Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, pedro2 napisał:

U nas kolejny pożar sadzy we wsi 4 wozy straży Czym te ludzie palą kuźwa

Pewnie ekogroszkiem lub pelletem na 55 stopni, gdzie komin nie jest dogrzany i takie sa potem efekty

• Like 2
Opublikowano

Od środy do dziś całe 11l. deszczu, w czterech podejściach ; 4,5 ; 3 ; 3; 0,5 😉 Nie jest źle, jak narazie w zupełności wystarczy. Nie wyobrażam sobie jakby tak w ciągu nocy spdało 25 - 30 litrów, jak niektórzy tutaj donoszą... toż to istna klęska żywiołowa byłaby 😮 Słoneczny, ale rześki przedwieczór...

Opublikowano
10 minut temu, rex15 napisał:

Pewnie ekogroszkiem lub pelletem na 55 stopni, gdzie komin nie jest dogrzany i takie sa potem efekty

Jest to również jedna z przyczyn smogu, problem się nasila zawsze podczas lekkich zim. 

Opublikowano
2 minuty temu, mraukot napisał:

Od środy do dziś całe 11l. deszczu, w czterech podejściach ; 4,5 ; 3 ; 3; 0,5 😉 Nie jest źle, jak narazie w zupełności wystarczy. Nie wyobrażam sobie jakby tak w ciągu nocy spdało 25 - 30 litrów, jak niektórzy tutaj donoszą... toż to istna klęska żywiołowa byłaby 😮 Słoneczny, ale rześki przedwieczór...

Wystarczy  ?    ty tak  poważnie  ......😯    

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Dzisiaj i jutro niby bardziej pewne u ciebie niż u mnie. 

7mm za noc dobre i to. Jak się wszystko obudziło wokoło, nawóz się rozpuścił. 

Wypadało sie przed ryjem. Ładnie wyglądało tylko na radarach.

Ostatnio siano kupiłem po 180zl ważył o 170kg z lak torfowych. Od tygodnia zero ofert w okręgu 75km. Mam bel na tydzień a trawa nie rosnie od tygodnia i taka ze kosic sie nie opłaca. Jeszcze tak źle nie bylo.

Opublikowano

Do poniedziałku powinno wystarczyć 😉 Oziminy w ciągu 3 dni zrobiły się ciemno zielone, chwasty w jarych ruszyły z kopyta, kartoflaki wyskakują na wierzch. W zeszłym roku po 43 dniach posuchy, 28-29 kwietnia spadło 36 litrów deszczu, to zrobiła się taka breja, że na pola nie dało rady wjechać z opryskami. Zemniaki nie obsypane, nie opryskane, w pszenicach nie dało rady wykonać T2, w rzepaku płatek opóźniony, jare nie odchwaszczone w terminie... idź pan w .uj z takimi opadami naraz 😒

Opublikowano (edytowane)

U mnie ładna tylko trawa potrawka,taka poplonowa,już z 30cm ma,normalnie jak by było mokro to ją koszą w kwietniu a potem kukurydze sieją.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
20 minut temu, rex15 napisał:

No nie powiedział bym tak tego dosłownie.jeżeli ktoś wstawił piec na pellet lub groszek a nie przerobił komina to takie cyrki będą że sądze się palą

Opublikowano
5 minut temu, mraukot napisał:

Do poniedziałku powinno wystarczyć 😉 Oziminy w ciągu 3 dni zrobiły się ciemno zielone, chwasty w jarych ruszyły z kopyta, kartoflaki wyskakują na wierzch. W zeszłym roku po 43 dniach posuchy, 28-29 kwietnia spadło 36 litrów deszczu, to zrobiła się taka breja, że na pola nie dało rady wjechać z opryskami. Zemniaki nie obsypane, nie opryskane, w pszenicach nie dało rady wykonać T2, w rzepaku płatek opóźniony, jare nie odchwaszczone w terminie... idź pan w .uj z takimi opadami naraz 😒

Wolałbym u siebie te 36 l na raz w tym roku, ale żeby rosło coś, niż 3 mm w środę i 3 mm wczoraj. Niestety dalej susza u mnie

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Miałem nic nie robić ale tak ładnie było że pognałem grzyba w pszenżytach i odrzywką.

Niech rośnie jak nie będzie suszy to niech będzie co młócić.

Rysiek, kiedy jęczmień planujesz na chwasty pryskać? 

Pokropiło, zachmurzone, +13, wiatr słaby.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Aaa bo Ty to po takim poplonie masz posiane. Ja nie wiem kiedy będę pryskał. Albo w poniedziałek albo pod koniec tygodnia dopiero. Wtorek i środa deszcz póki co widzą. A już jak opryskam jęczmień na chwasty to od razu w tym samym dniu prysnę T2 w pszenicy.

Opublikowano

Ja w tym roku t2 tylko w żytach będę robił, resztę pierdzielę, jak Bóg da to i bez cudowania narośnie.

Opublikowano

Ja nie sieję nic innego niż pszenica ozima i jęczmień jary i w tym roku próbuję te całe odgrzybiania. 

W zeszłym roku bez T1, T2, przy 100N i oprysku na chwasty i potem antywylegaczem pszenica dała 4,5t/ha, w 2018 prawie 5t więc pewnie że jak jest tylko pogoda to i bez cudowania urośnie.

Opublikowano
danielursus3p napisał:

Ja w tym roku t2 tylko w żytach będę robił, resztę pierdzielę, jak Bóg da to i bez cudowania narośnie.

Czym lecisz w życie w tym roku?

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Ja nie sieję nic innego niż pszenica ozima i jęczmień jary i w tym roku próbuję te całe odgrzybiania. 

W zeszłym roku bez T1, T2, przy 100N i oprysku na chwasty i potem antywylegaczem pszenica dała 4,5t/ha, w 2018 prawie 5t więc pewnie że jak jest tylko pogoda to i bez cudowania urośnie.

będziesz łapać roje w tym roku? widziałeś patent z mini "wędzarnią"? 😀

Opublikowano

Patentu nie widziałem. 

Jeśli chodzi o roje to jak do mnie przylecą to zbiorę😁 Ja o swoje raczej się nie martwię. Nawet jedną rójkę w tym roku już pomagałem łapać ale sąsiadowi bo mu wyszły i zawisły na czereśni.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v