Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobaczymy co będzie jak uzależnimy się od dostaw żarcia z Ameryki pld. Jeden pierd jakiś u nich czy gdziekolwiek i Chińczycy wykupią cały wolumen żarcia od nich a w Europie będą wpieprzac wszystko co się rusza i rośnie. Nie ma chyba większego kataklizmu niż brak zabezpieczenia żywnościowego swojego kraju. Ale imbecyle decydenci o tym nie wiedzą. Na europeistyce, gender studies, albo na socjologii tego się nie dowiedzą

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Mlekpol za wrzesień ilość ok 5.5 tyś. l bi. 3.11 tł. 3.90, cena 1,47zł/ ryczałt - 2gr. na udział.

Powoli i cały czas sukcesywnie do przodu :) 

Kolego to już jest kasa 👍,

A w łódzkim to tak jebie Mleczarnia 😕u mnie ilość mniejsza tak koło 4 tys, średnia bi 3,2 tł 4,3 też ryczałt i k**wa 1,11 

I jeszcze tępy ekolog mi kuźwa powie że krowa pierdzi  beka i przy tym truje środowisko, bardziej jak transport lądowy 🤔

Opublikowano (edytowane)

Kto tak ,,dobrze,,płaci 

Komizmo nas od dziecka uczono że ja umiesz liczyć to licz na siebie a Ci  debile kierują się  poglądami pewnego gościa co miał Japonię zrobić po co produkować jak można sprowadzić 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)

No jak to kto, największa Mleczarnia w łódzkim, Radomsko 

Jakbym przekroczył 5 tyś to miałbym magiczne 2 grosze więcej 😉

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

@slawek74 na stanie na dzień dzisiejszy jest 12 krów, w różnym okresie laktacji, we wrześniu nie były wszystkie dojone 😉

Opublikowano
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

A w łódzkim to tak jebie Mleczarnia 😕u mnie ilość mniejsza tak koło 4 tys, średnia bi 3,2 tł 4,3 też ryczałt i k**wa 1,11 

I jeszcze tępy ekolog mi kuźwa powie że krowa pierdzi  beka i przy tym truje środowisko, bardziej jak transport lądowy 🤔

Kolego nie możesz tej wydajności podciągnąć jakoś. To bardzo mało jak od 12 krów. Kurcze jeszcze po 1.1 za mleko mi by się nie chciało wstawać ich doić.  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Są już w Łódzkim lepsze mleczarnie tylko trzeba szukać. 

Może i są ale kto mi przyjedzie do odrobiny, żeby w okolicy było kilku większych co by samochód uzbierali to tak

1 godzinę temu, alfa napisał:

Kolego nie możesz tej wydajności podciągnąć jakoś. To bardzo mało jak od 12 krów. Kurcze jeszcze po 1.1 za mleko mi by się nie chciało wstawać ich doić.  

A po co, żeby tylko firmy paszowe i innych dziadów sponsorować, kiedyś już próbowałem przy takich cenach wychodziłem na zero, teraz jedzą bardziej extensywnie i jest ok, a mleko jakie pyszne nie to co "bebelucha" na moczniku albo innych cudach, tylko cena chujnia 😕

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Jak w OSM Radomsko średnia cena za 2019r wyniosła 1.26zl brutto to wydaje mi się że dostawienie nawet i kolejnych 50 dojnych nic w cenie nie zmieni.  

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Ursus932 napisał:

No to tak jak u mnie ilość ta sama i wyszło 1,09 ale w Świętokrzyskim teraz Jeżdżą i się,, biją,, o mleko także zaczynają lepiej płacić, odbierają teraz dwie firmy bo to chyba nawet nie mleczarnie z Podkarpacia to płacą ok 1, 35-1,38nawet przy takiej ilości jak nasza

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Może i są ale kto mi przyjedzie do odrobiny, żeby w okolicy było kilku większych co by samochód uzbierali to tak

A po co, żeby tylko firmy paszowe i innych dziadów sponsorować, kiedyś już próbowałem przy takich cenach wychodziłem na zero, teraz jedzą bardziej extensywnie i jest ok, a mleko jakie pyszne nie to co "bebelucha" na moczniku albo innych cudach, tylko cena chujnia 😕

Mleko napewno super zgodzę się ale może warto poszukać jakiejś alternatywy i pieprzyc ogony. Cenę macie mega nie ma co 

Opublikowano

@alfa no jest słabo, ale co tu robić w tych dziwnych czasach, mam jeszcze opasy z których też nędza, do tego część zboża idzie na handel

I jakoś się toczy ten wózek 🙃

Opublikowano

A może trochę ambicji by produkować wiecej i za wieksze pieniadze? dwadzieścia lat temu produķowałem podobne ilości ale chcialem więcej pobudowałem obore z myślą 100tys od 20 dojnych ale szybko zobaczyłem że mogę produkować o 100tys więcej dzisiaj te 200tys jest już mało i trzeba mysleć dalej się rozwijać bo tak juz jest a to normalna kolej rzeczy

• Like 1
Opublikowano

Tylko ja się pytam po co ciągle więcej i więcej? wszędzie wmawia się nam że ceny są jakie są bo nadprodukcja, ale z drugiej strony jak chcesz dorwać kasę z modernizacji to musisz zwiększyć🤦‍♂️ nie uważacie że to paranoja?

• Like 3
Opublikowano
22 minuty temu, slawek74 napisał:

A może trochę ambicji by produkować wiecej i za wieksze pieniadze? dwadzieścia lat temu produķowałem podobne ilości ale chcialem więcej pobudowałem obore z myślą 100tys od 20 dojnych ale szybko zobaczyłem że mogę produkować o 100tys więcej dzisiaj te 200tys jest już mało i trzeba mysleć dalej się rozwijać bo tak juz jest a to normalna kolej rzeczy

Ambicji? Dziś z takiego poziomu "rozwój" oznacza dziesiątki lat pakowania wszystkiego co zarobisz w gospodarstwo. Powpajali Wam te rozwoje i gonicie tego króliczka nie zastanawiając się czy to ma sens ekonomiczny czy nie

• Like 4
Opublikowano

może to ciągłe zwiększanie to trochę przesadne ale 10tys na miesiąc by się utrzymać to nic nadzwyczajnego do osiągnięcia bo jak wiadomo każdy chce pracować jakimś nowszym bardziej wydajnym sprzętem a by go kupić i utrzymać to już trochę obrotu trzeba mieć i sprzedając takie małe ilości czyli 3czy 5 tys to trzeba by było eko i brać cenę jak za eko

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v