Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, pedro2 napisał:

U nas kolejny pożar sadzy we wsi 4 wozy straży Czym te ludzie palą kuźwa

Pewnie ekogroszkiem lub pelletem na 55 stopni, gdzie komin nie jest dogrzany i takie sa potem efekty

• Like 2
Opublikowano

Od środy do dziś całe 11l. deszczu, w czterech podejściach ; 4,5 ; 3 ; 3; 0,5 😉 Nie jest źle, jak narazie w zupełności wystarczy. Nie wyobrażam sobie jakby tak w ciągu nocy spdało 25 - 30 litrów, jak niektórzy tutaj donoszą... toż to istna klęska żywiołowa byłaby 😮 Słoneczny, ale rześki przedwieczór...

Opublikowano
10 minut temu, rex15 napisał:

Pewnie ekogroszkiem lub pelletem na 55 stopni, gdzie komin nie jest dogrzany i takie sa potem efekty

Jest to również jedna z przyczyn smogu, problem się nasila zawsze podczas lekkich zim. 

Opublikowano
2 minuty temu, mraukot napisał:

Od środy do dziś całe 11l. deszczu, w czterech podejściach ; 4,5 ; 3 ; 3; 0,5 😉 Nie jest źle, jak narazie w zupełności wystarczy. Nie wyobrażam sobie jakby tak w ciągu nocy spdało 25 - 30 litrów, jak niektórzy tutaj donoszą... toż to istna klęska żywiołowa byłaby 😮 Słoneczny, ale rześki przedwieczór...

Wystarczy  ?    ty tak  poważnie  ......😯    

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Dzisiaj i jutro niby bardziej pewne u ciebie niż u mnie. 

7mm za noc dobre i to. Jak się wszystko obudziło wokoło, nawóz się rozpuścił. 

Wypadało sie przed ryjem. Ładnie wyglądało tylko na radarach.

Ostatnio siano kupiłem po 180zl ważył o 170kg z lak torfowych. Od tygodnia zero ofert w okręgu 75km. Mam bel na tydzień a trawa nie rosnie od tygodnia i taka ze kosic sie nie opłaca. Jeszcze tak źle nie bylo.

Opublikowano

Do poniedziałku powinno wystarczyć 😉 Oziminy w ciągu 3 dni zrobiły się ciemno zielone, chwasty w jarych ruszyły z kopyta, kartoflaki wyskakują na wierzch. W zeszłym roku po 43 dniach posuchy, 28-29 kwietnia spadło 36 litrów deszczu, to zrobiła się taka breja, że na pola nie dało rady wjechać z opryskami. Zemniaki nie obsypane, nie opryskane, w pszenicach nie dało rady wykonać T2, w rzepaku płatek opóźniony, jare nie odchwaszczone w terminie... idź pan w .uj z takimi opadami naraz 😒

Opublikowano (edytowane)

U mnie ładna tylko trawa potrawka,taka poplonowa,już z 30cm ma,normalnie jak by było mokro to ją koszą w kwietniu a potem kukurydze sieją.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
20 minut temu, rex15 napisał:

No nie powiedział bym tak tego dosłownie.jeżeli ktoś wstawił piec na pellet lub groszek a nie przerobił komina to takie cyrki będą że sądze się palą

Opublikowano
5 minut temu, mraukot napisał:

Do poniedziałku powinno wystarczyć 😉 Oziminy w ciągu 3 dni zrobiły się ciemno zielone, chwasty w jarych ruszyły z kopyta, kartoflaki wyskakują na wierzch. W zeszłym roku po 43 dniach posuchy, 28-29 kwietnia spadło 36 litrów deszczu, to zrobiła się taka breja, że na pola nie dało rady wjechać z opryskami. Zemniaki nie obsypane, nie opryskane, w pszenicach nie dało rady wykonać T2, w rzepaku płatek opóźniony, jare nie odchwaszczone w terminie... idź pan w .uj z takimi opadami naraz 😒

Wolałbym u siebie te 36 l na raz w tym roku, ale żeby rosło coś, niż 3 mm w środę i 3 mm wczoraj. Niestety dalej susza u mnie

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Miałem nic nie robić ale tak ładnie było że pognałem grzyba w pszenżytach i odrzywką.

Niech rośnie jak nie będzie suszy to niech będzie co młócić.

Rysiek, kiedy jęczmień planujesz na chwasty pryskać? 

Pokropiło, zachmurzone, +13, wiatr słaby.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Aaa bo Ty to po takim poplonie masz posiane. Ja nie wiem kiedy będę pryskał. Albo w poniedziałek albo pod koniec tygodnia dopiero. Wtorek i środa deszcz póki co widzą. A już jak opryskam jęczmień na chwasty to od razu w tym samym dniu prysnę T2 w pszenicy.

Opublikowano

Ja w tym roku t2 tylko w żytach będę robił, resztę pierdzielę, jak Bóg da to i bez cudowania narośnie.

Opublikowano

Ja nie sieję nic innego niż pszenica ozima i jęczmień jary i w tym roku próbuję te całe odgrzybiania. 

W zeszłym roku bez T1, T2, przy 100N i oprysku na chwasty i potem antywylegaczem pszenica dała 4,5t/ha, w 2018 prawie 5t więc pewnie że jak jest tylko pogoda to i bez cudowania urośnie.

Opublikowano
danielursus3p napisał:

Ja w tym roku t2 tylko w żytach będę robił, resztę pierdzielę, jak Bóg da to i bez cudowania narośnie.

Czym lecisz w życie w tym roku?

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Ja nie sieję nic innego niż pszenica ozima i jęczmień jary i w tym roku próbuję te całe odgrzybiania. 

W zeszłym roku bez T1, T2, przy 100N i oprysku na chwasty i potem antywylegaczem pszenica dała 4,5t/ha, w 2018 prawie 5t więc pewnie że jak jest tylko pogoda to i bez cudowania urośnie.

będziesz łapać roje w tym roku? widziałeś patent z mini "wędzarnią"? 😀

Opublikowano

Patentu nie widziałem. 

Jeśli chodzi o roje to jak do mnie przylecą to zbiorę😁 Ja o swoje raczej się nie martwię. Nawet jedną rójkę w tym roku już pomagałem łapać ale sąsiadowi bo mu wyszły i zawisły na czereśni.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v