Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@slawek74 Wagi Ci nie powiem bo nie mam na czym zważyć, ale na pewno waży mniej niż po pasówce z najwyższej półki... 

38 minut temu, slawek74 napisał(a):

Sam? I pewnie jeszcze sam oborę ogarniasz 🤔🤦a i wszystko na 3 gminach i w 40 kawałkach 😁

A co w tym dziwnego, w dzień kręcisz, nocą zwozisz... spanie w locie i wszystko się da ogarnąć, oczywiście pod warunkiem, że nie ma awarii, to robota wtedy idzie aż miło

37 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jeszcze na usługi pojedzie 

A i owszem da się pojechać 😁 wszystko kwestia chęci, pracowitości i ambicji

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano
44 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Sam? I pewnie jeszcze sam oborę ogarniasz 🤔🤦a i wszystko na 3 gminach i w 40 kawałkach 😁

To aż 5 minut na belę.

Pod warunkiem, że nie spał przez 4 doby i tankował w trakcie jazdy

• Haha 1
Opublikowano
michalcium napisał:

1200 bel prasowanie i zwózka 4 dni

a w ile osób? 😉

Tomek90 napisał:

Oni ci przywiezie 120x120 pod dom ale 115kg wagi ot cała magia.

raczej X2 od lat kupujemy od handlarzy i mało kiedy trafia się trefna słoma najczęściej przed zakupem oglądamy słomę u kogoś innego kto od niego kupił

WitekRolnik napisał:

Jak ktoś ma 400ha zboża i potrzebuje dla bydła z 2000 bel to faktycznie może i w sumie z miesiąc się szarpie z tymi żniwami... ale już nie popadajmy ze skrajności w skrajność, nigdy nikt z handlarzy nie zrobi Tobie jakościowo dobrych bel, zresztą jak handlarze kupują na tony to kręcą słomę nocą z rosą... a wtedy powodzenia z rozwijaniem i ścieleniem taką słomą... a jak handlarze kupują na sztuki to dostaniesz flakowate bele tyle w temacie.... Jeszcze nigdy w życiu nie zdarzyło się, żeby obca osoba zrobiła lepiej jak Ty sam dla siebie. I nie trzeba mieć prasy z najwyższej półki, żeby zrobić jakościowo dobre bele, zresztą gdy ogarniam sobie słomę to mając prasę walcową i tak mimo wszystko prasuje tylko w dzień i nikt mi nie wmówi, że lepiej zimą zamówić z dostawą pod dom, no ale jak ktoś mega leń do roboty no to faktycznie lepiej latem swoją słomę pociąć, a kupować zimą bo przynajmniej nie musi pracować latem w 30 stopniowym upale mając klimę w traktorze 🤣 Po ludziach jeździłem usługowo nawet nocą do samego rana belowałem, bo panie wtedy bela więcej waży to lepszy pieniądz będzie... ale co z tego jak później problem w oborze... Tak wygląda bela po walcowym claasie prasowana w samo południe i chyba nie najgorzej wygląda 

może nie dzień w dzień ale u nas jak zaczynamy żniwa np. 20 lipca to 20 sierpnia już wszystko jest uprawione. i tak to wszystko po kawałku się ciągnie 😉

Opublikowano

Mam prasę prawie identyczną jak @WitekRolnik tylko młodsza. 
w żniwa ważyłem belę z jęczmienia ozimego 200-210kg. Zgniot ustawiony na około 80%. Kombajn heder 6m z APSem. Z pszenicy lub pszenżyto pewnie będą trochę lżejsze. 

IMG_20230804_151943_1.jpeg

image000000.jpeg

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Daro20 napisał(a):

w żniwa ważyłem belę z jęczmienia ozimego 200-210kg. Zgniot ustawiony na około 80%. Kombajn heder 6m z APSem. Z pszenicy lub pszenżyto pewnie będą trochę lżejsze. 

image000000.jpeg

Handlujesz sloma? 

Opublikowano
2 godziny temu, WitekRolnik napisał(a):

@slawek74 Wagi Ci nie powiem bo nie mam na czym zważyć, ale na pewno waży mniej niż po pasówce z najwyższej półki... 

A co w tym dziwnego, w dzień kręcisz, nocą zwozisz... spanie w locie i wszystko się da ogarnąć, oczywiście pod warunkiem, że nie ma awarii, to robota wtedy idzie aż miło

A i owszem da się pojechać 😁 wszystko kwestia chęci, pracowitości i ambicji

Taaa 🤦 ile tych usług 100bel 1000 czy 5000+🤔🤭

38 minut temu, Daro20 napisał(a):

image000000.jpeg

Innaczej ważą bele z różnych zbóż i też duźo zależy czy z początku czy z końca żniw ...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bercik92 napisał(a):

może nie dzień w dzień ale u nas jak zaczynamy żniwa np. 20 lipca to 20 sierpnia już wszystko jest uprawione. i tak to wszystko po kawałku się ciągnie 😉

No wszystko zależy od areału ile trzeba obskoczyć i jakie kawałki. W tamtym roku dla jednego prasowałem słomę 10 ha w kawałku żyto hybryda do tego uwałowane po sianiu, nisko skoszone, to robiło się bajecznie, a u siebie na niektórych kawałkach gdzie zboże mam nawet posiane na 20a dłużej jedziesz jak prasujesz to już w takich kawałkach efektywność pracy mocno spada...

