Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Jak nie masz co do gara wsadzić to mów, nie wstydź się, wyślę Ci wałówkę, co będziesz robaki żarl...

Rozgryzłeś mnie , proszę o wsparcie. Z uwagi na odległość i panujące temperatury, w trosce o moje zdrowie i Twoje samopoczucie zamiast wałówki poproszę kasę na walówkę👍

Opublikowano

Ale z przyczepy zrzucać nie bardzo a traktorzysta się będzie pieklił jak jutro się nie zrzuci bo na środę przyczepa potrzebna na kolejny kurs na kopalnię.

Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał:

18 na plusie, pochmurno i totalna cisza. Ptaki drą dzioby z radości, zwłaszcza kosy.

Lubicie krewetki? To smacznego😁

20200511_120712.jpg

jak chcesz to mam na chłodni ze 300 "krzywych" jajek to Ci wyśle kurierem zrobisz jajecznice 

qurła ale się wiatrzysko zerwało 

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Rozgryzłeś mnie , proszę o wsparcie. Z uwagi na odległość i panujące temperatury, w trosce o moje zdrowie i Twoje samopoczucie zamiast wałówki poproszę kasę na walówkę👍

Uja, kasy nie dostaniesz. Słoiki mogę wysłać. I nalewkę na przepicie

Opublikowano
33 minuty temu, Uziu92 napisał:

to prawda, owies podobno najlepiej ze zbóż zmianuje. Rzepak jest plan w tym roku zasiać, ale przy tej cenie co była czyli 1600-1700zł to przy powiedzmy 4 tonach będe miał ok 7 tyś, zboża jak naharatam 8 ton i będzie może w tym sezonie po ok. 800-900 to ta sama kasa + jeszcze ze zboża 500-1000 za słomę a koszty jednak niższe jak rzepak.

Rzepak lubi azot i dziewicze pola więc jak nie popełnisz błędów w uprawie, to będziesz Pan zadowolony i to bardzo. Zasiej chociaż trochę na próbę, niech somsiadom starym rzepakowcom oko zbieleje. ;) 

Opublikowano

A bo ja wiem czy salmonelli mi nie przywieziesz? Sprzedaj za pół ceny, wezmę i te 50%, niech stracę😁

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Koronawirusa z kopalni przywieziesz 

A ja tam nie jadę. Sąsiad już od lat jeździ traktorem i ludziom przywozi. Najpierw jeździł Władimircem z wozem, a potem to już cały wachlarz traktorów miał od C-360, przez Zetora 7211 i C-385 po C-360 3P teraz. Trzeba kupować póki jeszcze tańszy. Prosto z kopalni Piast węgiel orzech 617zł/t brutto plus 200zł transport.

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Uja, kasy nie dostaniesz. Słoiki mogę wysłać. I nalewkę na przepicie

Zacznij od nalewki, bo te słoiki nie pewne skoro sam od razu polecasz coś na przepicie 😁

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

A bo ja wiem czy salmonelli mi nie przywieziesz? Sprzedaj za pół ceny, wezmę i te 50%, niech stracę😁

weterynaria mi nawet w cztery litery zagląda w poszukiwaniu salmonelli do tej pory nie znaleźli 

Opublikowano
3 minuty temu, szczypka napisał:

weterynaria mi nawet w cztery litery zagląda w poszukiwaniu salmonelli do tej pory nie znaleźli 

A to sorry, jak najpierw tam zaglądają a potem jaja badają to podziękuję😁

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

A to sorry, jak najpierw tam zaglądają a potem jaja badają to podziękuję😁

kury na obecność salmonelli są badane co kilkanaście tygodni a ja  raz na rok

Edytowane przez szczypka
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, czesio200 napisał:

Rzepak lubi dziewicze pola a robaki lubią rzepak i nie przeszkadza im, że pierwszy raz na danym polu. Trzeba pilnować i kaske ładować.

A zboża nie lubią? ;) Trochę ciągnik nalatał się  z opryskami fosforoorganicznymi jesienią...

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

leje tylko furczy. Wg prognozy sezonowej w maju ma spaść  ok. 35-40mm a już spadło do tej pory 57 i teraz dolewa. Ach te ich prognozy...

Weź nie narzekaj że spadło więcej niż prognozowali

Opublikowano (edytowane)

nie narzekam, wręcz się cieszę, tylko te ich prognozy są po prostu o kant d....

Na stronie fani pogody jako tako im się sprawdza jak opisują prognoze na 16 dni do tego zastrzegają że to tylko prognoza orientacyjna i nie ma co się nią za mocno sugerowac , a inne serwisy chwalą się że u nich się sprawdza w prawie 100% a to nie prawda.

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano
Uziu92 napisał:

7 minut temu, danielursus3p napisał:

Tylko też mieć płodozmian pszenica ozima - pszenica jara czy jęczmień jary to tak jakby go nie było. Strączki - kukurydza to tak. Inaczej to tak jakby nie było płodozmianu, dlatego nie dziwię ci się że masz takie nastawienie. Jednak spróbował bym na twoim miejscu coś dorzucić, choćby groch czy rzepak. Cokolwiek, byle nie same zboża.

to prawda, owies podobno najlepiej ze zbóż zmianuje. Rzepak jest plan w tym roku zasiać, ale przy tej cenie co była czyli 1600-1700zł to przy powiedzmy 4 tonach będe miał ok 7 tyś, zboża jak naharatam 8 ton i będzie może w tym sezonie po ok. 800-900 to ta sama kasa + jeszcze ze zboża 500-1000 za słomę a koszty jednak niższe jak rzepak.

Na dzień dobry 4 t/ha po 1700, bardzo optymistyczny wariant 😋 Wiatr cosik się zerwał i przygonił parę kropel, bo w szybę pociapało..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v