Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Folenka napisał:

WWE życzą sobie po 80 zł za belkę z pokosu, prasowanie po stronie kupującego. Ogłoszenia znikają w mgnieniu oka...

Ja bym wystawił za 1000, jak jest takie branie to czemu nie. 

A mojej okolicy właśnie ktoś wystawił kilka ha po 30zl, są też gotowe bele po około 50. 

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Popłoch to po żniwach będzie jak ktoś uważa że będzie tak jak w poprzednich latach. Słomy jest mało...wielu tnie, inni sprzedają pod firmy robiące pelet, podkład pod pieczarki lub pod piece na biomasę.

Jakie mało. Jakie mało. Ponad 500bel pod dachem, czyli mógłbym nie robić w tym roku i by starczyło 😉 warto było ostatnie lata po 20-30zł z pokosa brać od ludzi 😁💰💰💰

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Jakie mało. Jakie mało. Ponad 500bel pod dachem, czyli mógłbym nie robić w tym roku i by starczyło 😉 warto było ostatnie lata po 20-30zł z pokosa brać od ludzi 😁💰💰💰

Jął masz możliwość to rób zapas, nadmiar najwyżej sprzedaż. Nie stracisz w tym roku 💰🤠

• Haha 1
Opublikowano

też mi się tak wydaje ,rozdmuchali ogień jak słoma jeszcze na polu .potem się okaże że jest sporo i cena zacznie powoli spadać niektórzy gdy usłyszeli jakie ceny to z cięcia pod ekoschematy zaczeli się wycofywać 

Opublikowano
2 godziny temu, VonVegans napisał:

Przecie ty slomą handlujesz

Już nie. Kiedyś jak był głód to handlowałem. Ostatnie lata na Podlasiu było oporowo słomy i kupowałem we wsi. Ostatnie dwa lata ok 100bel za obornik wymieniałem. W tym roku kolejny chętny przyszedł.

Teraz można sprzedawać, 120 już krzyczą za gotową 

Opublikowano
13 godzin temu, Kamil20151 napisał:

Nie wiem jak u was ale w moich okolicach jest słomy jak żadnego roku poczekam trochę to kupię po 20 zł z pokosu 😛 

Jak poczekasz dłużej to może za darmo 😁

• Haha 3
Opublikowano
16 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Popłoch to po żniwach będzie jak ktoś uważa że będzie tak jak w poprzednich latach. Słomy jest mało...wielu tnie, inni sprzedają pod firmy robiące pelet, podkład pod pieczarki lub pod piece na biomasę.

Spoko, po żniwach może coś dokupię już sprasowane. Nawet teraz mam ogłoszenie w okolicy po 50zl za belkę już sprasowana. Póki co już zawaliłem sobie magazyn, zrobię jeszcze mała starte na dworze. Jak będzie mniej to może coś dokupię w normalnej cenie. Bez stresu. 

3 godziny temu, kazik6 napisał:

mozecie sie zdziwic z tą słomą jak zimą będzie tansza jak teraz

Na 100% tak będzie. 

3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Jął masz możliwość to rób zapas, nadmiar najwyżej sprzedaż. Nie stracisz w tym roku 💰🤠

Robić zapas żeby płacić po 50-100 z pokosu? Na głowę to chyba jeszcze nie upadł. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

Czyli twierdzisz ze bedzie taniej niż 50zł bo po tyle kupiłeś? 

Obys się nie zdziwił w zimie .

Gotowe Belki po 50zl 120x120. Nawet teraz widzę ogłoszenia z zeszłorocznej słomy. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, danielhaker napisał:

Przypomnijcie sobie anomalie cenowe maseczek na koronawirusa, paliw, cukru, nawozów, zbóż... itd, itd. Nie widzicie podobieństwa? 🙂

Sianie paniki jak po wybuchu wojny na Ukrainie. Brak gotówki w bankomatach, czy też kolejki na stację benzynowa.  coś podobnego. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, Zibifarmer napisał:

Gotowe Belki po 50zl 120x120. Nawet teraz widzę ogłoszenia z zeszłorocznej słomy. 

Jaki region kraju?

Co za głupek za tyle sprzedaje 😁 wolałbym ja ściąć 😁

4 minuty temu, Zibifarmer napisał:

Sianie paniki jak po wybuchu wojny na Ukrainie. Brak gotówki w bankomatach, czy też kolejki na stację benzynowa.  coś podobnego. 

Kto stał po kasę w bankomacie to stał czy na stacji benzynowej 😁.

Od razu twierdziłem że to paranoja.

Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Czyli twierdzisz ze bedzie taniej niż 50zł bo po tyle kupiłeś? 

Obys się nie zdziwił w zimie .

Oczywiscie bele gotowe mogą być po 40 zł ,ceny wywindowały firmy biorące słome na brykiet,ale brykiet już nas zalewa z ukrainy i skupy już tak słomy nie chcą , a teraz sporo osób wchodziło w ekoschematy że zbieraja słome i sieją poplon żeby mieć podwójny zysk, wiec u mnie ogłoszeń jest 3x tyle co w poprzednich latach .

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Przypomnijcie sobie anomalie cenowe maseczek na koronawirusa, paliw, cukru, nawozów, zbóż... itd, itd. Nie widzicie podobieństwa? 🙂

Tak samo tłumacze jak chce kupić coś 🤣😁

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, slawek74 napisał:

Grzesiu a po ile będzie 🤔

Sławek nie wiem po ile  ale wiem że taniej nie bedzie ,  oferują po 50zł krowiarze u nas ale słomy poprostu nie ma, ludzie po domach pytają czy słomę sprzedajemy. Żniwa się zaczynają i widzę że srednio co 4 pole zostaje słoma, reszta tnie.

2 godziny temu, Kamil20151 napisał:

Oczywiscie bele gotowe mogą być po 40 zł ,ceny wywindowały firmy biorące słome na brykiet,ale brykiet już nas zalewa z ukrainy i skupy już tak słomy nie chcą , a teraz sporo osób wchodziło w ekoschematy że zbieraja słome i sieją poplon żeby mieć podwójny zysk, wiec u mnie ogłoszeń jest 3x tyle co w poprzednich latach .

Jaki rejon że  tyle slomy oddajecie?

nie znasz tematu, ekoschemat słomy  i poplonu nie łączy  się,

Słomę z zeszłego sezonu po sipmie sąsiadowi woziłem po 70zł, kupował kilka kilometrów od domu.

Znajomy płaci po 100zł za belkę 150cm i sam beluje, j szuka słomy, kupi każda ilość, cena spada w zależności od odległości od niego. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

Ja wystawiłem słomę po 50 PLN za belę 120 (powiat RYPIN) i jest zainteresowanie, szczególnie handlarzy. Gdzie oni to wywożą żeby jeszcze zarobić? Dzwonią z okolic Sierpca, Żuromina jak mówię że jest 5 ha to rezygnują bo za mało i nie opłaci się przyjeżdżać. 

A tak z innej beczki: to prawda że w beli 120  z prasy pasowej może być więcej słomy niż w beli 150 z łańcuchowej? Chodzi mi o to czy łańcuchowa nie ma możliwości aby tak bardzo zbić?

Opublikowano
7 godzin temu, Gazpacho napisał:

A tak z innej beczki: to prawda że w beli 120  z prasy pasowej może być więcej słomy niż w beli 150 z łańcuchowej? Chodzi mi o to czy łańcuchowa nie ma możliwości aby tak bardzo zbić?

Zależy od operatora,rok temu robił u mnie 130 padówką jd to dzieciaki po polu taczały.a robił sobie