Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
52 minuty temu, danielursus3p napisał:

No no, tylko w jd zrzucisz sobie połówkę jak ma ciężej i jedziesz dalej, mtzta albo zdusisz albo się zatrzymasz żeby wbić mniejszy bieg.

w MTZ jeden ruch dźwigni i tez masz półbieg

• Like 1
Opublikowano

Bez sprzęgła? Pytam bo serio nie wiem. 3 razy tylko ruskim ciągnikiem jeździłem, T25.

Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

Bez sprzęgła? Pytam bo serio nie wiem. 3 razy tylko ruskim ciągnikiem jeździłem, T25.

ze sprzęgłem, ale masz, nie trzeba, wajhować "w poszukiwaniu" , po prostu jeden ruch dźwignią i pół biegu w dół.

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Czemu niby? Po pierwsze mtz-ty były i są dostępne na zachodzie i jakoś rekordów sprzedaży nie biły, po drugie mtz to zapewne któreś pokolenie kopi czegoś zachodniego jak większość ruskich sprzętów więc czemu myślisz że miał by się sprzedawać? Nie mówię że jest zły ale to za mało. Kup licencję na nokie 3310 i zobaczymy czy odniesiesz sukces - sprzedasz pareset sztuk jakimś fanatykom i po zawodach 

jak już to ćwiartkę :)

Mtz jak dobrze pamietam bo sie dokopalem to zywa kopia ihc którego przestali pod koniec lat 50 robic.

Opublikowano

Talerzowka 1.8 kupiona nawet robi robotę

Na oranym wchodzi po osie ( 2.4m byłoby katorga)

C330 sąsiad robi próbę to kopie się ale jako tako idzie ;)

A c360 to już na 3b miesza ładnie (opony 16.9) jak MTZ porównywalna prędkość; D 

Opublikowano

Byłem dziś oglądać starą dwumetrową Hassię, w sąsiedniej wsi gość ma na sprzedaż. 2 tysiące chce, niby znaczniki są, grabki też ale po oglądnięciu nie spodobał mi się- źle zboże sypać bo trzeba przekroczyć zagarniacze żeby wsypać, jedyne co mi się spodobało to to, że lżej zapiąć i wyregulować bo skrzynia jest lekko przesunięta do tyłu i można pomiędzy traktor i siewnik w miarę wygodnie wejść. I w sumie zamienię prawdopodobnie kijek na kijek- znajomy, ma zadbany konny 15 lejkowy siewnik, twierdzi, że próba kręcona się mu zgadza z tym co wysieje w polu więc pożyczę go do siewu na wiosnę, jak się sprawdzi to za parę groszy się odkupi i będzie cacy bo on planuje Poznaniaka nabyć. A swojego mimo, że świeżo pomalowany i trochę podremontowany wywiozę na złom albo zostawię na ewentualnego dawcę części. 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Czemu niby? Po pierwsze mtz-ty były i są dostępne na zachodzie i jakoś rekordów sprzedaży nie biły, po drugie mtz to zapewne któreś pokolenie kopi czegoś zachodniego jak większość ruskich sprzętów więc czemu myślisz że miał by się sprzedawać? Nie mówię że jest zły ale to za mało. Kup licencję na nokie 3310 i zobaczymy czy odniesiesz sukces - sprzedasz pareset sztuk jakimś fanatykom i po zawodach 

jak już to ćwiartkę :)

Mtz jak dobrze pamietam bo sie dokopalem to zywa kopia ihc którego przestali pod koniec lat 50 robic.

słyszałem ze to kopia srarego jd

Opublikowano

masz zdjęcie haśki? tylko przez zgarniacz do gustu nie przypadła?

4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Byłem dziś oglądać starą dwumetrową Hassię, w sąsiedniej wsi gość ma na sprzedaż. 2 tysiące chce, niby znaczniki są, grabki też ale po oglądnięciu nie spodobał mi się- źle zboże sypać bo trzeba przekroczyć zagarniacze żeby wsypać, jedyne co mi się spodobało to to, że lżej zapiąć i wyregulować bo skrzynia jest lekko przesunięta do tyłu i można pomiędzy traktor i siewnik w miarę wygodnie wejść. I w sumie zamienię prawdopodobnie kijek na kijek- znajomy, ma zadbany konny 15 lejkowy siewnik, twierdzi, że próba kręcona się mu zgadza z tym co wysieje w polu więc pożyczę go do siewu na wiosnę, jak się sprawdzi to za parę groszy się odkupi i będzie cacy bo on planuje Poznaniaka nabyć. A swojego mimo, że świeżo pomalowany i trochę podremontowany wywiozę na złom albo zostawię na ewentualnego dawcę części. 

