Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

gdzie Ty patrzysz?:D Bananek Sokole Oko

Edytowane przez Gość
Opublikowano
18 minut temu, gregor1284 napisał:

a daj spokój, ja też jak mam wydać to choruję :D

A mnie się jakoś pieniądze nie chcą trzymać 

8 minut temu, pafnucy napisał:

pewno Młody orał po nocy.

Pfff ja bym to zrobił lepiej 😀

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

a mnie się jakoś pieniądze nie chcą trzymać 

A kto mówi, że nas się trzymają? ja dusigrosz, a kasa z konta spierdala chyba na mój widok. nawet nie wiem kiedy znika. A żonka dostępu nie ma. to jest zagwozdka.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

drugi traktor

drugi w domyśle normalny. ten mi sprzedaj za 5000

co Ty byś tą ledą robił :D

normalny traktor dopiero za rok, fendt albo 914 ewentualnie zetor 8045. teraz jeszcze w oborę trochę władować i w chatę

Opublikowano

Kurna jakaś zima od niedzieli na horyzoncie, a tu pełen opryskiwacz mieszanki herbicydów do wypryskania.

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

co Ty byś tą ledą robił :D

normalny traktor dopiero za rok, fendt albo 914 ewentualnie zetor 8045. teraz jeszcze w oborę trochę władować i w chatę

To jakie ty teraz masz sprzynty ?

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Kurna jakaś zima od niedzieli na horyzoncie, a tu pełen opryskiwacz mieszanki herbicydów do wypryskania.

na pryskanie to już dobre 2 tyg warunków nie ma i raczej nie będzie w tym roku.

Opublikowano
8 minut temu, TheraRolnik napisał:

To jakie ty teraz masz sprzynty ?

liche, piąty rok jak gospodarzymy od zera. Ale najpierw obora ogarnięta, chociaż teraz jeszcze będziemy przerabiać żeby dla 8 sztuk nie taczkować i stanowiska z 1.75 na 2.05 żeby krowom zady nie leżały w kanale. Przewodówka założona, wyciąg na jednej stronie jest i graty na drugą stronę leżą. A co mi z dużego ciągnika jak bym garba hodował w małych knytkach? 3 lata samym ruskiem obrabiałem i dałem radę. ornego mamy 3 ha swojego i 1 dzierżawy. Trawę robie w pryzmy to na co mi duży ciągnik? grunt aby w banku nie siedzieć i jakoś to będzie :D

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Uziu92 napisał:

na pryskanie to już dobre 2 tyg warunków nie ma i raczej nie będzie w tym roku.

Byle nie zamarzło w beczce to w sadach się wypryska. Glifosat bardzo dobrze działa.  Tylko ten tydzień mi nie pasi, ale widzę że muszę.

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

liche, piąty rok jak gospodarzymy od zera. Ale najpierw obora ogarnięta, chociaż teraz jeszcze będziemy przerabiać żeby dla 8 sztuk nie taczkować i stanowiska z 1.75 na 2.05 żeby krowom zady nie leżały w kanale. Przewodówka założona, wyciąg na jednej stronie jest i graty na drugą stronę leżą. A co mi z dużego ciągnika jak bym garba hodował w małych knytkach? 3 lata samym ruskiem obrabiałem i dałem radę. ornego mamy 3 ha swojego i 1 dzierżawy. Trawę robie w pryzmy to na co mi duży ciągnik? grunt aby w banku nie siedzieć i jakoś to będzie :D

pół etatu jest na gospodarstwie poza sezonem, mimo że mało, a mleko lokalnie sprzedajesz czy do spółdzielni ?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, TheraRolnik napisał:

Le to 30tką byś to obrobił 😛

do orania łąk mam gościa ugadanego po 300za ha,za gniecenie pryzmy od 9 do 19 dałem 400zł a i tak nie dam rady jednocześnie gnieść i zgrabiać...

@igor10246mleko do mlekuty, w poprzednim miesiącu chyba 12tyś litrów było to jak to lokalnie sprzedać :D etatu nie ma, starczy co jest

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano

Ogólnie to jeszcze 25ha do opryskania, ale najpierw  chciałem wymieść liście.  Ale może w grudniu lub styczniu się uda.

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

do orania łąk mam gościa ugadanego po 300za ha,za gniecenie pryzmy od 9 do 19 dałem 400zł a i tak nie dam rady jednocześnie gnieść i zgrabiać...

mleko do mlekuty, w poprzednim miesiącu chyba 12tyś litrów było to jak to lokalnie sprzedać :D

To nie taka mała ta obora 

Opublikowano (edytowane)

ta nie mała, na 30 sztuk. chłopie my bidoki ale na kontroli z mleczarni stwierdził że najlepiej stoimy  z wioski bo przewodówka, wyciągi i paszowóz :D no i dojnych chyba 20 a u sąsiadów i po 40 ale co z tego. w kubku 200g od marmolady granulki dzielą krowom. nie sztuka dużo mieć, ale dobrego

@slawek74 od 20 bo 8 zasuszonych

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

ta nie mała, na 30 sztuk. chłopie my bidoki ale na kontroli z mleczarni stwierdził że najlepiej stoimy  z wioski bo przewodówka, wyciągi i paszowóz :D no i dojnych chyba 20 a u sąsiadów i po 40 ale co z tego. w kubku 200g od marmolady granulki dzielą krowom. nie sztuka dużo mieć, ale dobrego

Skąd ja to znam 😅

Od 20 krów te litry to już ładną wydajność mają 👍

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Bo to Kurpie 🤣

Gorzej odpojonych cieląt ciężko gdziekolwiek indziej znaleźć 🤪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v