Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj u znajomego 9241 i 9074 wilgotność 30 plon 15,wjechałem w swoją 9241 która dwa razy dostała odżywki  bo była fioletowa wilgotność 37 plon 17 jeszcze poczekam trochę z nią.

Opublikowano
15 godzin temu, Uszek1988 napisał:

U mnie na rejonie pierwsze szacowania z ubezpieczenia po czwartkowej wichurze szacują wstępnie od 15 do 40 % ostateczne szacowanie po koszeniu.

na jakim rejonie? podawajcie choć województwo

14 godzin temu, sxAnia napisał:

Wykoszone 27 ha, średnia 13,9 t/ha, większość na 2 klasie. zostało 13 ha ale fao ponad 300 i czekamy. na usługach położone już trochę lepiej jak 80 ha i plony różne. na słabszych stanowiskach ciężko o 10 t/ha, natomiast kosiliśmy u jednego rolnika P8888 z Pioneera i dała 16 t/ha tylko przy wilgotności 34 %. w tym roku na razie nie suszyliśmy nic, cała kukurydza pojechała po 650 zł/t

jakie województwo? jaka masz odmiane FAO 300?

11 godzin temu, Zdzinio napisał:

Dzisiaj u znajomego 9241 i 9074 wilgotność 30 plon 15,wjechałem w swoją 9241 która dwa razy dostała odżywki  bo była fioletowa wilgotność 37 plon 17 jeszcze poczekam trochę z nią.

mierzyłem wczoraj 9241 to od 27% na górce gdzie sucho i piach VI klasa przez 30% do 33% gdzie IVb

Opublikowano
4 godziny temu, Pajej napisał:

Mas 31 l 26%, hardware 24%, dkc 35% Pioneer 9241 44%

strasznie wysoka wilgotność 9241, jakie województwo, kiedy siałeś? u nas DKC o FAO 240 schodzi juz z pól o wilg. 26% ale piaszczystych

Opublikowano
3 godziny temu, proxy8441 napisał:

strasznie wysoka wilgotność 9241, jakie województwo, kiedy siałeś? u nas DKC o FAO 240 schodzi juz z pól o wilg. 26% ale piaszczystych

Podkarpacie. Siana koniec kwietnia, tylko strasznie się męczyła wiosną a teraz przymrozek scią górę a w okolicy kolb jeszcze zielona i nie oddaje wody

Opublikowano
19 minut temu, Pajej napisał:

Podkarpacie. Siana koniec kwietnia, tylko strasznie się męczyła wiosną a teraz przymrozek scią górę a w okolicy kolb jeszcze zielona i nie oddaje wody

Jak u mnie LG FAO 290 ma już 24% z kolby a tak samo mróz sciął

Opublikowano

miernik do kalibracji. 

żniwa kukurydziane w pełni. Na skup się ustawiali od razu po dzisiejszym koszeniu. 

Zawsze w takich momencie była obniżka ceny. Ciekawe czy w tym roku będzie tak samo.

Opublikowano
Dnia 22.10.2021 o 20:41, tommy66692 napisał:

Wilgotność w kukurydzy to jak przebieg w passacie do ustalenia 😁 u mnie na mierniku dziś 28% na skupie 32% im dalej w las tym gorzej, miernik przy mokrej kukurydzy przy każdej próbie musi być wyczyszczony bo jak nie to z każdej próby zbiera wilgoc i wychodzi coraz więcej 

U mnie dramiński na górkach pokazuje 24-25 a w dołku gdzie dłużej zielona była 30 i robiłem próby po sobie po kilka razy i wyniki powtarzalne z dokładnością 0.2% więc trochę nie masz racji ale może to kwestia miernika.

Dnia 22.10.2021 o 21:22, tommy66692 napisał:

Tak właśnie ten

Opublikowano (edytowane)

To nie wina mierników, tylko tych co kupują ze swoje kalibrują tak aby zarobić.Jeszcze się nie spotkałem żeby na jakim kol wiek skupie było niżej niż na moim.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
23 minuty temu, d4rek napisał:

Benny kalibrowałeś do qq z wilgotnościomierzem na skupie ? ponoć 5% wilgotności Dramiński potrafi sieknąć ja w środę pojadę na kalibracje dziś zamówiłem dziada 

10 godzin temu, kibix napisał:

miernik do kalibracji. 

żniwa kukurydziane w pełni. Na skup się ustawiali od razu po dzisiejszym koszeniu. 

Zawsze w takich momencie była obniżka ceny. Ciekawe czy w tym roku będzie tak samo.

kalibruje się z próbą wzorcową tj materiałem o pewnej wilgotności a nie ze skupem, jak skalibrujesz tak jak w skupie to zawsze wilgotnośc Ci będzie pasowała, proste :P

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

To nie wina mierników, tylko tych co kupują ze swoje kalibrują tak aby zarobić.Jeszcze się nie spotkałem żeby na jakim kol wiek skupie było niżej niż na moim.

Mój jak porównywałem z kolegami to podobnie wskazywał a na słupach o 2% wiecej

Opublikowano
25 minut temu, Damian24424 napisał:

Dziś wjeżdżam w 9241 i 9071 wilgotność jaka obstawiam to 35% plon około 10t bo strasznie słabo wystartowała kwaśna gleba i ratowałem odzywkami zobaczymy jak wyjdzie powiat Sochaczewski

Magazynujesz czy sprzedajesz? Może masz jakiegoś dobrego kupca na mokre ziarno w okolicy Sochaczewa?

Opublikowano
36 minut temu, 6465 napisał:

Magazynujesz czy sprzedajesz? Może masz jakiegoś dobrego kupca na mokre ziarno w okolicy Sochaczewa?

Sprzedaje, jest sporo ja akurat sprzedaje Marcinowu z Dzieglewa kasa w 3 dni do ręki na fakturę normalnie wszystko.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v