Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, pafnucy napisał:

czekaj Sławek, zaraz i Twoje będą się żenić. ciekawe czy będziesz szkodował dzieciom.

ja tam zawsze na tacę i inne koperty daję . jedynie związku z wiarą w tym nie widzę.

Taki związek że jak pójdziesz bez portfela do kościoła to niebawem powiedzą Ci że poganin jesteś . Wiem jedno że gdyby ludzie przestali dawać pieniądze nie było by Komu msze odprawiać, tak wygląda teraz wiara u nas. Mnie nie stać na nowe auto, a proboszcza jednego czy drogiego a i owszem i nie są to nowe fiaty panda, a potem na mszy gadka o skromności...

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

jak nie chodzą to po co poganom chrzest 🤔

Piłeś się coś dzisiaj? Bo strasznie od rana pier...... 

Opublikowano
13 minut temu, GRZES1545 napisał:

A za ,,pracę" czyli bycie ksiedzem każdy proboszcz pobiera co miesiąc pensję z funduszu kościelnego z budżetu państwa. Średnia pensja to 4tys, dodam że są też pełnymi płatnikami vat więc mogą od każdego zakupu odliczyć podatek.

Jak Papież taki mądry to niech zrezygnuję z ofiar na utrzymanie stolicy apostolskiej co płyną każdego kraju. Z tą pensją z funduszu kościelnego to żeś wypalił jak łysy o ...... Nawet nie chcę tego komentować 

Opublikowano
marcin19071980 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

Piłeś się coś dzisiaj? Bo strasznie od rana pier...... 

nie pamiętam kiedy alko miałem w ustach

Opublikowano (edytowane)

Łyso to Ci będzie jak dowiesz się prawdy Karolu, też się z tego śmiałem, część takich informacji znajdziesz publicznie bez problemu, dodam że ta średnia pensja była oficjalna jakieś 5 lat temu... Co roku fundusz kościelny jest zwiększany o kolejne miliony zł rocznie. Ostatnio wzrósł o 11mln zł i w 2021r jest to 181mln zł

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ale tu nie ma o czym pisać. Kościół to najlepsze korpo na świecie. Zbierają podatki na terenie innych państw i wciskają ciemnotę, ze to na utrzymanie kościoła. Ciemnota wierzy i niesie. To tak jak z Rydzykiem. Poszukajcie sobie ile kosztowało państwo polskie wybudowanie tej bazyliki opatrzności bożej w Warszawie. Budowano to latami tam ciężkie miliony poszły. Za te ziemie co kościół od państwa odstał utrzymywali by się latami. Ale tych pieniędzy już nie ma. W Watykanie co rusz skandale finansowe interesy z mafią. Forsę walizkami wywozili. Kościół to jest instytucja zarobkowa gdzie na wierze się zarabia.

• Like 5
Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Robota jak każda inna a za darmo nikt pracować nie chce.

a co z powołaniem ? myslałem  żę to o powałanie chodzi zostać księdzem czy zakonnikiem .

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, akooo napisał:

A no i dobra. A ten facet co siedzenie w 30 u Emilki montowal to jest ten mąż jej czy kto?

To jej partner. Dokładnie to chodzili razem do technikum, po szkole wiadomo kontakt się urwał. Zobaczył ją w telewizji i się odezwał. Babcia w jedynym z odcinków nie pochwalała takiego związku, ale stwierdziła że nie będzie naciskać na ślub. 

Swoją drogą, każdy tak narzeka na kler, ale jak chcecie go zmienić skoro kościół katolicki był w Polsce rozpasany od XI wieku? Przecież nie da się zmienić wielowiekowych przyzwyczajeń w ciągu kilku lat.

Powołanie to może jest na początku, ale jak trafisz w tryby  i nie pasujesz do kościoła to taki chłopak może albo krakać jak reszta wron albo iść do stanu świeckiego. W tym miejscu innej opcji nie ma.

Edytowane przez Ate
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

a co z powołaniem ? myslałem  żę to o powałanie chodzi zostać księdzem czy zakonnikiem .

No właśnie gdzieś czytałem że jest coraz mniej powołań.

