Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 30.10.2020 o 00:43, David567 napisał:

a dokladnie 14,0279... czyli 14.03 :P wcześniej sie pomyliłem 

Zaczełem sobie przeliczac zmiany ceny i masy w zależności od wilgotności i sie okazało, że jak dodają 6 zl poniżje 30 % i odejmują 10 powyżej 30 % a cena wyjsciowa wynosi 480 zl . to sie nie opłaca zawozic mniej niż 30 % :D (oczywiscie wiecej niz 30% to tym bardziej sie nie opłaca). Czyli jak ma 25 % to opłaca sie dolac wody ;) albo wymieszc z bardzo mokra .

suszenie kukurydzy.jpg

a przy 420 jak to wychodzi?

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj wykosilem koledze działkę 1,25 pionier 8816 plon 18700 z hektara wilgotność 34% i sprzedał to po 400netto za tonę . U nas kolejny rok kukurydza przebija opłacalnością wszystkie uprawy

Edytowane przez motorader18
Opublikowano
1 godzinę temu, motorader18 napisał:

Wczoraj wykosilem koledze działkę 1,25 pionier 8816 plon 18700 z hektara wilgotność 34% i sprzedał to po 400netto za tonę . U nas kolejny rok kukurydza przebija opłacalnością wszystkie uprawy

Jaki rejon?

Opublikowano
1 godzinę temu, motorader18 napisał:

u mnie też najlepiej wychodzi , a latania połowa tego co przy rzepaku :)

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, Profesor napisał:

Skup Butor Łany Wielkie.. 28.10 cena do 12 - 420 zl za 30%, po 12 410 za 30 %. Czy to nie są jaja?? Dzień wcześniej była po 425 za 30%. Wilgotnosciomierz z mlynkiem pokazuje 29-30 % a u Butora 36-37%. Nie za duża ta roznica? Nie poruszam tematu kolejek i tirow ktore laduja sie sucha kukurydza stojąc przed wagą i blokujac wszystkich co przywiezli mokra kukurydze. Trzeba zmienic skup koniecznie.

niezłe jaja, skąd jesteś Profesor?

5 godzin temu, motorader18 napisał:

sypie u Was dobrze bo macie dobre gleby, wczoraj skosiłem jedno pole 20% 4klasa reszta V i VI dała 12,86t przy 34%

w kukurydzy trzeba liczyć 1x herbicyd czasami powtórka tj 2x plus odzywka tj minimum te 3 zabiegi a w rzepaku hmm zalezy czasami jeden zabieg fungicydowy insektycydowy wystarczy i jedno odchwaszczanie (łaczyłem po raz 1 z dobrym skutkiemm samosiewy + regulacja i insektycyd) potem wiosna chowacze łodygowe tj 1x potem cos na słodyszka i ewentualnie płatek to mamy 5 wjazdów tak skromnie więc wiele różnic nie ma tylko rzepak trzeba pilnować fest. Ale popatrzcie jaką mase trzeba przerzucić kukurydzy a jaką rzepaku, logistyka konkretna jest przy kukurydzy

Opublikowano
6 godzin temu, motorader18 napisał:

A w moim rejonie właściwie dołuje trzeci rok pod rząd. Te plantacje w miarę ładnie wyglądające sypia ok 8 t, większość 5-7t, a zdarzają się odchylenia na piasku 2t. Cenę ok 440zl wilgotność wszystko powyżej 30%. Trzeci rok suszy, a w tym roku doszły jeszcze majowe przymrozki, a ostatnio polmanie przez wichurę. Wlkp. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, motorader18 napisał:

U nas kolejny rok kukurydza przebija opłacalnością wszystkie uprawy

Kukurydza ma ten plus że jej praktycznie nie przenawozisz a odwdzięczy się plonem, dziwię się ludziom co sieją np 10ha i oszczędnie nawożą zamiast zasiać połowę a odpowiednio zasilić... U nas pełno ekspertów co myślą że kilka rozrzutników obornika i 200kg mocznika zdziała cuda :)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Kukurydza ma ten plus że jej praktycznie nie przenawozisz a odwdzięczy się plonem, dziwię się ludziom co sieją np 10ha i oszczędnie nawożą zamiast zasiać połowę a odpowiednio zasilić... U nas pełno ekspertów co myślą że kilka rozrzutników obornika i 200kg mocznika zdziała cuda :)

