Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a Tobie nie przyszło do głowy że nowoczesne wydajne maszyny mogą zrobić lepiej i szybciej ? Jajca jak berety , jajo poucza kurę 😂 głupio zawzięty poucza jeszcze bardziej zawziętego 

Edytowane przez Uziu92
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Tak apropos nowoczesnych kobiet, to co jest w tym złego że kobita o siebie dba? Wizerunek dla chłopa to jest przecież.

Pod warunkiem że chłop wygląd ma na PANA a nie robola .

Bo są DAMY I WIEŚNIACZKI .

Opublikowano
6 minut temu, danielursus3p napisał:

Czemu Pafnuca zacytowałeś jak treść nie jego?

zacytował mój cytat:D

Opublikowano

I co z tego, że zarobi, jak ani nie ugotuje ani do pola nie pójdzie to po co taka kobita.

Miałem w zeszłym roku na próbę 3bb w stodole z pszenicą, myszy pogryzły i tyle z tego było, workami na strych wyniosłem, kota nie mam i miał nie będę- zbyt ruchliwa droga koło mnie przebiega i wszystkie poprzednie koty skończyły pod kołami aut. Zresztą do big bagów też wszystko muszę wiaderkami nosić i jeszcze problem z wilgotnością.

Rocznie ze 2,5- 3 tony zboża i z tonę - 1,5 kukurydzy kupuję. Na dole nie mam gdzie, w stodole do bb nie będę sypał bo szkodniki. Workami na strych za ciężko wszystko bo po 47 schodach z workiem na plecach nie ma lekko wyleźć. To znaczy ze 200kg dla sportu to fajnie ale jak przychodzi na raz 2 tony to już ciężej.

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

ani do pola nie pójdzie to po co taka kobita.

No jak ty chcesz kobicie nakazać żeby w polu szpadlem ryła to ja nie wiem. Nie te czasy. A jest taka jedna u mnie we wsi co  i traktorem pojedzie i wydoi krowy, ładniutka jak nie wiem, aż by się chciało... 9_9

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Uziu92 napisał:

a Tobie nie przyszło do głowy że nowoczesne wydajne maszyny mogą zrobić lepiej i szybciej ? Jajca jak berety , jajo poucza kurę 😂 głupio zawzięty poucza jeszcze bardziej zawziętego 

Życie to nie maszyny ale jak widać z Ciebie typowy rolnik wszystko do grantów i hektarów porownojesz 

Nowoczesne nie oznaczają automatycznie wyższych plonów 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Ciebie typowy rolnik wszystko do grantów i hektarów porownojesz 

A ja to widzę tak, szybciej zrobi, szybciej będzie miał wolny czas dla  rodziny, dzieci, czy nawet na głupie piwko czy pierdzielenie kocopołów na af.

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

No jak ty chcesz kobicie nakazać żeby w polu szpadlem ryła to ja nie wiem. Nie te czasy. A jest taka jedna u mnie we wsi co  i traktorem pojedzie i wydoi krowy, ładniutka jak nie wiem, aż by się chciało... 9_9

Zagonić ja do wyrzucenia gnoju ? 😁

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

A ja to widzę tak, szybciej zrobi, szybciej będzie miał wolny czas

to wtedy zechce więcej robić, bo czasu wolnego za dużo. :D

Opublikowano
1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

Zagonić ja do wyrzucenia gnoju ? 😁

To ciebie :D

Opublikowano
2 godziny temu, pafnucy napisał:

to wtedy zechce więcej robić, bo czasu wolnego za dużo. :D

hmm, zoba na Rysia, to jest chłop myślący, kupił se 5314 żeby jeszcze mniej robić xD 

Opublikowano

Ja tam chybanie gnoja lubię, tak samo jak sadzenie ziemniaków ręcznie i koszenie kosą. Nie lubię ręcznie kopać i zbierać bo basior za duży.

I już tylko +1.

Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

A ja to widzę tak, szybciej zrobi, szybciej będzie miał wolny czas dla  rodziny, dzieci, czy nawet na głupie piwko czy pierdzielenie kocopołów na af.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisał twój kolega, bo chyba nie zrozumiałes 

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik200598 napisał:

co z tego, że zarobi, jak ani nie ugotuje ani do pola nie pójdzie to po co taka kobita

Traf na dobrą, to do pracy pójdzie, po pracy obiad zrobi, chałupę ogarnie, i jeszcze przed spaniem z krzyża ci spusci

• Like 1
Opublikowano
Ursus932 napisał:

5 minut temu, Uziu92 napisał:

Życie to nie maszyny ale jak widać z Ciebie typowy rolnik wszystko do grantów i hektarów porownojesz 

Nowoczesne nie oznaczają automatycznie wyższych plonów 

a kto szuka traktora jakby miał z nim spać i się żenić 😁

• Haha 1
Opublikowano
pafnucy napisał:

a już miałem Cię wołać na jutro do pomocy. 🙆‍♂️

jakby nie można było dziś wywieźć. U nas jeden niepodległy cały dzień gnój woził. jakoś z godzinę temu pojechał orać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v