Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest sokownik.  Tylko sok z tego jest do kitu bo rozcienczony wodą.

U nas tradycyjnie owoce w duży słój i zasypane na 2-3 dni cukrem. 

Z jagody można resztę wykorzystać na dżem, jest wówczas taki suchy, z samych owoców.

A tu czereśnia czerwona, wcześniej zrobione z bladoróżowej😋

20200626_195131.jpg

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Moja pani to.ma taki specjalny gar składający się z trzech

kurła, Darek, napisałeś o tym, jakby to była jakaś kosmiczna technologia rodem z nasa. wiem, że trudno wam będzie uwierzyć, ale U nas we wiosce chyba każda baba ma to w chałupie. Tak, na Podlasiu. 😉

to sokownik, tak jak Sławek napisał.

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

kurła, Darek, napisałeś o tym, jakby to była jakaś kosmiczna technologia rodem z nasa. wiem, że trudno wam będzie uwierzyć, ale U nas we wiosce chyba każda baba ma to w chałupie. Tak, na Podlasiu. 😉

to sokownik, tak jak Sławek napisał.

Drylownice też już macie, czy z dżemów pestki wypluwacie?😁😉

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał:

To jest sokownik.  Tylko sok z tego jest do kitu bo rozcienczony wodą.

U nas tradycyjnie owoce w duży słój i zasypane na 2-3 dni cukrem. 

Z jagody można resztę wykorzystać na dżem, jest wówczas taki suchy, z samych owoców.

A tu czereśnia czerwona, wcześniej zrobione z bladoróżowej😋

20200626_195131.jpg

A moglbys powiedziec jak pozniej pasteryzujesz sok z jagod? zeby mozna bylo przechowac?

Opublikowano

Jednak Medard się rozwodnił no i będzie padać w ch*j tygodni. W nocy 14mm i pomidory znowu pod wodą w kilku miejscach A dzisiaj ma jeszcze zdrowo dolać...

Za czerwiec mam 205mm

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

jaki od krów? aaa, ten od wychodzacych na moje? nie. dalszy. ten od Jelenia co w stodole mojej stoi do naprawy. Tak na marginesie: wszystkiego najlepszego z okazji imienin.

Jprdl jaki ze mnie mózg 😆 wiesz jak to zrozumiałem? Że temu sąsiadowi od krów, które wchodzą do Ciebie masz zamiar przypier... (przylutować) 😋

Ja nie Pioter ani Paweł, ale dzięki 🤣 

Opublikowano
14 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Alarm rcb przybiegł by chować dachy do piwnicy i przekopywać rowki do sąsiada.

Jak dachy ma rwać to Ty ino leć zdjęcia upraw cykać, bo jak wszystko zmiecie to z czego, suszowe, gradowe, wiatrowe i powodziowe szacował będziesz 🤪🤪🤪 

A tak serio to juz kurla brak słów co się w tej pogodzie dzieje w tym roku... 

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Alarm rcb przybiegł by chować dachy do piwnicy i przekopywać rowki do sąsiada.

Nie zawsze się sprawdza, bo nikt dokładnie nie przewidzi jak się sytuacja pogodowa rozwinie, jednak dzisiaj bym tego typu ostrzeżeń nie bagatelizował.

Opublikowano
28 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Jak dachy ma rwać to Ty ino leć zdjęcia upraw cykać, bo jak wszystko zmiecie to z czego, suszowe, gradowe, wiatrowe i powodziowe szacował będziesz 🤪🤪🤪 

A tak serio to juz kurla brak słów co się w tej pogodzie dzieje w tym roku... 

A co tu możesz zrobić

Popatrzeć tylko przez okno.

Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

A moglbys powiedziec jak pozniej pasteryzujesz sok z jagod? zeby mozna bylo przechowac?

Sok żona gotuje i zalewa wrzący do butelek. Zakręca i po wystygnięciu przenosi do spiżarni. Zasysają tak nakrętki że ciężko potem otworzyć. 

Tyle i tylko tyle.

Kompoty z kolei gotuje na wolnym ogniu , słoiki poprzekładane w kartonem w garnku, żeby podczas wrzenia nie stukały o siebie i nie popękały.

Opublikowano
Bananek napisał:

pedro2 napisał:

Przylutować można i przy święcie 😉 ten od krów?  Pogoda zmusza do świętowania, miałem pryskać, ale pada. Jedynie może do danexu wpadnę wycenić traktury

jaki od krów? aaa, ten od wychodzacych na moje? nie. dalszy. ten od Jelenia co w stodole mojej stoi do naprawy. Tak na marginesie: wszystkiego najlepszego z okazji imienin.

Ja też myślałem że pieścią będziesz lutował 😆 26 i pali

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v