Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Gliper napisał:

Ktoś potwierdzi informacje, że zarząd Mlekpolu zatwierdził obniżkę ceny mleka? 

Raczej bujda bo rada zazwyczaj jest na koniec miesiąca.

Opublikowano
4 godziny temu, Łolek napisał:

Ciekawy jestem jak byś kozaczyl w moim regionie  gospodarki po7 8 góra 10 ha działki po 30m szerokie a wsie po100  150numerow ziemie słabe gdzie za ha ziemi za siatka zaplacilem po 160.I ten twój ton wobec innych nie byłeś w ich sytuacji wiec nie pouczaj

Nie gadaj ze w promieniu 10km nie było ziemi przez 15 lat do kupienia.... Pod nosem to wiadomo że się przepłaca i tyle.... Druga sprawa to co ojce robiły jak gospodarka 5-7 ha... Chlaly i się śmiały? 😋😁

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, ogarek napisał:

Nie gadaj ze w promieniu 10km nie było ziemi przez 15 lat do kupienia.... Pod nosem to wiadomo że się przepłaca i tyle.... Druga sprawa to co ojce robiły jak gospodarka 5-7 ha... Chlaly i się śmiały? 😋😁

Co ty gościu  z tym chlaniem  powiem tak,,h*ja znaczysz a kozaczysz ,, nie znasz realiów niektórych regionów to się  kurna nie madrzyj bo wychodzi  z ciebie buractwo aż  miło  bo pewno ojce ziemie kupowali zamiast cie szacunku do innych nauczyć 

Edytowane przez Łolek
  • Like 3
Opublikowano

@slawek74 jeśli masz zapas gotówki to na twoim miejscu szukałbym jakiej gospodarki nawet i 50km od bazy byle tanio. Masz chłopaka dorosłego. Obsiewasz mieszanką traw, na czas koszenia oddelegowujesz młodego na kilka dni, kosi zbiera. Łatwiej potem przewieźć niż kupić , bo za przewóz przy zakupie i tak zapłacisz.

Wiem że łatwo mi gadać, ale może warto pomyśleć nad takim scenariuszem.

Opublikowano (edytowane)

@Łolek Po co się gotujesz na trolla😆 

Nie chcę tu nikogo obrażać, ale dla mnie ktoś kto za***rdala 15 kilometrów żeby posiać kukurydzę na kiszonkę na kupionych trzech hektarach po sto tysięcy to ma łeb sprany. I tyle w temacie. Mam nadzieję że nikt się nie obraził 😁

No chyba że ma się parobków jak skwarek w dobrej kaszy 😊

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Łolek napisał:

Co ty gościu  z tym chlaniem  powiem tak,,h*ja znaczysz a kozaczysz ,, nie znasz realiów niektórych regionów to się  kurna nie madrzyj bo wychodzi  z ciebie buractwo aż  miło  bo pewno ojce ziemie kupowali zamiast cie szacunku do innych nauczyć 

A jaki to szacunek jak chłop becy że ziemi nima a jak była to nie kupił bo za drogo, za daLeko itp..... Komu takie sranie w banie ze ziemi przez 10 lat nie można kupić w promieniu do 10 km..... 😋

Ot gadka wiecznego dzierżawcy i tyle.... I taKi zawsze będzie małorolny 😁

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
DanielFarmer napisał:

Sławomir a gdzie ilość i te mega parametry? Sam cena nic nie daje 😎

specjialnie dla Ciebie sprawdzałem 15tys bi3.83 tl 5.03 stado mocno zdojone od lutego do maja sporo wycieleń i wyleciały 4 szt. losowo w tym roku za to przyszły rok szykuje się z jalówkami jest ich więcej niż krów część cielna i 6 do zacielenia od stycznia

Opublikowano

Dopisz jeszcze że białko płatne do 3,80 a tłuszcz do 4,50.

