Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, jedrus2020 napisał:

To niech mi ktoś powie jak zrobić modernizację gospodarstwa zaczynając od 5ha i starej 355 i jakieś tam maszyny☺Pracując do tego do godz 15☺

Zwolnić się i do dzieła 

Opublikowano

To niech mi ktoś powie jak zrobić modernizację gospodarstwa zaczynając od 5ha i starej 355 i jakieś tam maszyny☺Pracując do tego do godz 15☺

warzywa 

Opublikowano
16 minut temu, TheraRolnik napisał:

No to kiedy ten ciągnik kupisz ?

Nie wiem co ty widzisz takiego złego w kredytach ? Jak bym miał możliwość to sam bym wziął na budowę obory chociaż na 20-30 krów, ciągnik i prasę 👍

Mam nadzieję że na prace wiosenne będzie, chyba że puda co wymyśli i zakaz będzie hodowli

Opublikowano

Sąsiad oddał w dzierżawę równy hektar, dopłaty bierze dzierżawca, podatek płaci właściciel i dostaje od dzierżawcy 600kg pszenicy rocznie. Żaden interes jak dla mnie, chyba, że jest się leniem lub nie lubi się w ziemi grzebać.

Pszczołom słońce przygrzało bo nieśmiało wyłażą z uli.

Opublikowano
Ursus932 napisał:

Zwolnić się i do dzieła 

Sory ale z gospodarki co bym nie robił to nie wyciagne tyle co mam teraz na posadce.

Opublikowano
jedrus2020 napisał:

Jak bym komuś powiedział 2tyś za dziurawe to by chyba jebnal ze śmiechu.sąsiada 2ha już zarośli brzózkam. U mnie w okolicy mam raczej piachu. Dobrze ze chociaż gnoj mam za darmo.☺

to cza orać sąsiadowe i gdzie popadnie 😃

To trzymaj się etatu i dalej tak rób jak teraz

Opublikowano
27 minut temu, 6465 napisał:

To Co bogato się ożeniłeś?🙂

Ja jeszcze nie żonaty :D praca praca praca 

Opublikowano
3 minuty temu, jedrus2020 napisał:

Sory ale z gospodarki co bym nie robił to nie wyciagne tyle co mam teraz na posadce.

To po co się pytasz jak rozwinąć gospodarstwo

Opublikowano

Bo zaczyna mnie już denerwować. Cały czas coś do roboty a to budynki a to sprzęty się sypią A kasy coraz mniej z tego zostaje. Takie tylko hobby. I dla satysfakcji. Wolałbym coś robić i mieć z tego kasę.

• Like 1
Opublikowano

Panuje ktoś nad tym burdelem ? Ostatnio "naczelny" zwracał uwagę, że to temat o pogodzie i usunął wszelkie posty tzw. polityczne. Gdzie jest teraz, gdy z tematu pogodowego zrobił się temat o ogonach, hektarach, kredytach, prow'ach itp. ??? Chłopstwo w niedzielne przedpołudnie, pewnie po suto zakrapianym wczorajszym wieczorze, dochodzi do siebie napierdalając w klawiaturę jak opętane ! Pozostaje jeszcze tylko rzygnąć

Opublikowano

No może i jeszcze Cię trzyma, ciekawie czas wolny spędzasz. 

Opublikowano
17 minut temu, danielursus3p napisał:

Ja jeszcze nie żonaty :D praca praca praca 

To gratuluję,  zdradź tajemnicę co trzeba robić żeby w ciągu 4 lat zarobić na 15ha? 

Opublikowano
16 minut temu, mraukot napisał:

Panuje ktoś nad tym burdelem ? Ostatnio "naczelny" zwracał uwagę, że to temat o pogodzie i usunął wszelkie posty tzw. polityczne. Gdzie jest teraz, gdy z tematu pogodowego zrobił się temat o ogonach, hektarach, kredytach, prow'ach itp. ??? Chłopstwo w niedzielne przedpołudnie, pewnie po suto zakrapianym wczorajszym wieczorze, dochodzi do siebie napierdalając w klawiaturę jak opętane ! Pozostaje jeszcze tylko rzygnąć

Już ? Skończyłeś ? No to teraz możesz sobie pójść ☺

6 minut temu, 6465 napisał:

To gratuluję,  zdradź tajemnicę co trzeba robić żeby w ciągu 4 lat zarobić na 15ha? 

Z tego co wiem to u niego ziemia tania 

• Like 2
Opublikowano
Ursus932 napisał:

@jedrus2020to wsadz 5 ha kapusty i sprzedaj w detalu 😊, gwarantuje jebniesz etat raz dwa, co nie @Agrest😋

skąd bym tyle wody nabrał żeby na tych moich piachach się kapustą udała? W ogródku i mamy czasmi wartość zużytej wody przekracza wartość tych warzyw. U mnie wujek co mają warzywniak w tym roku przerobili około 40t kapusty. Ale oni tam sklepik kaja już ponad 20 lat to klienci samo walą i kapusta i ziemniaki.

Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał:

Ziemia tania. Kosztowało mnie to mniej niż budowa domu jednorodzinnego. 

Opublikowano
8 minut temu, jedrus2020 napisał:

skąd bym tyle wody nabrał żeby na tych moich piachach się kapustą udała? W ogródku i mamy czasmi wartość zużytej wody przekracza wartość tych warzyw. U mnie wujek co mają warzywniak w tym roku przerobili około 40t kapusty. Ale oni tam sklepik kaja już ponad 20 lat to klienci samo walą i kapusta i ziemniaki.

Tylko handluje? Czosnku może nie potrzebują 😊

Jedrus może kukurydzę na ziarno próbuj, jaka Ty gmina? 

Opublikowano
jedrus2020 napisał:

Ursus932 napisał:

@jedrus2020to wsadz 5 ha kapusty i sprzedaj w detalu 😊, gwarantuje jebniesz etat raz dwa, co nie @Agrest😋

na 5ha bez hodowli i produkcji specjialnej jakieś warzywa czy nietypowe owoce to jedynie na waciki albo nowy szpadel niestety

Opublikowano

Jaką hodowlę można mieć na 5 ha? Mógłby kupić kilka krów, przerabiać mleko i puszczać to w RHD, ale etatu z tym nie pogodzi.  Drugą opcją jest trzymanie kilku świń, zabijanie w weekendy i sprzedaż gotowych wyrobów, ale gdzie znajdzie ubojnię, która mu usługowo zabije. Nielegal jest dobry tylko do momentu, kiedy ktoś nie doniesie.

Opublikowano
4 minuty temu, jedrus2020 napisał:

kukurydza na razie odpada bo wymieniam slome za gnoj. Mogę się zapytać. I tam czosnek. Ja gmina Moszczenica.

A myślałem że Ty bardziej z drugiej strony Łęki szlacheckie czy gdzieś okolica 

Opublikowano

Trochę kur i jajka sprzedać, jakiegoś kurczaka znajomemu. Ja mając 5 razy mniej ziemi mam w stajni ciaśniej niż dziadkowie jak mieli krowę i świnie.

Kukurydza u nas modna ostatnio się zrobiła, w sąsiedniej wsi jest gość, który sieje ludziom i kosi i od razu skupuje bo ma własną suszarnię.

I temperatura skoczyła na +12.

Opublikowano

No bez gnoju, kukurydza po kukurydzy i tak przez lata 

1 minutę temu, 6465 napisał:

Znaczy jak w monokulturze? Bez gnoju? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v