykom nie przetłumaczy

Tak Wy fanatycy zachodniej technologii może warto otworzyć klapki na oczach 🙆‍♂️ doj**ali piachu w łyżkę dwa metry przed maske i na tył do tego szersze opony i cwaniaczki zadowoleni 

Opublikowano
33 minuty temu, pafnucy napisał:

nie są drogie.

No czas bedzie teraz to mozna sie rozejrzyc

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Tak Wy fanatycy zachodniej technologii może warto otworzyć klapki na oczach 🙆‍♂️ doj**ali piachu w łyżkę dwa metry przed maske i na tył do tego szersze opony i cwaniaczki zadowoleni 

Chłopie, to jest 60 koni różnicy, ten ciągnik powinien ważyć o chociaż połowę więcej, ale to nie możliwe bo brakło by biegów aby tym chociaż ruszyć z pełną przyczepą czy z pługiem zagłębionym w ziemi. A nie że ciągnik 90 koni jechał jak z wozem z tyłu no ludzie.

Opublikowano
11 minut temu, Ursus932 napisał:

Taaa i co jeszcze? Kierowcę ursusa ząb bolał czy słońce go oślepiło? 1min30s widać że robi z tym Ursusem co chce, Ursus ruszył pierwszy bez stracenia przyczepności a to podstawa sukcesu w takich zawodach -  a i tak nie dał rady 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

@pafnucy Zdjęcia nie mam, dostałem info pocztą pantoflową, ale taka jak w tym ogłoszeniu tylko w gorszym stanie, oprócz zagarniacza nie spodobał mi się stan lejków i trybów, widać, że swoje w życiu przeszła i lekko nie miała a i cena dość wysoka jak za taki stan.

https://www.olx.pl/oferta/siewnik-zbozowy-hassia-2m-CID757-IDHduPj.html#55f3d22fef

na 2m szerokości i twoje zasiewy to i z boku nasypiesz

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Pierdziel te konne, kup hassie lub amazone, lepszych siewników w rozsądnych pieniądzach nie ma. Użytkuję D8 z amazonki i luks siewnik, do poznaniaka to jak pięść do oka.

W rozsądnych pieniądzach. To ile to Twoje D8 kosztuje i z którego roku jest? Bo kolega szuka za ok 2 tys zł, a w tej cenie to są zachodnie zabytki wyciągnięte z krzaków. Porównuj porównywalne, a nie Ursusa do mocniejszego JD czy Amazone D8 do siewnika konnego 

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
2 godziny temu, MF675ursus napisał:

W rozsądnych pieniądzach. To ile to Twoje D8 kosztuje i z którego roku jest? Bo kolega szuka za ok 2 tys zł, a w tej cenie to są zachodnie zabytki wyciągnięte z krzaków

A czy ja powiedziałem żeby kupił D8? Za swoje dałem 9300.

Opublikowano
2 godziny temu, MF675ursus napisał:

Powiedziałeś żeby szukał amazone albo hassia. W tej cenie to sam gruz jest

2 metrowe?

Opublikowano

Dlatego powiedziałem u siebie, że jak mam wydawać 3-4 tysiące czy więcej za maszynę używaną tak mało u mnie to wolę dalej konnym siać i chyba tak zostanie. Jeżdżenie po Polsce to dziękuję, Poznaniak za szeroki dla mnie to wolę dalej konnym siać, jak coś blisko jest to można podjechać oglądnąć, tego dzisiaj już byłem przygotowany kupić, przygotowałem traktor, nalałem wody do chłodnicy, pojechałem autem oglądać i jakby mi przypadł do gustu to wrócił bym autem do domu i pojechał po siewnik traktorem. Ale wyszło jak wyszło. Zawsze można grabki ściągnąć i bronować ale według mnie stan był nie adekwatny do ceny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v