Opublikowano

w pierwszej kolenosci to kosciół powinien sam sobie wyznaczyć standardy , bo puki co to już nawet nie w diecezjach ale co parafia to inne obyczaje i stawki , wiecej złego co zrobił dla koscioła glemp to chyba nikt nie zrobił , rozbestwił księży a w razie problemów odsyłał księdza na inną parafie zamiast rozwiązać problem [ był prymasem Polski ]

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Łyso to Ci będzie jak dowiesz się prawdy Karolu, też się z tego śmiałem, część takich informacji znajdziesz publicznie bez problemu, dodam że ta średnia pensja była oficjalna jakieś 5 lat temu... Co roku fundusz kościelny jest zwiększany o kolejne miliony zł rocznie. Ostatnio wzrósł o 11mln zł i w 2021r jest to 181mln zł

Wiem co to jest funduszu kościelny i na co on idzie. Ale nie na pensję . A po za tym z tego funduszu korzystają wszystkie związki wyznaniowe. Kościół katolicki zaczął korzystać z niego dopiero po 1990 roku

Edytowane przez KarolTD90
Opublikowano

Wszystkich nie wrzucajmy do jednego worka. Poznałem różnych księży, są też naprawdę ludzie z powołania, niestety takich co raz mniej. 

Wczoraj w Siedlcach w parku pobito na śmierć księdza, info można w necie znaleźć😔

Opublikowano
17 minut temu, Andpol napisał:

No właśnie gdzieś czytałem że jest coraz mniej powołań.

Ludzie to jednak jest  patologia wszyscy twierdzą że  bycie księdzem to taki  biznes a nikt nie chce być. Rozumiem że kobiety są  na przegranej pozycji 

Opublikowano
slawek74 napisał:

Bo to taka tradycja podobnie jak palenie zniczy na cmentarzach po co to zmarłym nic im to nie pomaga tylko śmieci trzeba wywozić jeszcze ludzie pretensje mają jak przyniosą na cmentarz to niech zabierają domu

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rogas71 napisał:

jak przyniosą na cmentarz to niech zabierają domu

zmarłych tyż??

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

Wszystkich nie wrzucajmy do jednego worka. Poznałem różnych księży, są też naprawdę ludzie z powołania, niestety takich co raz mniej. 

Wczoraj w Siedlcach w parku pobito na śmierć księdza, info można w necie znaleźć😔

Iść i zabić księdza czy jakiegoś człowieka to trzeba mieć nie równo pod deklem i tak za pewne jest. https://zambrow.org/artykul/szarpal-popychal/1237832.amp tak jak tutaj znałem zabójcę od małego nigdy równo pod deklem nie miał równo 

Edytowane przez KarolTD90
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

A z pomnika parapet zrobić 👀

@slawek74

Przypadkiem nie jesteś proboszczem z mojej parafii? Bo gadasz kropka w kropkę jak proboszcz i jeszcze powiedz, że 5 zł wstyd ma tacę dawać 👀

@bergman31

Nie ma co beczeć, pozwolenie za postawienie pomnika 10% od wartości 😛

Edytowane przez kris91
Opublikowano
18 minut temu, KarolTD90 napisał:

Iść i zabić księdza czy jakiegoś człowieka to trzeba mieć nie równo pod deklem i tak za pewne jest. https://zambrow.org/artykul/szarpal-popychal/1237832.amp tak jak tutaj znałem zabójcę od małego nigdy równo pod deklem nie miał równo 

W sąsiedniej parafii kilka lat temu zabił księdza. 

https://kurierpodlaski.pl/artykul/zabojca-ksidza-zatrzymany-wizja-lokalna-w-mikowicach/400037.amp

Według mnie to jak ksiądz robi coś przy kościele to warto dawać składki widzę to po swoim proboszczu, a kiedyś jak byli inni to wciąż mało było a nic nie robili. 

Według mnie całe życie dajesz składki to pogrzeb powinien być za darmo. 

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, kris91 napisał:

@bergman31

Nie ma co beczeć, pozwolenie za postawienie pomnika 10% od wartości 😛

Jak kiedyś umrę, to chcę być pochowany na cmentarzu komunalnym. Pogrzeb bez księdza. Grób bez pomnika. Po co rodzinie robić koszta😉

• Like 2