Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

brat jak Twój brat kupi jakiego zachoda zmienisz zdanie 😀😉

Ursus932 napisał:

9 minut temu, stempos1980 napisał:

Ciągnik pod @Ursus932 tylko cena duża chociaż widać że zadbany traktorek

A Ty widział ile tam wajch i pokręteł jest 🤔rocznik 85 to w każdej chwili coś może się spieprzyc, nie wiem czy podołam

a wajchów tyle co trzeba kwestia przyzwyczajenia

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

A Ty widział ile tam wajch i pokręteł jest 🤔rocznik 85 to w każdej chwili coś może się spieprzyc, nie wiem czy podołam

gdzie te pokrętła ?widzę jedno ,popatrz ile pokręteł ,przycisków ,wajch jest w nowych

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

brat jak Twój brat kupi jakiego zachoda zmienisz zdanie 😀😉

póki co na to się nie zanosi

nie ważne czy zachodnie czy nasze, wieku nie przeskoczysz, i zachodni i ursus jak się trafią wypracowane to będzie lipa, i ile byś do niego ni dołożył to nadal będzie to staroć

zachodni-owszem, ale nie taki który jest starszy ode mnie

Opublikowano

Założyłem nowy regulator do alternatora w zetorze no i nie wiem czy coś poszło nie tak ale niemożliwe. Wszystko podłączone tak jak być powinno,pasek naciągnięty lepiej niż przedtem i przy przekręceniu kluczyka zapala się tylko kontrolka od oleju a od ładowania nie. Jak zgasiłem to od ładowania tylko mrugnela że dwa razy,a później już nie mrugała wcale. Zauważyłem że w alternatorze jest podkładka tak jakby oddzielająca jedną szczotkę od obudowy no ale ona idzie krzywo trochę,czy ona może być winowajcą tego zajścia? Czy tam się może coś blokować czy szczotka ułoży się w kanale?

Opublikowano
42 minuty temu, bratrolnika napisał:

ile byś do niego ni dołożył to nadal będzie to staroć

zachodni-owszem, ale nie taki który jest starszy ode mnie

Jak to znajomy mechanik mówił, jak coś mi dłubał przy ciągniku (już to kiedyś pisałem)

"Ile byś Darek do niego nie dołożył, to nowego już z niego nie zrobisz"

A co do zachodnich, to nie wiem czy nie wolałbym takiego w pobliżu mojego wieku, niż dużo mlodszego. 

Opublikowano
41 minut temu, jahooo napisał:

Jeśli nie zaświeca się lampka, to nie  ma przejścia od plusa akumulatora przez lampkę na uzwojenie wzbudzenia.

Szukać przyczyny w kabelkach?kurcze niby wszystko skręcone na tip top. Jeden jest czerwony przewód na klucz 10 przykręcany(jakby podwójny kabel), na środku alternatora gdzie są 3 śrubki na klucz 8 to idzie  jeden biały kabelek. A jeszcze jeden czerwony idzie do regulatora na wsuwkę. 

Opublikowano (edytowane)

Ten biały jest pewnie podłączony do zacisku opisanego jako D+ z tego co pamiętam. Podłącz sobie żarówkę 5W do plusa a drugi koniec do tego zacisku, powinna świecić , gdy silnik nie pracuje i zgasnąć, jak pojawi się ładowanie. Wtedy uszkodzenie jest między stacyjką a alternatorem. Jak się nie zaświeci, to może być walnięty alternator, trzeba zawieźć do sprawdzenia.

i-granit-alternator-zetor.jpg

Jak masz taki alternator, to B+ to ładowanie akumulatora, D+ to wzbudzenie/kontrolka ładowania, W - chyba wyjście na elektryczny obrotomierz silnika, ta mała czarna kostka na jedną śrubkę to z tego co pamiętam kondensator przeciwzakłóceniowy, nie zawsze jest.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Spoko, tylko bez napinki, bo ci żyłka strzeli, nie jestem nikim tak ważnym :D

Tak tak .  Nikim ważnym... 

Tydzień sprawy nie mogłem załatwić a Ty w 5 minut temat ogarnąłeś 👍👍

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v