Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ty miastowy? Przejebane, ja bym nie dał rady mieszkać w mieście 

Opublikowano

Dzisiaj to wiosna. Niby plus 4 ale powietrze bardzo  przyjemne. Totalna cisza bez wiatru. Ptaki zaczynają śpiewy jak na wiosnę. Kuropatwy dawno się rozdzielily w pary, zające pierdaczą się jak na wiosnę😁

Może by z azotem na pszenicę???😆😆😆

Opublikowano

W sensie że w gospodarke. Po co to robić, żeby nic z tego nie zażyć, up***dolić się jak koń, to uj z tymi pieniędzmi aby tylko na sprzęt prykować.

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

ja nie mam styropianu ani wełny na ścianach, a w domu mam od 23°C do nieraz 27°C jak mi się palenisko wymknie spod kontroli. A dlatego ciepło, że mam deklarację między ścianami, które są obustronnie tynkowane. między ścianami też. podczas stawiania domu to było bardzo nowoczesne rozwiązanie. I spełnia zadanie do dziś.

27 😱😱 

Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ja to wieśniak, chłop ze wsi. Siostra mieszka w mieście. 

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

W sensie że w gospodarke. Po co to robić, żeby nic z tego nie zażyć, up***dolić się jak koń, to uj z tymi pieniędzmi aby tylko na sprzęt prykować.

U nas też do nie ocieplony i wszyscy żyją ... Po co ładować w to pieniądze jak to nie jest aż tak potrzebne 

Opublikowano

Wiedziala jak się ustawić. Lidl pod oknem, coś dla Ryśka😁

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

U nas też do nie ocieplony i wszyscy żyją ... Po co ładować w to pieniądze jak to nie jest aż tak potrzebne 

Tobie to akurat nic nie potrzebne więc... 

1 minutę temu, slawek74 napisał:

narpierw się inwestuje tam gdzie sie pracuje by mieć lżej sciany zysku nie przynoszą ojciec mój przyszedł na puste pole i mósiał je sobie kupić a robi się wszędzie po trochu

A no wasza sprawa. 

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

potrzebne nawet bardzo jak ociepliłem strych to już w domu zrobiło sie cieplej podobnie było z oknami w tym roku odkopany fundament i ocieplony bo wilgoć ciągnęła z ziemi

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

4 minuty temu, Bananek napisał:

ja nie mam styropianu ani wełny na ścianach, a w domu mam od 23°C do nieraz 27°C jak mi się palenisko wymknie spod kontroli. A dlatego ciepło, że mam deklarację między ścianami, które są obustronnie tynkowane. między ścianami też. podczas stawiania domu to było bardzo nowoczesne rozwiązanie. I spełnia zadanie do dziś.

27 😱😱 

bywa. W środku zimy nieraz okna otwarte a z komina dym 😉

Opublikowano

Tobie to akurat nic nie potrzebne więc... 

A no wasza sprawa. 

Chyba nie tylko mi jak tyle lat i nie ocieplony 😊😊

2 minuty temu, Bananek napisał:

bywa. W środku zimy nieraz okna otwarte a z komina dym 😉

Toć to jak w piekarniku 😛

Opublikowano
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

Żyją ale widzisz ,że całe dnie musisz spędzać w łóżku pod pierzyną bo zimno , a tak to byś mogł czasem z niego wyjść 😀

Opublikowano

Tak się zastanawiam co większość za cel sobie stawia? Kupno kolejnego ciągnika? Pługa? To uj z takim życiem. 

Opublikowano

Bannan Ty to taki ''ostrze noże nożyczki krawaty wiąże usówam ciąże rozprawiczam prawiczki '' 😄😜 ja to jesze inseminacjię robię 😁 ogolnie sporo fachów bym sobie znalazł tylko rąk i czasu brak 😀

Opublikowano
3 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Żyją ale widzisz ,że całe dnie musisz spędzać w łóżku pod pierzyną bo zimno , a tak to byś mogł czasem z niego wyjść 😀

Wczoraj cały dzień nie palone, w domu było 17 stopni i normalnie się chodziło po domu 

Opublikowano
danielursus3p napisał:

Tak się zastanawiam co większość za cel sobie stawia? Kupno kolejnego ciągnika? Pługa? To uj z takim życiem. 

to co kuw... telewizor na całą ściane i patrzyć się jak szpak w pi...e🤔 albo samochód za 200tys i cykać się nim podjechać pod sklep bo ktoś zarysuje albo jeździć golfem lll ? a tym 2tys przebiegu do teściowej a w oborze gnój taczką zpitalać ? wszystko trzeba jakoś wypośroskować takie moje zdanie

• Like 4
Opublikowano
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

Wczoraj cały dzień nie palone, w domu było 17 stopni i normalnie się chodziło po domu 

Toć Syberia u mnie całą dobę 22-23 stopnie ,jak byś nie chodził to byś zmarzł

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Bananek napisał:

z dmuchawa więcej kontroli nad płomieniem. U mnie taki cug w tym roku, że wystarczy na 3-5 minut otworzyć popielnik lub drzwiczki wrzutowe i więcej jak pewne, że zapali się sadza w kominie. mam piec z Sokółki i podloga tak zgnila już, że lewe powietrze brało. W lato dałem piec do góry dnem, pospawałem co trzeba z 4mm blachy i piec wrócił do żywych. ogólnie przerobilem trochę też instalacje wodną, bo grzanie cwu miałem nie z centralnego. dołożyłem zawór czterodrogowy, pompkę (tego akurat żałuję, bo grawitacyjnie było jakby lepiej). A najważniejsze jest to, że całość wykonałem sam. bez hydraulikow. kolejna sprawność w karierze. 😉

Sorki za syf, niestety popiół lubi latać i osiadać wszędzie. Tak wygląda instalacja u mnie.

IMG_20201231_120050.jpg

Jak masz ustawiony zawór 4d? 50/50 

Przy pomoce dużo szybciej czujesz ciepło na grzejnikach niż grawitacyjnie 

A gdzie masz zawór bezpieczeństwa na piecu?

Otulinę z pianki na rury załóż to nie będzie strat ciepla

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał:

to co kuw... telewizor na całą ściane i patrzyć się jak szpak w pi...e🤔 albo samochód za 200tys i cykać się nim podjechać pod sklep bo ktoś zarysuje albo jeździć golfem lll ? a tym 2tys przebiegu do teściowej a w oborze gnój taczką zpitalać ? wszystko trzeba jakoś wypośroskować takie moje zdanie

No pewnie że trzeba wypośrodkowac. Nie mówiłem tu o tobie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v