Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie piszcie plonów bo to nie ma sensu zaraz duposcisk itd, 300g z kolby x 70000 roslin pewnie tyle obsady zostało, a po zdjęciu widać  że 300g jest takiej 40% kolby, a 21 t to 14650 na sucho, a to jak najbardziej realne w wielu miejscach w polsce. U mnie w lubelskim wschodnim qq piękne kolby ładne, rośliny wysokie, ale jeździłem w strony łódzkiego, to już od warszawy w kierunku poznania już nie jest tak kolorowo.

Jakie ceny w lubelskim prognozujecie, bo nie wiem czy kupować suszarnie czy dać w tym roku sobie spokój i mokrą sprzedać.

Opublikowano

Dzwonilem dzis zamowic gaz do suszarni bo w koncu przebrnąłem przez rejestracje w necie na platfofmie puesc2 , a tam słysze ze gazu niema i nie wiadomo kiedy bedzie bo bialoruska granica stoi.... ma ktos dostawce z towarem w mazowieckim?

Opublikowano

Nic nie ugramy nie mając sojusznika wśród sąsiadów, pisiory myślą że hamburgeryka nam pomoże, nasz sąsiad dziesięć tysięcy kilometrów od nas 

Nie darmo mówią że sąsiad ważniejszy jak rodzina czasem 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja pitole to u mnie w okolicy bambry będą po 25 ton kośić jak w zeszłym roku mieli po 20! U mnie jak wyjdzie tak jak rok temu to będę szczęśliwy 15.5 tony ale chyba tak nie będzie bo słomy to w pyte ale kolby średnie.

Opublikowano
14 godzin temu, Ulman napisał:

Za plucie na Rosję, Niemcy Białoruś czy Czechy z pewnością ma. Pozostali sąsiedzi jak Słowacja czy Litwa  nic  nie znaczą a Ukraina jest państwem upadłym

AKurat Czesi to już od dłuższego czasu Polaków nie lubią i cały czas szukają zaczepki, aż sobie poszukali.

Opublikowano
Dnia 24.09.2021 o 10:24, solek01 napisał:

AKurat Czesi to już od dłuższego czasu Polaków nie lubią i cały czas szukają zaczepki, aż sobie poszukali.

Tak zasadniczo to wszyscy się na nas uwzięli i nikt nas nie lubi a my przecież nikomu nic nie zrobiliśmy

Opublikowano
9 godzin temu, Wojciech1991 napisał:

Czy ktoś już ciął kukurydzę na ziarno?

Ja jutro będę ciął. Z pomiaru na kolbie pokazuje 28-29 oraz na drugim polu 31-33.

Jutro do brata stryjecznego jadę ciąć na ccm, około 28-30 % ma fao 200-230, a fao 250 32%

Problem w tym że w mojej okolicy skupy ruszają za 2-3 tyg, a jak będą dopłacać około 6zł za procent poniżej 30 to średni biznes kosić taką poniżej 30%.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pajej napisał:

Moja ma ok 50 procent wilgotności. Ale z jednej kolby 270gram co jak dobrze liczę to przy 30proc daje ok 16t

Nigdy nie będziesz miał każdej kolby 270gram. Musiała by być jedna w jedna taka

Opublikowano
6 godzin temu, Murphys napisał:

Nigdy nie będziesz miał każdej kolby 270gram. Musiała by być jedna w jedna taka

2 godziny temu, lassie napisał:

Zależy jaka obsada 8szt/m2 x 270 gram to daje 21,6 t/ha 

czytajcie ze zrozumieniem. wilgotność 50% 

Opublikowano
38 minut temu, Pajej napisał:

czytajcie ze zrozumieniem. wilgotność 50% 

To tym bardziej, ja biorę kolbę 320gram wilgotność 30% i to znaczy, że będzie sypać 25ton? No nie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v