Opublikowano (edytowane)

@pafnucy Zdjęcia nie mam, dostałem info pocztą pantoflową, ale taka jak w tym ogłoszeniu tylko w gorszym stanie, oprócz zagarniacza nie spodobał mi się stan lejków i trybów, widać, że swoje w życiu przeszła i lekko nie miała a i cena dość wysoka jak za taki stan.

https://www.olx.pl/oferta/siewnik-zbozowy-hassia-2m-CID757-IDHduPj.html#55f3d22fef

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

Pierdziel te konne, kup hassie lub amazone, lepszych siewników w rozsądnych pieniądzach nie ma. Użytkuję D8 z amazonki i luks siewnik, do poznaniaka to jak pięść do oka.

Opublikowano

rozumiem. mnie najbardziej w konnym denerwowała mała skrzynia zasypowa. no i nie wierzę że komuś normę wysiewu konny trzyma. no ale na Twój areał może i wystarczy.

Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

@pafnucy Zdjęcia nie mam, dostałem info pocztą pantoflową, ale taka jak w tym ogłoszeniu tylko w gorszym stanie, oprócz zagarniacza nie spodobał mi się stan lejków i trybów, widać, że swoje w życiu przeszła i lekko nie miała a i cena dość wysoka jak za taki stan.

https://www.olx.pl/oferta/siewnik-zbozowy-hassia-2m-CID757-IDHduPj.html#55f3d22fef

Przydalo by mi sie pare palcow od grabek

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
2 godziny temu, pafnucy napisał:

rozumiem. mnie najbardziej w konnym denerwowała mała skrzynia zasypowa. no i nie wierzę że komuś normę wysiewu konny trzyma. no ale na Twój areał może i wystarczy.

Mój konny trzymał normę, ale co to z tego jak półtora worka zboża ledwo wchodziło.

Opublikowano

W moim konnym mi pasuje wszystko- szerokość, prostota, nawet mi się nie zapycha, tylko ten mój nie trzyma nawet normy tej z próby kręconej... Tylko o to mi się rozchodzi, żeby w miarę to siało. Akurat skrzynia mi pasuje bo na mój areał w sam raz. Jakby ziemi było więcej to bym szukał czegoś droższego ale powiedziałem sobie, że więcej niż 2 tysiące nie dam za maszynę używaną 2 razy w roku łącznie ze 3 godziny.

Opublikowano
5 godzin temu, danielursus3p napisał:

xD 60 koni różnicy :D :D  

Widać chłop z 16 dał fory co by nie rozerwać plastik 🤣 bo musieli by po Marka i Edka dzwonić  😁

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, danielursus3p napisał:

Mój konny trzymał normę, ale co to z tego jak półtora worka zboża ledwo wchodziło.

ile lejków? w mój wchodziło chyba ok 100kg pszenżyta. 21 lejków. matko ile on ha zasiał i jeszcze dobrze się sprzedał.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja mam 15 lejkowego, oryginalnego Kaszuba, tylko uspawany zaczep na podnośnik. 50kg pszenicy jak się dobrze rozgarnie i sypie wiaderkami to wejdzie. Taki plus, że znaczniki nie potrzebne bo wystarczy jechać przednim kołem C-330 po śladzie koła siewnika.

Opublikowano

wiem. siałem koniem trzynastką, ciągnikiem 15, 17, 21 lejkowym.

Opublikowano
2 godziny temu, pafnucy napisał:

ile lejków? w mój wchodziło chyba ok 100kg pszenżyta. 21 lejków. matko ile on ha zasiał i jeszcze dobrze się sprzedał.

A już nie pamiętam chyba 23 były, to po jakiś ojcowych modyfikacjach było u mnie podobnie wchodziło pszenżyta, całe dwa worki nie wchodziły na pewno z tego co pamiętam . Ogólnie to lepiej się nim siało jak poznaniakiem, mimo że poznaniak normę trzymał, tylko do poznaniaka wchodziło 1,5 metra zboża.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v