Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, shiftman napisał:

Moja anovi dzisiaj mierzona z kolby 24% całą uschła skoszona by już była gdyby nie łaskawe skupy które ruszają dopiero od 18.10

Szybko doszła, niezla wilgotność. Siałeś juz wczesniej? Pod zasiew miałem ją brać ale zdążyli ją wykupić

Opublikowano
Unexpected napisał:

2 godziny temu, shiftman napisał:

Moja anovi dzisiaj mierzona z kolby 24% całą uschła skoszona by już była gdyby nie łaskawe skupy które ruszają dopiero od 18.10

Szybko doszła, niezla wilgotność. Siałeś juz wczesniej? Pod zasiew miałem ją brać ale zdążyli ją wykupić

Pierwszy rok ale znajomy z mojej wsi siał zeszły rok. Kosił z wilgotnością 27% co w zeszłym roku było sztuka osiągnąć. Plon w granicach 14.5t. Mi sie udało kupić zaledwie 2 jednostki z topnasiona i zamawiane jakos początkiem grudnia

Opublikowano
8 godzin temu, shiftman napisał:

Pierwszy rok ale znajomy z mojej wsi siał zeszły rok. Kosił z wilgotnością 27% co w zeszłym roku było sztuka osiągnąć. Plon w granicach 14.5t. Mi sie udało kupić zaledwie 2 jednostki z topnasiona i zamawiane jakos początkiem grudnia

w powiecie gliwickim ta odmiana króluje, wczesna a plonuje jak odmiany późniejsze

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, pasio napisał:

w powiecie gliwickim ta odmiana króluje, wczesna a plonuje jak odmiany późniejsze

Anovi na gliwickim górą? dziś mierzyłem kolegi Dekalba to 33%, mój P9241 34 i 35% wszystko bez plamki ścięte przez przymrozek sobotni i niedzielny...

Dnia 12.10.2021 o 08:39, jacus napisał:

jesli ktos sieje 90 tys na ziarno to zdecydowanie za gesto idzie w gore a potem lezy. u mnie wyszlo 83 tysiace

ja mialem 3 odmiany i wszystkie stoja, kilometr dalej wszystko lezy ,do tego strzaskane przez grad, obok moich ma jeszcze 3 innych i tez stoja, 

nie chce mi sie szukaj jakie sialem . 

nikt jeszcze nie kosil maja zaczynac skup w tym tygodniu -de heus.

ja mam zasiane w tym roku kiełkujących nasion od 70 tys do 80 tys szt, zobaczymy

Dnia 8.10.2021 o 19:48, d4rek napisał:

Ma ktoś odmianę Inventive?  1 raz zasialem kolba w pełni nie zaziarniona i porażona grzybem ktoś ma, wypowie sie ?

miałem dwa lata temu, miałem rok temu całość areału, mam i w tym roku, ogólnie troszkę nie dypylone czóbki tak jak mówisz, plon ok, wilgotność w ub.r. około 34% koszone od 30.10 do jakoś 14.11 i wiele sie nie zmieniło, a w 2019 suchym jakoś 25% przełom października/listopada

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
9 godzin temu, proxy8441 napisał:

Anovi na gliwickim górą? dziś mierzyłem kolegi Dekalba to 33%, mój P9241 34 i 35% wszystko bez plamki ścięte przez przymrozek sobotni i niedzielny...

ja mam zasiane w tym roku kiełkujących nasion od 70 tys do 80 tys szt, zobaczymy

miałem dwa lata temu, miałem rok temu całość areału, mam i w tym roku, ogólnie troszkę nie dypylone czóbki tak jak mówisz, plon ok, wilgotność w ub.r. około 34% koszone od 30.10 do jakoś 14.11 i wiele sie nie zmieniło, a w 2019 suchym jakoś 25% przełom października/listopada

Też mam 9241 i P9074 z kolby 37%... ciekawe czy da rade zejść do 34-36 do Listopada.

Opublikowano
25 minut temu, lassie napisał:

Bioagra 13,05 zł potrącenia a 8,7 zł dopłaty przy cenie na umowę 580 netto , ciekawe z jaką ceną wyjdzie wipasz zadąbrowie w poniedziałek 

Bioagra ma standardowe warunki chyba w całej PL, do jakiego oddziału oddajesz, jak z awizacjami u Was?

11 minut temu, Damian24424 napisał:

Też mam 9241 i P9074 z kolby 37%... ciekawe czy da rade zejść do 34-36 do Listopada

myślę że spokojnie zejdzie z 37% do 32-33 do końca października...

@zajac1 i to są cenyyy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v