Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakby ziemniaki były po 1 zł/kg to chętnie bym sadził sporo:) Ale nikt takiej ceny nie da w tym roku.

U mnie w świętokrzyskim to 7 do 10 zł za worek, zaleznie od odmiany. Oczywiście są rejony gdzie drożej i jak ktoś sprzedaje detalicznie to inna cena. 

Ci z dofinansowania " Rektrukturyzacja małych gospodarstw" za dużo nie poszaleją. Nawozu nie nasypią bo za drogi, opryski na grzybówkę za drogie. Magazynów na przechowanie nie mają, w kopciec wrzucą ale  to loteria z przechowaniem i ile pożniej dodatkowej pracy... Rok porobią jak cena marna i potem tylko zasadzą aby dobrze było w biznesplanie... Z kukurydzą popieram, kogo bym nie spotkał to ma siać kukurydze... W pewnym sensie drogie nawozy pozwalają zahamować zapędy takich, co kiedyś im "nie opłacało się " robić w polu. Dali w dzierżawe, ktoś pole doprowadził do urzytkowania ( zasobność NPK, pH ) i teraz nagle, bedą znowu pole uprawiać i  zbierać plony... No cóz, taki urok dzierżaw :/ 

Opublikowano

Niestety ziemniaki to uprawa która jest w pełni zmechanizowana i nie ma co tu oczekiwać kokosów. Płaci ręczna praca a i to też nie zawsze.
Pytanie z innej beczki. czy standardowy kombajn do ziemniaków dajmy na to grimme 75-30 da radę wykopać redlinę 90 cm czy będzie za wąski ?

Opublikowano

Mysle ze moze byc ciezko. Musisz szukac kombajnu z szersza tasmą odsiewającą te z reguły maja mozliwosc przystosowania do 90.

Ogolnie ciezko bedzie kogos znalezc bo malo kto w 90cm sadzi. Niewiem czy @Daro44 nie miał stycznosci z tym tematem.

Opublikowano

Cena ziemniaka stoi w miejscu, chyba kolejny rok bez szału. Niektórzy z odbiorem w mieście sprzedają po 10 zł, z ciekawości zapytałem jaka cena przy 24t, okazało się że tyle nie mają. Gdzie sens, gdzie logika, gdzie kalkulator, sprzedawać po tyle w detalu 😩

• Sad 1
Opublikowano

ja już od paru miesięcy piszę, że duże firmy skupujące płacą już w tej chwili 70-80 groszy za ziemniaka luzem!!! to jak to się ma do tego że ktoś sprzedaje po 10 zł worek  to albo dureń albo ma jakość paszowych a nie jadalnych.

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Myślisz że wszyscy maja po 24 tony na sprzedasz .

Kilku się pewnie nazbiera dopóki się wyprzedadza, parę tygodni jeszcze minie.

1 godzinę temu, thefarmer napisał:

ja już od paru miesięcy piszę, że duże firmy skupujące płacą już w tej chwili 70-80 groszy za ziemniaka luzem!!! to jak to się ma do tego że ktoś sprzedaje po 10 zł worek  to albo dureń albo ma jakość paszowych a nie jadalnych.

Jaki rejon polski z tymi firmami pakującymi i jakie nazwy tych firm? U mnie wchodnia granica, to miałem propozycje po 55 gr i kaliber od 50 - 55. Cieżko było z Irgi wyciągnąć u mnie duży kaliber, a nie chcę żeby mi połowa ziemniaków odchodziła, ostatni rok muszę się przemęczyć z tą odmianą.

• Haha 1
Opublikowano

Ja odpadowe ziemniaki sprzedaje od 20 do 30 groszy. Luzem w skrzyniopalecie lub worek 25 kg. Przed pakowaniem jednak idą jeszcze na stół przebierczy i odrzucam zgnite i mokre. W tym roku bardzo duże zainteresowanie, bo zboza drogie a ludzie kupują dla bydła. Ostatnio sprzedałem 5 ton żółtych ziemniakow po 30 gr jako paszowe. Wstawiłem na olx, wziął je jakiś góral ze Starego Sącza. Ma przebrać je i zawieść na Słowację... U mnie jadalne są od 40 gr do 55 gr/kg na gieldzie.

Opublikowano
39 minut temu, malorolny121 napisał:

Jak ktoś  ci zaplaci po tyle to mozesz i wiecej.  Wczoraj tel 0.65 gr kg jadalny żółty , bb , nawet i 10 samochody. Gotówka. 

Export czy na kraj?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Dodaj nową pozycję...
v