Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oglądałem agropierdoły i nic o oborniku i gnojówce nie mówili 

pół godziny temu było 5,5*C

Opublikowano (edytowane)

Oglądałem teraz w internecie i komisja sprzeciwu nie wniosła ale jeszcze nie 15 więc wszystko może się zdarzyć.Trzeba czekać do 15 bo z życia wiem ze rozmaite wnioski zawsze wpływają w ostatniej chwili.A ten materiał był w tv w południe.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

29 minut temu, Strongman napisał:

Pada śnieg, zetorki to raczej dobry człowiek,a sołtys trochę wulgarny bo zamiast nie masz racji to pi......lisz ale nic do niego nie mam.a rolnik  jak rolnik te forum to całe jego życie anie praca no i te całe jego ku...na

Przecież ja nie odszedł z forum.

A jak brama ? LLU 1* odczucie -1* cały dzień chlapa ale dało się jechać trochę trzeba było filtry dokupić

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Równie dobrze nigdzie nie jest napisane o moczniku, saletrze, saletrzaku itd tylko o azocie. A jak wiemy obornik czy gnojowica ma w sobie azot i dlatego jest taki sam zakaz dla nawozów naturalnych jak i azotu pod każdym znaczeniem tego słowa.  Zresztą jaki by miał sens teraz wysiewanie azotu (saletrosanu czy saletry) na użytki zielone skoro nie ruszyła jeszcze i długo nie ruszy wegetacja. Zresztą do poniedziałku pewnie wszystko się wyjaśni. 

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci-branzowe-uprawa/czy-od-15-lutego-mozna-na-pola-wywozic-tez-nawozy-naturalne/ 

tog agrar

pogmatwane ale wychodzi na to że na oziminy i łąki można wywozić nawozy naturalne 

Edytowane przez matik123
Opublikowano
1 minutę temu, starybudnik napisał:

Jeszcze tylko 222 minuty i w całej Polsce rusza akcja azot 2020

Można sypać na śnieg? Bo akurat sobie spadł teraz . 

Opublikowano

Jak by się dało to myślę że i w styczniu by co niektórzy azot sypali 

A potem płacz bo w marcu szlak trafił wszystko 

Opublikowano (edytowane)

To wszystko zależy od pogody,takie lotto kto kiedy ruszy z azotem albo wygra albo przegra,takie życie.

Ale w dobie suszy liczy się najwcześniej ale jeszcze za wcześno bo przede wszystkim  za zimno i mokro ale można z rana po mrozie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

A ja za duży leń i nie chcę mi się myć rozsiewacza tyle razy i czekam do marca z kizerytem i saletrą 

Opublikowano

A nawet jak bym chciał siać jutro kizeryt to się nie da bo za mokro się zrobiło na wierzchu 

Opublikowano

+1°C, szadź na trawie, glebę "skuł" mróz. słońce na pełnych obrotach. ciekawe czy ktoś u mnie w wiosce odważy się lecieć z azotami. gnojowka się wlicza? jeśli tak, to jeden możliwe, że poleci z tematem.

Opublikowano

Tap polska 

A zatem podsumowując:od 15 lutego można na zboża ozime, rzepaki i użytki zielone stosować gnojowicę, gnojówkę i pomiot kurzy bez słomy (ma postać półpłynną, ale zaliczany jest do nawozów naturalnych płynnych), ale nie można stosować obornika, który jest nawozem naturalnym stałym, dlatego dotyczy go wspomniane wyżej rozporządzenie.

Natomiast wszystko wskazuje na to, że zapisy zawartego w rozporządzeniu z 14 lutego 2020 roku Programu wykluczają także zastosowanie nawozów naturalnych np. w poplonach ozimych wysiewanych w terminie do 1 października 2019 roku, które muszą być utrzymane na polach do 15 lutego. Wprawdzie zaaplikowane na takich gruntach nawozy można wymieszać z glebą, ale międzyplony ozime nie zostały wymienione w punkcie 5 rozporządzenia. Czyli taki wariant odpada i z międzyplonami trzeba poczekac do 1 marca br.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v