250 kg mocznika, kukurydza drugi rok po kukurydzy plon 12.3t na 5-6 klasie. Zalezy jaka ktos ma klase ziemi ale na 5 i 6 klasie nie robi sie nawozenia na 20 ton bo to i tak guzik da. Im wiecej azotu na slabej glebie tym gorzej kukurydza dostaje w dupe podczas suszy

Edytowane przez krzychrol
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, kolo11 napisał:

Jaki plon z ha?

Zależy od działki jak nie wymokla to decalb dał ponad 14 ton z ha a na działce 17 ha z hektara nie wiadomo czy 10 wyjdzie każde zanizenie wymokla. Z kolei pionier podobnie ale wilgotność duża 

Przed chwilą, xxxMarcin3 napisał:

Zależy od działki jak nie wymokla to decalb dał ponad 14 ton z ha a na działce 17 ha z hektara nie wiadomo czy 10 wyjdzie każde zanizenie wymokla. Z kolei pionier podobnie ale wilgotność duża 

A ceny w górę Wipasz podniósł ceny. Żniwa ruszyły ale u większości słabiej wydaje, każdy chce kontrakt podpisywać ze względu na brak towaru na rynku żeby mieć pewny towar. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, AndrzejRo napisał:

O tuż to plony po 18,6  -  20 ton z ha a potem srednia 7-10 ton z ha i to o wilgotności ze Ho! Ho!

Nie wiem jak u Ciebie ale na wschodzie 22 czerwca w ciągu pół godziny ponad 150l na metr spadło. Piaski poradziły a reszta pływała. To za ważyło o płonie naj lepsze grunty nie przyjęły takiej ilości wody. Podczas oprysków w c360 na równo z lampami było wody 

Edytowane przez xxxMarcin3
Opublikowano (edytowane)

U mnie sredni plon z klas od III do VI w tym roku w okolicach 9 ton -najnizszy od 3 lat na pisakach kolba mizerna lub wcale a na zamoklakach tyż Skoszono 75 % areału Dziś przerwa w koszeniu ze wzgłędu na szacunek do przodków

Edytowane przez AndrzejRo
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejRo napisał:

U mnie sredni plon z klas od III do VI w tym roku w okolicach 9 ton -najnizszy od 3 lat na pisakach kolba mizerna lub wcale a na zamoklakach tyż Skoszono 75 % areału

Ja miałem ponad 50 ha qq. Liczyłem że z 50 zostało ale jednak więcej wymoklo i średnia nie wyjdzie za ciekawa 

1 minutę temu, xxxMarcin3 napisał:

Ja miałem ponad 50 ha qq. Liczyłem że z 50 zostało ale jednak więcej wymoklo i średnia nie wyjdzie za ciekawa 

A tam gdzie została AsF pracuje po 30 sztuk watachy chodzą. Na wiosnę od Łukaszenki przez Bug myśliwi naliczyli ponad 40 sztuk szło na naszą qq. 

Opublikowano (edytowane)

To widać na punkcie skupu -kolejek ni ma wszystko jest suszone na bieżąco a z pól kukurydza jednak szybko ubywa Ceny za miesiąć będą szybować szybko w górę no chyba że ci co pozbierali po 18-20 ton zasypią rynek

Edytowane przez AndrzejRo
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejRo napisał:

To widać na punkcie skupu -kolejek ni ma wszystko jest suszone na bieżąco a z pól kukurydza jednak szybko ubywa Ceny za miesiąć będą szybować szybko w górę no chyba że ci co pozbierali po 18-20 ton zasypią rynek

U nas w Międzyrzecu na Wipaszu kolejki standard doba do wagi, a teraz praktycznie Ci co mi wożą latają w kółkach bez kolejek. A cena ma podobno jeszcze 20 zł do góry pójść. Ja czekam z resztą z tydzień 

1 minutę temu, witejus napisał:

do stawu wjechałeś?

Do rowu. Takie były drogi po zalewane. Ściągnę zdjęcia ze starego telefonu to wstawię 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v