Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, PAN88 napisał:

Kolego czym?

Kiedyś był prestige a teraz czym zaprawiasz?

Ja nie sadze, ziemniaki biore od chopa, ostatnie mialem 4 albo 5 lat temu. Zostalo mi troche to facet ma jeszcze na przyszły rok zaprawe.

Opublikowano
6 minut temu, michal_19 napisał:

Wczoraj burza zostawiła 26l potem poprawka 6l, czerwiec 190l LBI

Nie bój żaby, nie zapomni jeszcze o Tobie, o ile się sprawdzi to co pokazują radary na jutro, to ciekawie nie będzie.

Opublikowano
Sean napisał:

Jak jest burza to zazwyczaj pada, takie są odwieczne prawa natury,  wyjaśnij mi z łaski swojej co takiego ciekawego i ważnego poza właśnie takimi pogawędkami jest w tym temacie o pogodzie że nie wolno nic mówić nie na temat?   "Kolejna burza i pada", i temu podobne, ewentualnie lamentowanie jak to pada, albo nie pada, zimno albo ciepło. Są tu jakieś prognozy, ostrzeżenia pogodowe? ten temat powinien nazywać się raczej "lamenty pogodowe nigdy niezadowolonych z pogody rolników"   którym w żadnym stopniu nie idzie dogodzić.  Co proponujesz, powiesić Pafnucego czy może ukamieniować żeby bardziej bolało?   

Gdzie Ty w moim poście wyłapałeś lament ? 😮 Odnośnie burz, to pewnie nie słyszał Ty o "suchych burzach"... To że u Ciebie takowe zjawiska nie występują, nie znaczy że nie istnieją 😋

pasio napisał:

Ty się na temat multikont nie wypowiadaj😂

Dowiedz się najpierw czym jest tzw. multikonto 😉

Opublikowano

W nocy 2mm z niewielkiej burzy, dziś już 29 stopni i słońce praży.

Opublikowano
10 minut temu, Sean napisał:

Nie bój żaby, nie zapomni jeszcze o Tobie, o ile się sprawdzi to co pokazują radary na jutro, to ciekawie nie będzie

Z chęcią oddam opady na najbliższe 2 tyg, ci co wyorali łąki i mają zboża to nieciekawie. Rowy pełne wody, zdjęcie z przedwczoraj to dzisiaj wody w kolano w niższych miejscach

P_20200624_193200.jpg

Opublikowano

A niech praży. aby nie sypalo gradem. od wczoraj wieczorem 4 litry spadło. wczoraj ojciec jeździł na oglądy to jeden gratisów ulik mamy. przyleciał jakiś rój, nie wiem czy nie mój (hehe, jaki rym)

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, mraukot napisał:

Gdzie Ty w moim poście wyłapałeś lament ? 😮 Odnośnie burz, to pewnie nie słyszał Ty o "suchych burzach"... To że u Ciebie takowe zjawiska nie występują, nie znaczy że nie istnieją 😋

Nie chodziło mi o Twój akurat lament, a raczej o Twoje hołdowanie tematu lamentu o pogodzie. A skąd bym wiedział o suchych burzach  :P

u mnie nie pada, nie wieje, nie jest sucho, nie jest mokro, o cieple nawet nie słyszałem, zimno to nie wiem z czym to się je, wiatry znam tylko po fasoli, po prostu pogoda, a nawet niepogoda nie pozostawia złych wspomnień.   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano

w sumie to dlatego nie lubie miodu-od dziecka wiem ze to prawie sam cukier 🤣, wujek mial ponad 100 uli, ile ja sie nazakrecalem sloikow i nalepilem etykiet dla apipolu przez mlode lata, do dzisiaj daje mi mod i lezy w spizarni..

11 minut temu, Rolnik200598 napisał:

W nocy 2mm z niewielkiej burzy, dziś już 29 stopni i słońce praży.

gdy dzisaj bedzie u ciebie burza to pisz niezwlocznie- z zadnej strony tak nie ida na nas jak od oswiecimia.

Opublikowano
sumek666 napisał:

Boczków przysmazyc jak w Potopie

lubię boczek ale wędzony 😉 grzeje i wiatra nima krowom wentylator włączyłem bo powietrze stoi jak trzeba było pryskać to dmuchało i do 21 a teraz przydał by się powiew a nawet lisć na drzewie nie zadrży 👿

Opublikowano
22 minuty temu, jacek1296 napisał:

Ten, co chce zajumać auto nie czyta książek.

Pewnie myślisz że zajmują się tym łyse karki :] Co do tego skąd wiem, to nie zajmowałem się niczym nielegalnym ale VAG i jego problemy z zamkami dokształciły mnie mocno. 

