Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

rozrzutnik dobre miasto, dwuosiowy, główny wałek pod spodem co sprzęgło ze sprężyną na nim siedzi.

skoro znowu to samo, to gdzieś po drodze do wałka jest przyczyna.

Opublikowano (edytowane)

nie, ten za słabo zaspawany. Ale i tak wytrzymał więcej niż myślałem. za zimę nowy se sprawię.

EDIT: nowy wałek oczywiście, nie rozrzutnik ;) 

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

Tylko miedzian 

W tych krzakach od cholery pryskania 🙆‍♂️, ale później konto puchnie 😉

Opublikowano
Bananek napisał:

rozrzutnik dobre miasto, dwuosiowy, główny wałek pod spodem co sprzęgło ze sprężyną na nim siedzi.

Strongman napisał:

4 godziny temu, Bananek napisał:

za to wsiorbało gdzieś twój avatar.

gdzieś wcięło a taki może być.

daj czerwony. Będzie na czasie. 😉

a od czarnyj białostuckiej dobry ? mogę wymontować ale to nie są tanie rzeczy😁😉🙃

Opublikowano
41 minut temu, Strongman napisał:

gdzieś wcięło a taki może być.

Ogonek pokemona Picachu 😁

20 minut temu, Ursus932 napisał:

W tych krzakach od cholery pryskania 🙆‍♂️, ale później konto puchnie 😉

Oj od wiśni to daaaawno konto mi nie spuchło. Nie wiem czy 5tys z ha zostało.

Opublikowano

Na prawdę wolałbyś 1000 zysku ze zboża jak 5 tyś z wiśni. Założenie i karczowanie sadu kosztuje. Kilka lat do pełnego plonowania dochodzi. Po 10 latach masz 50% wypadów lub te 50% non stop nasadzasz.

Opublikowano (edytowane)

I jeszcze ile roboty, pod zboże zaorze, zasieje, z 2xnawóz i 2xoprysk i gotowe, a tutaj a to trawę wykosić, opryskiwacz to 10 albo i 20 razy w sezonie, drzewka prześwietlić, nawet jezeli ze zboża by 300-400 z ha zostawało to 100x lepiej je uprawiać niż wiśnie, jabłonie, truskawki czy warzywa wymagające dużej ilości ręcznej roboty, mimo tego że z nich zostaje około 5tys z ha.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Na prawdę wolałbyś 1000 zysku ze zboża jak 5 tyś z wiśni. Założenie i karczowanie sadu kosztuje. Kilka lat do pełnego plonowania dochodzi. Po 10 latach masz 50% wypadów lub te 50% non stop nasadzasz.

No bo wolę 🙃

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

wiele byś chciał? podpasujem ;) 

@bratrolnikapytałeś o miód. U mnie już tylko sobie, ale jak chcesz z podlasia to znajomego zapytam. Coś ostatnio cena była +-40zł za 1,20kg. Plus przesylka oczywiście.

Znalazłem w okolicy taki swojski,muszę podjechać zapytać

Jak nie wypali to sie odezwe

Opublikowano
Dnia 25.10.2020 o 13:35, jarecki napisał:

tyż tak miałem , gość zasnął za kierownicą .u mie w dzień było .

Następnego ranka ja go widział na żywo ale zapomnioł pokazać.

Starość zaraz zapomnę że germańskie to zło😭

IMG_20201026_103811.jpg

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, gregor1284 napisał:

ona w oryginale na 1 tłok była?

Ta, tylko burtę niższa

Opublikowano

Witam byłem u lekarza nir mam koronki jedyne co mam to za wysokie tetno około 100. Człowiek spokojniejszy

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ja tez myślę o tym żeby na moich 12;ha mieć plantacje wisni może winogrona albo pomidory. Jeszcze bym poszedł po studiach do roboty. Nawet założyłem taki temat Ale koledzy po fachu powiedzieli ze to zły pomysł i iść w jak coś w jeczmien browarny albo grykę i pozostać przy zbozach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v