Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale co to za przewaga jak robisz za darmo przy opasie a roboty jest i samo się nie zrobi. 

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Opas to połowa mniej obowiązków niż dojne

Fakt teraz jest kiepsko, uważam że dobre czasy wrócą pod warunkiem-ze zabiorą dopłatę do bydła i ta cena potrwa jeszcze z rok

Tylko za dojenie masz konkretną kasę... Trzymam opasa bo mam krowę to może przetrwam ale żeby kupować cielaka na opas to na  dzis nie brdzo to widzę... 

Opublikowano
12 minut temu, soltys48 napisał:

Opas to połowa mniej obowiązków niż dojne

👍

10 minut temu, Strongman napisał:

Nie wiesz ze to wszystko przez asf a nie o dopłaty chodzi.

Wszyscy co trzymali świnie przerzucili się na bydło.

Nieprawda. Tak łatwo się poddali? Ja nie. Wszystkie zwierzęta można mieć, trzeba tylko chcieć i lubić to.

10 minut temu, ogarek napisał:

żeby kupować cielaka na opas to na  dzis nie brdzo to widzę... 

Mamki najważniejsze!

Opublikowano
14 minut temu, 6465 napisał:

@soltys48 chyba się do ciebie na święta wybiorę,  tylko nie wiem co to ten futer?? 

Drogę znasz ,plac duży auto jest gdzie postawić a zjeść i wypić jest co

11 minut temu, ogarek napisał:

Tylko za dojenie masz konkretną kasę... Trzymam opasa bo mam krowę to może przetrwam ale żeby kupować cielaka na opas to na  dzis nie brdzo to widzę... 

Tak konkretną a pamiętasz za ile doili że 3-4lata temu?

Ja za byka brałem średnio 7.5 netto-byly to bardzo dobre czasy

Teraz za byka mam min złotówkę mniej a żyje dalej i z ręką do gopsu nie chodzę

Przeżyje ten kryzys i za kilka lat będę się z niego śmiał

• Like 2
Opublikowano

Bydło mleczne to nie tylko dojenie i zysk,  przyznajcie się ile średnio mleka w miesiącu w kanał lejecie?  Miałem krowy to coś nie coś o tym wiem. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Tak konkretną a pamiętasz za ile doili że 3-4lata temu?

Ja za byka brałem średnio 7.5 netto-byly to bardzo dobre czasy

Teraz za byka mam min złotówkę mniej a żyje dalej i z ręką do gopsu nie chodzę

Przeżyje ten kryzys i za kilka lat będę się z niego śmiał

Nigdy nie dokładałem do krowy mlecznej i tyle... Cena nie zawsze porywała ale koszty mam niskie i nidy produkcja nie była pod kreska .... Na dziś chyba już dokładam z krowy do opasa i to już nie jest to żaden interes i tyle nawet przy swoim cielaku... Generalnie muszę ograniczyć bo oddaje synowi część ziemi i zrezygnuje raczej z opasa a plany były inne... Robić darmo to lepiej nic nie robić i tyle.... 

Opublikowano
5 minut temu, szczypka napisał:

Tylko chęcią i lubieniem rachunków nie zapłacisz 

Na rachunki w tej chwili dorobię a to transportem a to usługami to z kolei małym handlem,jakos przeżyje

Do mlecznych nie wrócę

Opublikowano

Mając własne pasze,  sprzęt (eliminując usługi) to dodatkowy plus. Dąży się do samowystarczalności.

6 minut temu, szczypka napisał:

Tylko chęcią i lubieniem rachunków nie zapłacisz 

Jeśli ktoś żyje na kredyt to współczuję.

Opublikowano

Nigdy ci nie chorują i antybiotyku nie dawałeś? Albo zapalenie i somatyczne?  Też oddajesz do mleczarni? No chyba że to co się nie nadaje sam wypijesz żeby nie wylać. 

Opublikowano (edytowane)

Chłopie ile to tego jest ?.. To jest normalny odpad i tyle..... A cielek nie padnie po zakupie i nie ma strat ? 

Edytowane przez ogarek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
  • Dodaj nową pozycję...
v