Opublikowano
2 godziny temu, Sean napisał:

Co proponujesz, powiesić Pafnucego czy może ukamieniować żeby bardziej bolało?   :P

Babcia mawiała, że najłatwiej kopie się leżącego.......

29°C i zero wiatru

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Sean napisał:

Jak jest burza to zazwyczaj pada, takie są odwieczne prawa natury, :P wyjaśnij mi z łaski swojej co takiego ciekawego i ważnego poza właśnie takimi pogawędkami jest w tym temacie o pogodzie że nie wolno nic mówić nie na temat?  :P "Kolejna burza i pada", i temu podobne, ewentualnie lamentowanie jak to pada, albo nie pada, zimno albo ciepło. Są tu jakieś prognozy, ostrzeżenia pogodowe? ten temat powinien nazywać się raczej "lamenty pogodowe nigdy niezadowolonych z pogody rolników"  xD którym w żadnym stopniu nie idzie dogodzić. :P

Co proponujesz, powiesić Pafnucego czy może ukamieniować żeby bardziej bolało?   :P

20200628_120346.jpg

1 godzinę temu, Bananek napisał:

I cyk, 17 rodzin pracuje. Ale to też 17 do zazimowania. oj będzie trzeba tonę cukru kupić w sierpniu. 😀

Tona cukru na 17 uli 🤔🤔

Nie pisz Pan takich głupot bo jeszcze ktoś uwierzy i będzie powielał dalej te durnoty.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano

Najlepsze w tym wszystkim jest to że nikomu się nie opłaca a pełno tu nie tylko rolników zawodowców lecz ludzi którzy mają etat i rolnictwo. Jakoś nikt nie mówi że to strata pieniędzy tylko każdy uparcie sadzi lub sieje. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

W tym roku to każda produkcja pod kreską. 

Trzoda chlewna cykl zamknięty idzie względem poprzednich lat na duży +, jedna uwaga co u niektórych była za susza skoro opady rzędu 200-300 litrów powodują już nadmiar wody w mojej okolicy w 2017 maj do 2018 marzec  spadło 1200l/m2 roku   czyli sredni 2,5 letni opad , w czerwcu 2018 już było sucho i ledwo zboże jako tako dociągnęło do żniw, obecnie maj +czerwiec zbliża się do 200 l a rowy prawie puste

• Like 1
Opublikowano

@hubertb bo zasiać np pszenicę czy kukurydzę to mało czasochłonne, a dobre jak i 10 tyś wpadnie dodatkowo do wypłaty.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Najlepsze w tym wszystkim jest to że nikomu się nie opłaca a pełno tu nie tylko rolników zawodowców lecz ludzi którzy mają etat i rolnictwo. Jakoś nikt nie mówi że to strata pieniędzy tylko każdy uparcie sadzi lub sieje. 

A lepiej do lidla po mięso biegać czy ziemniaki czy swoje mieć? Jakbym był leniwy jak większość ludzi to też bym tym rzucił ale poczucie odpowiedzialności że swoją ziemię trzeba obrobić mnie od tego skutecznie powstrzymuje. 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie! do tego można mieć swoje ziemniaczki czy "większe" grządki. 

@Rolnik200598 Ja uprawiam i nie mówię że się nie opłaca 😉 Po prostu wybieram to co mi potrzebne i tyle. Mięso kupuje w mięsnym bo szerokiej hodowli prowadzić w godnych warunkach nie mam gdzie. Jedynie kilka kurczaków jakiś długouchy ale to zajęcie moich rodziców. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

Dla mnie to bardziej hobby, jak wychodzę na 0 to jestem zadowolony, jak na plus to bardzo zadowolony. Wieprzowinę na własnej roboty wyroby też kupuję, a hoduję sporo różnego drobiu- nioski i trochę jajek się sprzeda, kurczaki dla siebie i znajomych, perliczki, indyki, do tego jeszcze trochę królików dochodzi. Do tego jeszcze pszczółki i jakoś ten czas wolny się zapełnia nie na zbijaniu bąków tylko na aktywności.

5 minut temu, hubertb napisał:

Dokładnie! do tego można mieć swoje ziemniaczki czy "większe" grządki. 

@Rolnik200598 Ja uprawiam i nie mówię że się nie opłaca 😉 Po prostu wybieram to co mi potrzebne i tyle. Mięso kupuje w mięsnym bo szerokiej hodowli prowadzić w godnych warunkach nie mam gdzie. Jedynie kilka kurczaków jakiś długouchy ale to zajęcie moich rodziców. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v