Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, PRIMO napisał:

No nie mów 🤔 bo moje prywatne źródło twierdzi że parafiany same nalegały żeby chodził po kolędzie. 

@Tomasz0611 a z czego ty tak się cieszysz?

Masz w rodzinie księdza i mu bejcu i dupeczek zazdrościsz? Bo na to wychodzi 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Śmieję się z tego, że ludzie sami nalegają na to, żeby czarny chodził od domu do domu.

Kominiarz zawsze  może chodzić 😁

Edytowane przez Dariowola
Opublikowano
5 minut temu, thor1984 napisał:

i u mnie w parafii ma chodzić,zaczyna 31 grudnia. Nie wiem kiedy dokładnie u mnie ale go nie wpuszczam bo mały bobas w domu. Podobno parafiany nalegały

To tym bardziej powinieneś go przyjąć żeby ochrzcił. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 6465 napisał:

O ile wiem, to braciszkowie w Niepokalanowie chrzcili kiedyś dzieci bez problemu, nawet jak z innej parafii, i ofiara była rzeczywiście co łaska, a nie "co łaska, ale nie mniej niż 300". 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Tu nie ma się z czego śmiać tylko trzeba płakać bo niby coronka a ludzie sami się o to proszą. 

Nie. 🧐

To moje słowo droższe od pieniędzy. 👍

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Masz w rodzinie księdza i mu bejcu i dupeczek zazdrościsz? Bo na to wychodzi 

Mam brata stryjecznego tylko taka niećwieja że ani tego ani tego nie ma. 😔

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Ursusku jak Św.  Piotruś go przywita to rodzina i tak bedzie musiała za ostatnią poslugę zaplacić, nieważne ile byś za życia podarków wysłał i tak rachuneczek na koniec twoi bliscy dostaną 😎

No przecież deklaruje że mogą go w byle dołku bez księdza zasypać 😉 Ale i tak myślę że zanim go św Piotr przywita, to sam pierwszy poleci do kościoła i dutków zniesie na starość jak z d*py pruchno zacznie się sypać żeby jeszcze sobie trochę pożyć na tym świecie🤷‍♂️

Opublikowano

U nas z wpadki nie chce ochrzcic nawet za piniondze rzędu kilku tyś zł 

Przed chwilą, PRIMO napisał:

Mam brata stryjecznego tylko taka niećwieja że ani tego ani tego nie ma. 😔

Wiedziałem. Ma ma tylko nie mówi 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

O ile wiem, to braciszkowie w Niepokalanowie chrzcili kiedyś dzieci bez problemu, nawet jak z innej parafii, i ofiara była rzeczywiście co łaska, a nie "co łaska, ale nie mniej niż 300". 

No nie żartuj ze ci szkoda 300zl,  na chrzest dziecka szkoda? 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Dariowola napisał:

To moje słowo droższe od pieniędzy. 👍

Skoro tak mówisz to ci wierzę. 🤞

Opublikowano

Proboszcz to nie wiem. Wikariusze to odkąd pamiętam ruchali jak pojebane. 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

No przecież deklaruje że mogą go w byle dołku bez księdza zasypać 😉 Ale i tak myślę że zanim go św Piotr przywita, to sam pierwszy poleci do kościoła i dutków zniesie na starość jak z d*py pruchno zacznie się sypać żeby jeszcze sobie trochę pożyć na tym świecie🤷‍♂️

Nie wiem jak poprawi moje zdrowie to, że zafunduję nowe BMW albo Mercedesa dla księdza ? To wolę lekarzowi zapłacić, bo on chociaz kształcony w tym kierunku, a i prywatnie lepiej leczą niż na NFZ ;)

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ma ma tylko nie mówi 

Matka jego chyba by mu łeb i główkę uje***A by jakby miał bo z niej bardziej świętoszka jak on. 🤨

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Proboszcz to nie wiem. Wikariusze to odkąd pamiętam ruchali jak pojebane. 

Miałem dwóch kolegów wikariuszy 🤔 kumpel się szkolił na klechę ale jak przed święceniami zjechał do domu i ruszył w tango to go po dwóch miesiącach znaleźli 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Szkoda czy nie szkoda, to nie o to chodzi. Tam po prostu nie ma segregacji, nie interesuje ich czy rodzice po ślubie czy nie, przynajmniej parę lat temu tak było, każdego ochrzcili, każdemu udzielili ślubu, i nie mieli odgórnych stawek, tylko każdy dawał tyle ile uważał.

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Taa a nie daj Boże coś przywlecze to albo nawet kwarantanna to nie takie hop siup teraz w szpitalu. A z chrzcinami pewnie i tak będzie robił mi pod górkę

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Miałem dwóch kolegów wikariuszy 🤔 kumpel się szkolił na klechę ale jak przed święceniami zjechał do domu i ruszył w tango to go po dwóch miesiącach znaleźli 🤣

Ksiądz też człowiek. 

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Chrzest kasa, komunia kasa, ślub kasa, pogrzeb kasa a między tymi też kasa a jak policzyć to łaaaadna sumka się uzbiera. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, danielursus3p napisał:

U nas z wpadki nie chce ochrzcic nawet za piniondze rzędu kilku tyś zł 

Nie ma prawa odmówić chrztu, i najwyżej może nic nie dostać, a ochrzcić musi.

Odmowy udzielenia chrztu zabrania również prawo kanoniczne. - Według prawa kościelnego nie ma możliwości, żeby dziecko nie zostało ochrzczone, kiedy rodzice nie mają ślubu. Zasada ogólna jest taka, że chrzest nie może być związany z życiem sakramentalnym rodziców.
Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Możesz  sam ochrzczyci w zagrożeniu życia albo  poczekać i  dziecko urośnie samo pójdzie  do chrztu i samo zapłaci.

Opublikowano

Przyjedź zobaczysz. Weźmiesz ślub ochrzci, jak nie weźmiesz to nie ma opcji

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Chrzest kasa, komunia kasa, ślub kasa, pogrzeb kasa a między tymi też kasa a jak policzyć to łaaaadna sumka się uzbiera. 

Kto tobie karze?

2 minuty temu, deSilva napisał:

Nie ma prawa odmówić chrztu.

Ma

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v