Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

A jaki lepszy jak ceny gazu paliw duże i w tej chwili wychodzi ze mokra w tej samej cenie co sucha bez roboty a po  zainwestowaniu w suszenie wychodzi nawet drozej ja suszyłem i muszę wziąć 1075zł za suchą aby wyjść na równo z mokrą ale mokrej nie kupują i co zrobić.Bo bym sprzedał mokrą.A sucha w tej chwili po 1tyś.

Jeszcze ze mam gdzie trzymać

Nie mów że wipasz na kupił w 2 tygodnie tyle że mu wystarczy 

Opublikowano
41 minut temu, Strongman napisał:

W mojej okolicy wszystkie firmy już się zapchali a ta jest najbliżej i jeszcze nie zapchana a qq na polach jeszcze stoi większa połowa.

Zapchali bo wszyscy na raz ruszyli i nie nadążają suszyć u mnie dzisiaj objechałem to okolo 70% zebrana 

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

co to takiego?

No zawozisz  25 ton 30%, płacisz za suszenie i dostajesz powiedzmy 21 ton spowrotem. Osuszka = waga która wyparowała.

Opublikowano
8 godzin temu, Strongman napisał:

W mojej okolicy wszystkie firmy już się zapchali a ta jest najbliżej i jeszcze nie zapchana a qq na polach jeszcze stoi większa połowa.

Zapchane bo na wszystkich świętych nie chcą zostać z towarem.

Opublikowano

punkt kulminacyjny zbiorów ,dobra pogoda plus dobra wilgotność i mamy efekt , posiane 1 mln ha x 10 t/ha średnio to 10 mln ton do zebrania w przeciągu miesiąca , o ile kombajnów wyposażonych w przystawki ,przyczep oraz tirów nie brakuje to suszarni już tak. najkorzystniejszy moment zbioru ostatni tydzień października a na początku listopada często już śnieg pruszył.Część plantatorów o słabych nerwach dostaje po prostu sraczki.

Opublikowano

w tamtym roku 23 konczyli suszyc.. grudnia oczywiscie, ja kosilem 11 grudnia a i tak miala 30 % .w sobote  na mierniku 23-24 czyli w skupie ok 27 % pogoda nadal letnia.

ziarno gdy zaschnie juz nie przyjmuje wody tylko straty od dzikow albo mykotoksyny zaczynaja atakowac, wiec nie ma co sie goraczkowac. sucho jest a dziki wybili.

Opublikowano
13 godzin temu, Zapracowany napisał:

Na słońcu suszyłeś? U nas pytałem to 400 zł za tonę chcieli plus osuszka!

Kupiłem 13.5 tyś litrów gazu za 36 tyś zł zostało mi 1 tyś gazu za 2700 (ostatnia dostawa była po 2.7 ) to jest 36000-2700=33300 teraz prąd 6 godzin razy 18.5 kWh =111 Ja liczę  że 100 kWh bo na pełnym obciążeniu na pewno nie chodzi jeden kWh średnio z faktóry 60 gr to jest 60 zł jeden zasyp koszt prądu. 32 suszarnie × 60 zł = 2000 zł. 33300+2000=35300zł. 35300÷30 ha =1177 zł jeden ha. Przepraszam pomyliłem się wcześniej o 27 zł!

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Zapracowany napisał:

Chyba u was, u nas tego dziadostwa pełno

tylko ze jeszcze pare lat temu nie bylo ich wcale-koledzy w polske jezdzil na polowania, brali dostawczaka i potem na pake ladowali, pozniej zaczeli w krakowie lapac i wywozic do nas i wtedy plaga sie zaczela, w sobote gadalem z mysliwym to nawet ciezko przy zniwach kukurydzianych jakas sztuke ustrzelic.

robilem pare dni temu lustracje plantacji i w srodku bylo wycietych-wyglada na noz- parenascie lodyg , i to zdaje sie dawno, ciekawe na co komu? gdyby kolby ukradli to rozumiem ale cale rosliny i to nisko ciete??

Edytowane przez jacus
Opublikowano
13 godzin temu, Zapracowany napisał:

Na słońcu suszyłeś? U nas pytałem to 400 zł za tonę chcieli plus osuszka!

pojebało ich ,ta cena suszenia to tylko interes dla tej firmy dla Ciebie to żaden

Opublikowano

Dlatego mokrą sprzedałem

9 minut temu, Zdzinio napisał:

Kupiłem 13.5 tyś litrów gazu za 36 tyś zł zostało mi 1 tyś gazu za 2700 (ostatnia dostawa była po 2.7 ) to jest 36000-2700=33300 teraz prąd 6 godzin razy 18.5 kWh =111 Ja liczę  że 100 kWh bo na pełnym obciążeniu na pewno nie chodzi jeden kWh średnio z faktóry 60 gr to jest 60 zł jeden zasyp koszt prądu. 32 suszarnie × 60 zł = 2000 zł. 33300+2000=35300zł. 35300÷30 ha =1177 zł jeden ha. Przepraszam pomyliłem się wcześniej o 27 zł!

Super wynik

Opublikowano
45 minut temu, jacus napisał:

tylko ze jeszcze pare lat temu nie bylo ich wcale-koledzy w polske jezdzil na polowania, brali dostawczaka i potem na pake ladowali, pozniej zaczeli w krakowie lapac i wywozic do nas i wtedy plaga sie zaczela, w sobote gadalem z mysliwym to nawet ciezko przy zniwach kukurydzianych jakas sztuke ustrzelic.

robilem pare dni temu lustracje plantacji i w srodku bylo wycietych-wyglada na noz- parenascie lodyg , i to zdaje sie dawno, ciekawe na co komu? gdyby kolby ukradli to rozumiem ale cale rosliny i to nisko ciete??

bobry sobie wzięły do domku, miałem to samo. co rozwalę ich tamę ładowarką to przez noc odbudowana. 

Opublikowano
14 godzin temu, Zdzinio napisał:

Ja dzisiaj dożynki ogólnie jestem zadowolony plon od 13.5 do 17 ton wilgotność od 20 do 35%. W przeliczeniu na suchą ponad 500 kg więcej jak w zeszłym roku. Średni koszt wysuszenia jednego hektara 1150 zł 

Napisał

Opublikowano

W piątek lokalny skup zjazd cenowy z 560 na 530, środek żniw to i wszyscy zapchani i kombinują. Warto poczekać tydzień dwa i przejdzie fala i się uspokoi. Rozmaiwłem kiedyś z przedstawicielem z Bioagry to w ubiegłym roku kończyli skup w styczniu. w tym trochę cieplej to może się uda  szybciej pokończyć.

Opublikowano
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

Ile do jednej suszarni wchodzi?

coś tanio te kWh ale to i tak jest mała składowa

Opublikowano
56 minut temu, solek01 napisał:

W piątek lokalny skup zjazd cenowy z 560 na 530, środek żniw to i wszyscy zapchani i kombinują. Warto poczekać tydzień dwa i przejdzie fala i się uspokoi. Rozmaiwłem kiedyś z przedstawicielem z Bioagry to w ubiegłym roku kończyli skup w styczniu. w tym trochę cieplej to może się uda  szybciej pokończyć.

jakie woj

Opublikowano
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

A amortyzacji suszarni nie liczysz? bo też jest koszt i to wcale nie taki mały

Opublikowano

Lassie no coś ty, zdzinio napisał i dziś już tobie to wkleiłem!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v