Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Damian24424 wilgotności z kolby bierz zawsze z przymróżeniem oka, nigdy ich mocno do siebie nie należy brać, jedna kolba bedzie miała 38% a druga 35 a trzecia 34 i ważne jest jak juz sie mierzy z kolby aby wymłócić całą, wymieszać ziarno z całej kolby i dopiero pobrac próbkę

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
13 minut temu, proxy8441 napisał:

@Damian24424 wilgotności z kolby bierz zawsze z przymróżeniem oka, nigdy ich mocno do siebie nie należy brać, jedna kolba bedzie miała 38% a druga 35 a trzecia 34 i ważne jest jak juz sie mierzy z kolby aby wymłócić całą, wymieszać ziarno z całej kolby i dopiero pobrac próbkę

Brałem po 2 kolby z każdego pola łuska do zera mieszam i wtedy z jednego pojemnika jest badana.

Opublikowano
2 godziny temu, BENNY82 napisał:

Tak tak 580 ludzi najedzie wyjdzie na plac i minus 30 PLN raz już go linczować chcieli za takie zagrania ...

A kombajn cała roślinę mieli czy tylko Kolbe? U mnie przy FAO 250-260 powoli zaczynają kolby już obwiązać wczoraj ziarno z kolby 30-31% a dzisiaj deszcZ. Tak więc o mieć następnego tyg. Nie wczesniejj

Słyszałem o takim zagraniu ale to było na weekend jak konkurencja spała (elewarr)

Opublikowano
2 godziny temu, pasio napisał:

Jaki pioneer? Moje tez zielone, ale kolby już ładnie dojrzewają

P9241

1 godzinę temu, komizmo napisał:

AgroSiec 610 kontrakt z omłotem i odbiorem. 

o i to jest dobra cena na dziś

Opublikowano
5 godzin temu, Rogas71 napisał:

Kukurydza to nie zboża od deszczu wilgotność nie wzrosną

Taa,jak pokropi i przestanie,ale niech będzie dwa trzy dni lekkiego deszczu ,mgły to zobaczysz o ile wzrośnie.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

chyba smiac- na jakim terenie oni dzialaja ??

de heus spytkowice -550  +9 i - 12 za procent.

Kujawsko pomorskie i chyba warmińsko mazurskie

Agrolok na dziś 580 ich odbiór

Opublikowano
3 minuty temu, komizmo napisał:

wyimaginowana  skala zasiewów

Dokładnie ,kukurydzy jest podobna ilość co w tamtych latach tylko pozornie przybyło hektarów bo w tym roku wszyscy, mali i duzi,musieli we wnioskach o dopłaty podać co mają na polach.I stąd ARIMR podała że nagle o ileś tysięcy ha ludzie zwiększyli powierzchnię zasianej kukurydzy.Poprzednio tylko ci mają powyżej 10 ha podawali co mają na polach.

Opublikowano

jeden taki od was ma u nas kupowac mokra -nie znam szczegolow-znaczy ma przedplacac na szacunek a potem wyrownywac,troche dziwny gosc, ma nowy kombajn dutz-fahra i za sezon zarobil nim 21 tysiecy. ma podobno wydzierzawic w wielkopolsce gospodarstwo tysiac ha-ktos kiedys o tym pisal, moze kojarzysz goscia ?

kukurydza gdy dojrzeje to juz wody nie przyjmuje, ja w grudniu mialem 30 %.

Opublikowano
40 minut temu, jacus napisał:

moze kojarzysz goscia ?

🤣kukurydzę mu sprzedałem w tamtym roku.Rusznica?

42 minuty temu, jacus napisał:

ma podobno wydzierzawic w wielkopolsce gospodarstwo tysiac ha-

o ile to ten sam to słyszałem że koło Wrocławia w tym roku złapał 1000 ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v