To ja żebym tak liczył w ten sposób to u mnie żniwa trwały by dwa miesiące, bo jak zaczęte 17 lipca to zdarzało się, że ludziom jeszcze we wrześniu słomę kręciłem... a w międzyczasie jeszcze kolejny pokos trawy, i tak jak mówisz uprawa pożniwna, poplony, czy obornik pod talerzówkę wszystko potrzebuje czasu

26 minut temu, slawek74 napisał(a):

Taaa 🤦 ile tych usług 100bel 1000 czy 5000+🤔🤭

W ubiegłym sezonie drugie tyle co u siebie to skręciłem po usługach, także trochę grosza wpadło. A czy to będzie 100 bel czy 1000 czy to słoma czy trawa cięta nożami to każdy grosz się liczy, jak pieniądze wołają, że chcą iść do Ciebie to przecież nikt mądry na ulicy ich nie zostawi 😉 A poza tym jak chce się coś w życiu osiągnąć to trzeba działać, leżeniem jeszcze nikt się w życiu niczego nie dorobił. Więc nie wiem Sławek do czego pijesz

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bercik92 napisał(a):

a w ile osób? 😉

raczej X2 od lat kupujemy od handlarzy i mało kiedy trafia się trefna słoma najczęściej przed zakupem oglądamy słomę u kogoś innego kto od niego kupił

W dwie osoby wożone 3 dni jeden prasuje drugi zbiera  i na 4 dzień wożenie na dwa zestawy pola w granicy do 10 km najdalej 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

No wszystko zależy od areału ile trzeba obskoczyć i jakie kawałki. W tamtym roku dla jednego prasowałem słomę 10 ha w kawałku żyto hybryda do tego uwałowane po sianiu, nisko skoszone, to robiło się bajecznie, a u siebie na niektórych kawałkach gdzie zboże mam nawet posiane na 20a dłużej jedziesz jak prasujesz to już w takich kawałkach efektywność pracy mocno spada...

To ja żebym tak liczył w ten sposób to u mnie żniwa trwały by dwa miesiące, bo jak zaczęte 17 lipca to zdarzało się, że ludziom jeszcze we wrześniu słomę kręciłem... a w międzyczasie jeszcze kolejny pokos trawy, i tak jak mówisz uprawa pożniwna, poplony, czy obornik pod talerzówkę wszystko potrzebuje czasu

W ubiegłym sezonie drugie tyle co u siebie to skręciłem po usługach, także trochę grosza wpadło. A czy to będzie 100 bel czy 1000 czy to słoma czy trawa cięta nożami to każdy grosz się liczy, jak pieniądze wołają, że chcą iść do Ciebie to przecież nikt mądry na ulicy ich nie zostawi 😉 A poza tym jak chce się coś w życiu osiągnąć to trzeba działać, leżeniem jeszcze nikt się w życiu niczego nie dorobił. Więc nie wiem Sławek do czego pijesz

Tylko o ilość pytam 🙋‍♂️ prasują 100 200 czy nawet 500 bel zarywając noce i wolny czas majątku się nie dorobisz ... trochę życia już mam za sobą i zrobionych belek...

Opublikowano
michalcium napisał:

W dwie osoby wożone 3 dni jeden prasuje drugi zbiera  i na 4 dzień wożenie na dwa zestawy pola w granicy do 10 km najdalej

jak jest dobra organizacja pracy i maszyny to wiadomo 🙃

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Tylko o ilość pytam 🙋‍♂️ prasują 100 200 czy nawet 500 bel zarywając noce i wolny czas majątku się nie dorobisz ... trochę życia już mam za sobą i zrobionych belek...

Oj Sławek Sławek, nie mierz wszystkich swoją miarą, oczywiście jestem świadom, tego, że kto grubo i wysoko idzie pierdolnąć kiedyś musi ale co tu dużo mówić każdy z nas pisze swoją własną historię. A poza tym grosz do grosza i jakoś ten rozwój jest, więc to nie jest do końca tak jak piszesz, że pracą niczego się nie dorobisz.

No tak zapomniałem, że w rolnictwie najbardziej co się opłaca... to narzekać się opłaca

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Szczerze z dwojga złego to lepsze waciki z usług niż dzierżawy po 2-4 tysie 🤣😋 a poza tym w jakimś tam procencie to dzięki usługom dobre dzierżawy same do domu przychodzą, i nie trzeba latać szukać po okolicy 😁

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Na takich usługach to się na waciki zarabia 😛🤭

Usługa to najszybciej i najlżej zarobione pieniądze oczywiście jak się ma czym na tę usługę jechać , u nas też jak ktoś chce taką usługę to bez zastanowienia się jedzie .

• Haha 1