Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

550netto szczebrzeszyn. Ja nie kontraktuję gdyż muszę nająć transport, a w sezonie jest problem bo są buraki i dodatkowo budują "S"kę i wszyscy wożą kamień albo asfalt. I jak już coś złapię to przeważnie mają małe łódki 22-24 tony mokrej kuku wchodzi to żaden interes. Różnica cenowa dla mojej lokalizacji musiała by być około 100zł na tonie aby mi się opłacało kontraktować i wozić do nich, a w ubiegłym sezonie dawali tyle samo co lokalny pośrednik.

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie nie dajcie się jeżeli pogoda będzie nadal tak kaprysić to QQ będzie jak cena złota  nie wiem czy przy 1100 sucha kontrakt 570 to sukces? ledwo 50% ceny 

• Like 2
Opublikowano

Piszesz na poważnie czy żeby coś pisać ? Mamy prawie 1 czerwca a QQ jest w fazie jak 10 maja - czerwiec również ma być chłodny i z czego ma wbić się w tryb C4 który pobudza rozwój i tworzy plon .Więc kto marudzi?

Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał:

qq rośnie w najlepsze dlaczego marudzisz.Często pada i ciepło czego chcieć więcej.

W  okolicy część   nie posiana -,  mokro  moja   prawdopodobnie  do zaorania,   słabe wschody a ta  co wzeszła  żółta  i nic nie rośnie.   Ogólnie  lipa -     kuj-pom.   

Opublikowano (edytowane)

W mazowieckim wszystko rośnie jak na drożdżach.I nie jest wcale mokro.Co kilka dni padają deszcze takie po 5l.

Niektórzy tylko mają problem z żurawiami bo powybierali ziarnka.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

z moją różnie jest jedna troszkę stęka zależy od pola od temperatury stanowiska, ogólnie w rejonie co siali koło 10.05 zależy jak starali się doprawić glebę bo Ci co na wyznają zasadę (aaaa kukurydza tam byle zasiać) i na mokrych stanowiskach do tego jeszcze źle doprawili to przepusty fest do dziś czasami całe pole nie wschodzi a mówię o lekkich glebach, wstawię zdjęcie mojej, ostatnie dni teraz w końcu nabrała koloru bo była żółta i od razu czwarty liść się wykształca, dodam że np. jest spora różnica pomiędzy odmianą Inventive a np 9241, inventive żółty był a pioneer zielony

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
1 minutę temu, QuQurydza napisał:

Zachodnia Polska na lepszych kawałkach to jest dramat. Czy to przesiewać, bo nie wschodzi, a pada codziennie a niestety ciepło nie jest. 

Jak zaklepane to przelecieć chwastownikiem albo bronką konną jeśli szpilek nie masz na wierzchu

Opublikowano

jak szpilki przy wierzchu to nie warto, w ogóle kukurydza strasznie wrażliwa na bronowanie wg. mnie podam przykład: szukając palcem szpilki od razu się ona łamie (łatwo ją złamać, przetrącić, skruszyć)

Opublikowano
8 minut temu, proxy8441 napisał:

jak szpilki przy wierzchu to nie warto, w ogóle kukurydza strasznie wrażliwa na bronowanie wg. mnie podam przykład: szukając palcem szpilki od razu się ona łamie (łatwo ją złamać, przetrącić, skruszyć)

U mnie też było mega przyklepane znaczy skorupka popadało, potem ostre słońce ale sam nie wierze, że dała rade i wschody jakieś 95%. Nawet po kole po ciągniku uniosła przyklepaną glebe na kamień

Opublikowano
Przed chwilą, Szymi40 napisał:

Byłem  na polu i kuku  do zaorania   tylko co by tu zasiać  ?

kukurydze z niższym fao a jak nie masz niższego to tą samą 

Opublikowano

U mnie w okolicy qqrydza zanosi się lepiej niż w poprzednim roku. W zeszłym roku chwycił ją mróz i ciężko miała się pobrać. W tym roku rośnie aż miło.

Opublikowano
13 godzin temu, solek01 napisał:

550netto szczebrzeszyn. Ja nie kontraktuję gdyż muszę nająć transport, a w sezonie jest problem bo są buraki i dodatkowo budują "S"kę i wszyscy wożą kamień albo asfalt. I jak już coś złapię to przeważnie mają małe łódki 22-24 tony mokrej kuku wchodzi to żaden interes. Różnica cenowa dla mojej lokalizacji musiała by być około 100zł na tonie aby mi się opłacało kontraktować i wozić do nich, a w ubiegłym sezonie dawali tyle samo co lokalny pośrednik.

A ty nie masz bliżej do Przeworska ?

Opublikowano

Pomimo przymrozków w roku poprzednim kukurydza wygladała dużo lepiej. Ogólnie suma temperatur była większą, i szybko się zregenerowała. A tu ogóle nie widać światełka w tunelu, wyższej temperatury. 

Opublikowano

teraz przeglądam zdjęcie z ub.r. to u mnie na Śląsku wyglądało to podobnie, podobna faza jest w tym roku o tym samym czasie, warunki pogodowe  tez podobne w kukurydzy jak narazie do ubiegłorocznych bo w maju zaczęło padać dopiero w ub.r. tylko chyba odrobine cieplej może było ale tez kiepsko sobie radziła o tym czasie tak samo jak i herbicydy, wczoraj prysłem pierwsze pola zobaczymy

co do plonów to w ub.r. późny start a plony sami wiecie

Opublikowano

https://northernbuckeye.com/2021/05/12/free-super-jackpot-party-slot-machine/

Opublikowano
4 godziny temu, proxy8441 napisał:

ale rośnie dalej -spróbuj ułamac kilka wbij patyk i sprawdz za jakiś czas

Opublikowano

Wipasz Międzyrzec 550 netto, dzwonił do mnie ich dostawca na początku miesiąca. Ale chciał 500 ton. Takiej ilości strach kontraktować. A teraz inne firmy po 570 nawet proponują

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v