Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dziś prawie cały dzień burze piaskowe, kto zasiał jare i nie wyszło to poleciało gdzieś w świat.  Wiatr okropny.

Za to nowym nabytkiem trzaśniete juz coś koło 7 godzin  i 50 km w transporcie zrobił :D kupy się trzyma :D

Opublikowano
8 minut temu, Uziu92 napisał:

dziś prawie cały dzień burze piaskowe, kto zasiał jare i nie wyszło to poleciało gdzieś w świat.  Wiatr okropny.

Za to nowym nabytkiem trzaśniete juz coś koło 7 godzin  i 50 km w transporcie zrobił :D kupy się trzyma :D

To w koncu wrzuc zdjecie tego sprzętu

Opublikowano

kilka razy polewałem po te 5mm,  nawadniany skagen 8,5 tony, nawadniana kilimandzaro 9 ton przebiła, nie nawadniane od 5,5 do 7,5t zalezy na jakiej glebie.  W tym roku nie nadążam z laniem, wiatr tak zabiera wilgoć ze szok,  8 ha miałem tak zlane że już się ciągnik mazał na sciezkach i już wyschło.   Te 10 ha muszę zlać dobrze żeby było te 70-80 ton zboża z tego, z reszty co Bóg da to będzie.

Opublikowano

poważnie , czy z internetu ? Bo gdzieś coś takiego widziałem . Może podobne tylko . Tak tylko pytam .

Opublikowano (edytowane)

myslalem o nawadnianiu ziemniakow-jak uprawialem to woda w starorzeczu wisly jeszcze byla,dzisiaj sadzilem i bylo juz sucho.....

zastanawiam sie czy koszty nawadniania zboza nie sa wieksze niz zysk ze zwyski plonu ??

08-20200415191708.jpgkiedys u nas tez byly burze piaskowe-pod koniec XIX wieku wiec pewien madry ksiadz znalazl sposob na to- zasadzil las i burze sie skonczyly , ludzie wyjechali do pracy na slasku bo nie mieli juz gdzie gospodarzyc- jesli historia jest nauczycielka zycia to wezmijcie to pod uwage dla wielkopolski,kujaw mazur nie ma ratunku -sahara przed wami, 

Edytowane przez jacus
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

poważnie , czy z internetu ? Bo gdzieś coś takiego widziałem . Może podobne tylko . Tak tylko pytam .

galeria, takie tylko z gnojem porównanie działki sąsiada 

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

jeszcze muszę go dopieścić, a za bardzo czasu nie mam teraz, podlewanie, wyrzutki, opryski i nie ma kiedy przysiąść porządnie.

Jutro mam być w Siedlcach, powiedz gdzie stacjonujesz to obaczę tego sprzynta :P

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

aha myślałem ze tam jest lepsza pod piachem ...   tam coś rośnie wo gule ?? 

pod piachem jest 4,5,6 czyli miesznka wedlowska , qq ma tam rosnąć 😄 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v