Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Rolnik dlaczego im coś nie wsiejesz?

Teraz facelia, zaraz ogórecznik, potem gryka, wyka nostrzyk itd.

Sieję facelii 20a co roku na więcej mi areał nie pozwala bo mi zboża nie wystarczy a przecież kupował nie będę.

Opublikowano

Nie ma skąd brać, kto już miał oddać to przeważnie oddał. To muszę mieć przy domu, nie będę uli wywoził, mają stać u mnie. Jestem ogólnie przeciwnikiem pasiecznej gospodarki wędrownej. To jest po prostu wpychanie się innemu pszczelarzowi w jego teren. Zresztą dzierżaw ogólnie też jestem przeciwnikiem chyba, że po rodzinie albo od dobrego znajomego.

Opublikowano (edytowane)

Kur chyba sporo bo maja dużo miejsca za oborą. Tam może eternit też masz z obory bo się zastanawiałem co to?🤔

15 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie mam i nie będzie w tym roku, jeszcze tamte nie powyjadane z zamrażarki.

Rysiek jaja sprzedajesz?

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
26 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Pada deszcz, za oknem szum

Klęska urodzaju się zanosi jedyna klęska do której nie ma ubezpieczenia ani rekompensaty.

To najgorsza klęska .

Jest jeszcze jedna klęska która od roboty może Cię wybawić i ubezpieczyć można -  a mianowicie ogień.

Tylko po co robić i czekać na jakąś klęskę?

Opublikowano

A ja nie wiem co robić. Opryskiwacz zalany, ja trzeźwy.

Będzie padać - nie będzie?

Jedna prognoza na tak, druga na nie. 

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Gdzie eternit?

Za oborą. Tam gdzie kury zahrodzone. Późnoej sie przyjrzę na mapie. Moze to co inne. Bym Ci napisał na pw nr chalupy ale i tak nie odpisujesz. 

27 minut temu, Agrest napisał:

Opryskaj pół

Opublikowano
Pafnucy napisał:

22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Gdzie eternit?

Za oborą. Tam gdzie kury zahrodzone. Późnoej sie przyjrzę na mapie. Moze to co inne. Bym Ci napisał na pw nr chalupy ale i tak nie odpisujesz. 

27 minut temu, Agrest napisał:

Opryskaj pół

Człowieku weź się od niego odczep. Na początku to było śmieszne teraz jest żenujące. Ostatnich kilka stron przyczepiles się do chlopa... Nie widzisz, że nie życzy sobie odwiedzin ?

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, leszek1000 napisał:

IMAG0070.jpg

Zapas na ciężkie czasy 

Fajny zestaw na próchnicę, wrzody i raka jelita grubego😁😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
  • Dodaj nową pozycję...
v