Ładne parametry 

Opublikowano
11 minut temu, komizmo napisał:

@Łolek Po co się gotujesz na trolla😆 

Nie chcę tu nikogo obrażać, ale dla mnie ktoś kto za***rdala 15 kilometrów żeby posiać kukurydzę na kiszonkę na kupionych trzech hektarach po sto tysięcy to ma łeb sprany. I tyle w temacie. Mam nadzieję że nikt się nie obraził 😁

No chyba że ma się parobków jak skwarek w dobrej kaszy 😊

Masz racje ale kiedyś  to bym go szybko wyleczyl z kompleksu wyższości 😉

Opublikowano
Agrest napisał:

@slawek74 jeśli masz zapas gotówki to na twoim miejscu szukałbym jakiej gospodarki nawet i 50km od bazy byle tanio. Masz chłopaka dorosłego. Obsiewasz mieszanką traw, na czas koszenia oddelegowujesz młodego na kilka dni, kosi zbiera. Łatwiej potem przewieźć niż kupić , bo za przewóz przy zakupie i tak zapłacisz.

Wiem że łatwo mi gadać, ale może warto pomyśleć nad takim scenariuszem.

nie mam takiego ciśnienia za wszelką cenę lepiej małymi krokami po trochu małą łyżką da się najeść dużą można się zachlystnąć ...

Opublikowano

Baaa wiadomo że lepiej tylko czy będzie do wzięcia ta dzierżawa... 

My 2 lata temu weszliśmy na jedną miejscowość z dzierżawami 7 km od nas taki plus że przy drodze krajowej to ciągnikiem 12 minut w jedną stronę. Ale tez trzeba było pola bo już były plany na oborę i pierwszego roku było tam 6 ha i wszystko poszło pod kukurydze na dzień dzisiejszy mamy tam 22 ha i już uciekliśmy z kukurydza stamtąd bo trafiło się sporo pola bliżej a tam zostało pod zboże. No i awaryjnie można coś dziubac kukurydze w razie jakby co 

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

nie mam takiego ciśnienia za wszelką cenę lepiej małymi krokami po trochu małą łyżką da się najeść dużą można się zachlystnąć ...

Pewnie co będziesz pole kupował.. Toć obore se postawisz nowa albo fynda nowego na te parę ha co masz 😁

Opublikowano

Nasz radny kiedyś perę PGR zbierał, teraz koło komina niema kim robić, musi sam w polu ryć. 

Opublikowano

A mieć swojego 40 ha to ciągnięcie prowy i Ty i młody i szybciej idzie ten rozwój . Młody by wziął 150 tys to już by było na 3 ha nowe  nawet po 50 tys licząc. 

U nas jeden obywatel przesiadujący pod sklepem ma 14 ha swojego i puścił to w dzierżawe jednemu z dopłatami a tamten mu co miesiąc za to 1500 zł płaci i ten co pod sklepem siedzi spokojniej sobie żyje od tamtego 😂

Opublikowano
Farmer6820 napisał:

Baaa wiadomo że lepiej tylko czy będzie do wzięcia ta dzierżawa... 

My 2 lata temu weszliśmy na jedną miejscowość z dzierżawami 7 km od nas taki plus że przy drodze krajowej to ciągnikiem 12 minut w jedną stronę. Ale tez trzeba było pola bo już były plany na oborę i pierwszego roku było tam 6 ha i wszystko poszło pod kukurydze na dzień dzisiejszy mamy tam 22 ha i już uciekliśmy z kukurydza stamtąd bo trafiło się sporo pola bliżej a tam zostało pod zboże. No i awaryjnie można coś dziubac kukurydze w razie jakby co 

Tak samo ja mam 12 ha od domu 15 km w jedną stronę. Sieje tam kukurydzę, zapas zrobiny na 2 lata to teraz zboże będzie już

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

No wiadomo że z ostrożna trzeba, ale warto śledzić oferty dalej od domu. Licz że masz następcę  A to co dziś kupisz możesz sprzedać za parę lat i kupić coś bliżej jak się trafi.

A widzisz że dziś odległość nie jest aż takim problemem bo i ciągnikiem można i auto ciężarowe wynająć. Byle złodziejstwa w okolicy nie było

Opublikowano

40km to bym musiał Ryska albo pafnucego wykupić ale ja nie taki ''chytry dziad'' 😁😜 niech żyją w spokoju

znajomy siał qq na sąsiedniej gminie a tam nikt poza nim nie siał a na podwórkach żółto od kolb na jesieni dla kur gołębi czy królików

Opublikowano

Mając pieniądze bym kupił. Tam gdzie tanio to tańsze nie będzie tylko będzie równało w górę.

Rysiek czasowy to by Ci balotów na polu popilnował, albo byś mu zapłacił za przechowanie 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v