Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Coś tu nie pasuję pszenica w górę a nawóz w dół ja się pytam gdzie tu jest cichy zabójca 

Opublikowano

Jakby było odwrotnie to jest sens wnikać ;)

1 godzinę temu, strzechu napisał:

GA obniża?

Pisałem maila do somsiada po ile by chciał za auto Atrigranu ale nie odpisał...wiesz może ? do powiatu brzezinskiego, łódzkie

Tak, import atakuje ;) Atrigranu nie ma ogólnie w ofercie, czasem w przedsezonie bywa. Polcalc w lekkiej promocji ;)

Opublikowano

1110 zł brutto saletra GA 34N. 

Mi powiedzieli,  że mają ostatnie 6 ton na składzie w tej cenie. W poniedziałek ma przyjechać nowa w nowej cenie. Chętnych do zakupów brak. 

Opublikowano
Dnia 5.02.2020 o 18:06, Konrad_Duda napisał:

To jest normalne np. w popiele ze słomy jęczmiennej masz: P 20,7 g/kg, K 247 g/kg, Mg 5,2 g/kg, Ca 80 g/ka dodatkowo masz Cu, Mn, Zn i Fe. Jest to popiół sypki(suchy) konsystencja jak wapno hydratyzowane i trudno jest je wysiać. W Dani schodzi na miejscu popiół mokry z niedopaloną słomą i można to rozrzucić jak obornik. 

Poniżej film rusztu opalanego słomą.

Słoma jako paliwo

Jak ktoś ma pytania to odpowiem pod warunkiem że jest to popiół z biomasy a nie próba utylizacji odpadów.

Sorry że się wtrącam ale od lat mam piec  do suszarni opalany słomą  balotami 1,7m i rzeczywiście z tony jest około 300 kg niby popiołu ale w rzeczywistości jest to stopiony krzem(kurz i piasek zawarty w słomie ) ale konsystencja zastygłej lawy z pęcherzykami wiec to nie ta droga rozumowania 

Opublikowano

Bo masz za wysoka temperaturę spalania i popiół się topi(częsty problem w instalacjach słomianych). Poniżej zdjęcie jak wygląda popiół suchy nie znalazłem lepszego.

Ps. 300 kg popiołu to pisałem że otrzymasz ze spalenia słomy z jednego hektara nie z 1 tony słomy

😞

Ash system.jpg

Opublikowano

Tak to zdjęcie  to popiół ze spalania niskotemperaturowego  natomiast w przypadku spalania na zasadzie zgazowywania jak u mnie temperatura wewnątrz ponad 1300 stopni (bal staje się jedną kulą żaru a gaz spala się w komorze za ścianą szamotową kolor jasno żółty lub niebieski ) popiół zostaje również spalony bo pozostaje tylko szkło ( stopiony kwarc)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie czy nawozy mineralne azotowe można przechowywać w stodole gdzie powiedzmy leży siano czy jakieś zboże na pasze.

Chodzi mi oto czy to leglane.Bo w instrukcji niema nic na ten temat.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 14.02.2020 o 23:33, ASZv3 napisał:

Po weekendzie szykują się obniżki. Na tą chwilę słyszałem u somsiada Nitram 34,5N w cenie 885 + transport

Czyli nikt nie kupuje ? Inaczej się tego nie da wytłumaczyć. Mijałem kilka składów ostatnio i pusto, nawóz leży a chętnych brak.

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, Strongman napisał:

Mam takie pytanie czy nawozy mineralne azotowe można przechowywać w stodole gdzie powiedzmy leży siano czy jakieś zboże na pasze.

Chodzi mi oto czy to leglane.Bo w instrukcji niema nic na ten temat.

Nie nie nie tam gdzie jest żywność  tak zwana pszenica . Trzymasz opryski z napojami do picia .

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, dsbh napisał:

Czyli nikt nie kupuje ? Inaczej się tego nie da wytłumaczyć. Mijałem kilka składów ostatnio i pusto, nawóz leży a chętnych brak.

Ogólnie słyszy się o sporych zastojach, natomiast u nas idzie dość konkretnie towar tj lokalnie jak i na kraj całosamochodówki.

Opublikowano

U nas już klepią bidę, na ten tydzień nie mają co robić. 

Chyba o miesiąc za wcześnie kupiłem. 

Opublikowano

U mnie ceny wyglądają następująco: polidap 1800/ultra dap 1650, mocznik pulrea 1330/import 1280, pulan 1090, NPK import 1490/poli 1610, sól potasowa 1480. Swoją drogą stosował ktoś ultradap w podsiewacz do siewu qq? 

Opublikowano

Susza Równa się popyt i koło się zamyka Brak deszczu i zimy daję do myślenia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v