Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ludzie na święta okna pomyli, a teraz będą zmiotką z parapetów zmiatać bo goni na centrum gminy

Jak tak piszesz to znaczy ze mieszkasz po zachodniej części gminnej miejscowości bo z zachodu gna wiatrem 😁

@Pafnucy 🤔

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

To i umnie pewnie przymrozka nie było

No ja zaspał a o 7:40 jak się obudził to już nie było.

Nie chciał Cię budzić i sobie poszedł :).

Drugi dzień z rzędu dość mocno wieje, no ale musi nadrobić, przed świętami było 2 dni spokoju.

Opublikowano
24 minuty temu, marulekk napisał:

Yebana pogoda

Nie bluźnij, nie bluźnij, nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej.

Opublikowano (edytowane)

Z wodą czy bez? bo to wbrew pozorom dosyć ważne jak szukały wody a nie wiadra.  :) 

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Wody wszędzie brak ale owies posiałem tak 5-7cm i wzeszedł bez żadnego deszczu a gdzie ziarno pod wierzchem to lezy jak na betonie, żadnego kiełka,bo wierzch wysechł i niema nic wilgoci.

u Ruskich koło Moskwy to co raz pada,jak obserwuje radary,ale jak idzie w kierunku polski to się już do wschodniej granicy wypada.

Opublikowano
Kasiaaa napisał:

Potrzebuję porady od was Panowie. Tematyka krycie dachów.

Mam na stodole(z białej cegły) i położony eternit. Chciała bym go wymienić na blachę trapezowa. Wierzba dachowa była by nie ruszana. Pod blachę była by położona membrana.

W stodole mam słomę,oraz przechowuję ziarno.

Obawiam się że membranę mogą uszkodzić wszelakie gryzonie. Nieszczelna  membrana spowoduje po jakimś czasie zagrzybienie wierzby dachowej.

Moje pytanie jak mogę się przed tym uchronić?

• Deskować cały dach, plus papa(dodatkowy koszt) i dopiero blacha,
  • ryzykować z membrana,
  • ściany stodoły zaciągnąć klejem(dodatkowy koszt)
  • inne sugestje

też kiedyś stałem przed takim dylematem zmieniając dach ma oborze ze stropem. membranę odradzam, bo szczury i wróble zrobią ci z niej sito w pięć lat. U mnie stanęło na tym, że polozylilismy blachę trapez bezpośrednio na łaty. I nie żałuję. wbrew pozorom dach w ogóle nie płacze. myślisz, że jest taka dużą roznica temperatur w budynku, w którym nic nie oddycha, a na zewnątrz? nie zastanawiaj się nawet. kładź blachę bez żadnych udziwnien. nie ma co iść w koszta.

Opublikowano
37 minut temu, Strongman napisał:

u Ruskich koło Moskwy to co raz pada,jak obserwuje radary,ale jak idzie w kierunku polski to się już do wschodniej granicy wypada.

Niż znad Ukrainy i Bałkanów to pada fajnie na wschodzie ale to marzenia?

Opublikowano

Hektary zabiera 

IMG_20200416_112405.jpg

14 minut temu, Bananek napisał:

też kiedyś stałem przed takim dylematem zmieniając dach ma oborze ze stropem. membranę odradzam, bo szczury i wróble zrobią ci z niej sito w pięć lat. U mnie stanęło na tym, że polozylilismy blachę trapez bezpośrednio na łaty. I nie żałuję. wbrew pozorom dach w ogóle nie płacze. myślisz, że jest taka dużą roznica temperatur w budynku, w którym nic nie oddycha, a na zewnątrz? nie zastanawiaj się nawet. kładź blachę bez żadnych udziwnien. nie ma co iść w koszta.

Też na oborze ze stropem nie dawałem z tego względu i nie kapie. Ale stodoła czy garaż co innego, klepisko grzeje, na dworze zimno i deszcz pada jak cholera.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v