Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co to się  dzieje z ziemniakami u sasiada cały  kawałek  taki,  i u mnie place są podobne mszyce latają na potęgę 😬 co z tym robić poradzicie?

20200610_115014.jpg

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
20 minut temu, staszek131415 napisał:

w TYM ROKU ZIEMNIAKI BĘDĄ ZA GROSZE

Stasiu u Ciebie zawsze wszystko za grosze, tylko świniaki drogie😁

Mam posadzone 20a, zamówione mam 3 tony jadalnych dla swoich klientów gotowych zapłacić każdą cenę za porządne ziemniaki nie pryskane 5x na stonkę, 3x na zarazę i pod które nawalone było 200kg/ha mocznika... Ja pod swoje dałem jesienią obornika aż grubo, wiosną przed sadzeniem 100kg/ha Polifoski 8 i tyle. Opryskałem Sencorem na chwasty, na zarazę pewnie raz opryskam a stonkę już raz się przespacerowałem i zbierałem, dziś po południu znów pójdę i pozbieram więc nawet nie wiem czy będę na stonkę pryskał, może z raz jeśli się duży wysyp pojawi.

Opublikowano
31 minut temu, staszek131415 napisał:

w TYM ROKU ZIEMNIAKI BĘDĄ ZA GROSZE

Czemu tak sądzisz ? Moim zdaniem z powodu wielu lat niskiej ceny bardzo spadła powierzchnia uprawy ziemniaków w Polsce.

Duże nakłady finansowe, kłopotliwe przechowywanie, brak rąk do pracy oraz dziki nie zachęcają i myślę, że w końcu dla tych co sa w tanie to ogarnąć mogą wrócić w miarę dobre czasy jeśli chodzi o dochód z uprawy ziemniaków. 

Opublikowano

Jak przenawozisz obornikiem to tak samo szkodliwe jak nawóz nie wiem czy wiesz ale azot z mocznika jest w tejsamej formie co w oboniku ludzie naiwni niech przepłacaja,

8 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Stasiu u Ciebie zawsze wszystko za grosze, tylko świniaki drogie😁

Mam posadzone 20a, zamówione mam 3 tony jadalnych dla swoich klientów gotowych zapłacić każdą cenę za porządne ziemniaki nie pryskane 5x na stonkę, 3x na zarazę i pod które nawalone było 200kg/ha mocznika... Ja pod swoje dałem jesienią obornika aż grubo, wiosną przed sadzeniem 100kg/ha Polifoski 8 i tyle. Opryskałem Sencorem na chwasty, na zarazę pewnie raz opryskam a stonkę już raz się przespacerowałem i zbierałem, dziś po południu znów pójdę i pozbieram więc nawet nie wiem czy będę na stonkę pryskał, może z raz jeśli się duży wysyp pojawi.

.

2 minuty temu, extrabyk napisał:

Czemu tak sądzisz ? Moim zdaniem z powodu wielu lat niskiej ceny bardzo spadła powierzchnia uprawy ziemniaków w Polsce.

Duże nakłady finansowe, kłopotliwe przechowywanie, brak rąk do pracy oraz dziki nie zachęcają i myślę, że w końcu dla tych co sa w tanie to ogarnąć mogą wrócić w miarę dobre czasy jeśli chodzi o dochód z uprawy ziemniaków. 

Nie sądzę dziś już można po 1zł kupić i cena raczej nie wzrośnie

Opublikowano
8 godzin temu, stempos1980 napisał:

A gdzieś ty bywał w tych okolicach i co brałeś

Ludzi wozilem do dużej firmy do Belska ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dziś  na targu kupiłem  młode  Polskie po 2zł, gość  aż z okolic Zwolenia przyjeżdża do Radzynia Podl. 

Truskawki sprzedałem dziś  po 6zl pszenica po 750zl., rano trochę  popadało a potem parno.

Skąd pewność że to akurat Polskie, może byc tak jak w Biedronce, "Polskie" ale przyjechały z Niemcowni albo Izraela

Dziś  na targu kupiłem  młode  Polskie po 2zł, gość  aż z okolic Zwolenia przyjeżdża do Radzynia Podl. 

Truskawki sprzedałem dziś  po 6zl pszenica po 750zl., rano trochę  popadało a potem parno.

Skąd pewność że to akurat Polskie, może byc tak jak w Biedronce, "Polskie" ale przyjechały z Niemcowni albo Izraela

Opublikowano

inspekcja handlowa stwierdzial niedawno, ze najwiecej oszustw jest w delikatesach centrum i lewiatanie-ten sam wlascicel marki zreszta-nasi potrafia, zdajesie ze ponad 25% bylo zle oznakowane, lidl i biedronka daleko z tylu.

mocznik teraz ? chyba nalistnie, znaim przejdzie w forme dostepna dla roslin to bedzie po wykopkach,ja daje przed sadzeniem, i to ze 3 tygodnie, zeby szkodliwe dla ziemniakow  sole poszly w dol.

kra- troche sie przejasnilo,wiatr sie ruszyl, w polu mokro,wjechac sie nie da , siano jeszcze rosnie...

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

inspekcja handlowa stwierdzial niedawno, ze najwiecej oszustw jest w delikatesach centrum i lewiatanie-ten sam wlascicel marki zreszta-nasi potrafia, zdajesie ze ponad 25% bylo zle oznakowane, lidl i biedronka daleko z tylu.

mocznik teraz ? chyba nalistnie, znaim przejdzie w forme dostepna dla roslin to bedzie po wykopkach,ja daje przed sadzeniem, i to ze 3 tygodnie, zeby szkodliwe dla ziemniakow  sole poszly w dol.

kra- troche sie przejasnilo,wiatr sie ruszyl, w polu mokro,wjechac sie nie da , siano jeszcze rosnie...

Zawsze wjedziesz gorzej z wyjazdem 😀😂

Opublikowano

Co to się  dzieje z ziemniakami u sasiada cały  kawałek  taki,  i u mnie place są podobne mszyce latają na potęgę 😬 co z tym robić poradzicie?

20200610_115014.jpg

Również tak mam i nie znam przyczyny. 

Objaw bardzo podobny do uszkodzeń pryszczarka liściowego, tylko czy pryszczarki atakują ziemniaki?

A może właśnie zmieniają dietę. Obok są na porzeczkach i nawet na różę już weszły.

Opublikowano (edytowane)

@Agrest robisz coś z tym czy zostawiasz?  W temacie ziemniaka napisał mi chłopak  że  lisciozwój po oprysku lancetem mogę mieć, utrzymać  się  to może  do końca  wegetacji😣

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Substancja czynna z lancetu to jedna z najdłużej się utrzymujących  się w glebie i warzywa i ziemniaki po tym może szlak trafić.Kolega na wiosne zeszłego roku 12 duzych tuneli z kapustą pekińską skasował bo miał obornik a słomą była po lancecie

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Może drzewa kłaść jak ostatniej burzy a dzisiaj chyba najgorętszy dzień tego roku.W tej chwili w cieniu 29C.

jakoś w tym roku na wschodzie mamy sporo deszczu i bardzo gorąco względem zachodu.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v