Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ale u nich jest premia całym rokiem jak dobrze pamiętam. Tak samo w Sierpcu normalna cena to pewnie coś koło 1.4ale są tam premie taka i owaka i jest 1.7-1.8 a kogo to obchodzi jak jest zapisane wazne że na konto wpływa tyle i tyle za litry . 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Jakby tam tak źle płacili to ludzie nie uciekaliby tam z Mlekpolu. Nie musisz @alfadziekować 😂😂

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał:

toś głupi podobna kasa a mniej roboty ☝️

Nie do konca ta sama, ale dla wiekszosci podona. Wiec ta doplata jest tylko i wylacznie po to aby ograniczyc w polsce produkcje o 20% w kazdej hodowli. I uzaleznic nasze gospodarstwa jeszcze bardziej od doplat. A dobro zwierząt to tylko pretekst. 

Tak samo jak bylo z norkami. Proba  Likwidacja hodowli dla dobra zwierzat

Edytowane przez Bugii
  • Like 3
Opublikowano

Alfa skoro tak wyliczasz cenę to może powiesz dlaczego uchwaliliście takie złodziejskie zasady teraz w tym nowym cenniku? 

np. pkt I.3:

Dopłata za ciągłość dostaw mleka - 0,15zł/litr (nie przysługuje w okresie wypowiedzenia umowy kontraktacyjnej)

Złożyłem wypowiedzenie pod koniec września, a dzisiaj 28 grudnia dowiaduję się że cały grudzień oddawałem mleko 15 groszy taniej.

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
2 minuty temu, marcinklos225 napisał:

Alfa skoro tak wyliczasz cenę to może powiesz dlaczego uchwaliliście takie złodziejskie zasady teraz w tym nowym cenniku? 

np. pkt I.3:

Dopłata za ciągłość dostaw mleka - 0,15zł/litr (nie przysługuje w okresie wypowiedzenia umowy kontraktacyjnej)

Złożyłem wypowiedzenie pod koniec września, a dzisiaj 28 grudnia dowiaduję się że cały grudzień oddawałem mleko 15 groszy taniej.

Ciesz się że nie policzyli Ci od września

Opublikowano
4 minuty temu, marcinklos225 napisał:

np. pkt I.3:

Chciałbyś brać rozwód i jeszcze na tym zyskać? 

• Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, grzesiu napisał:

Chciałbyś brać rozwód i jeszcze na tym zyskać? 

Zyskać? ty wiesz co piszesz? O jakim zysku? 

Życzę ci abyś był tak samo traktowany wszędzie jak traktujecie sami dostawców. Takie spóźnione życzenia świąteczne. 

Opublikowano
Dnia 27.12.2020 o 07:40, komizmo napisał:

Według założeń projektu nowej WPR nie tylko nie dostanie się tych nowych dopłat zamiast zazielenienia, 30% do gruntów, ale i dopłat do bydła jeśli obsada będzie przekraczać 1.5djp na hektar. Brawo.

podaj zródło

Opublikowano

To może u was. 

Sam będę musiał ograniczyć o połowę, sąsiedzi też, no chyba że dzierżawy będą na umowie ale w to wątpię, gorzej będzie jak zaczną dopłacać do ugorowania, wtedy będzie po dzierżawach. 

U nas jeden na 6 we wsi chciał wziąć dopłatę dobrostanową, nie dał rady bo legowisko za krótkie, chciał dolać parę cm. betonu tylko by gnoju ciagnikiem nie wypchał. 

Znajomy myślał że weźnie do 300 sztuk, wtedy jeszcze 500+ i teraz też wymogów nie spełnił. 

Opublikowano

Warunek podstawowy to wszystko luzem i te krowy zwiększona powierzchnia a na młode zgodnie z rozporządzeniem nic więcej. No i dopłacają tylko za sztuki powyżej 24 miesiąca za młodsze nic nie dają 

My nawet z dzierżawami nie mamy 1 ha na 1.5 djp. 

Ale to wszystko jeszcze grubymi nićmi szyte. Jeden myśli jaka durnote wprowadzić a za chwilę cała reszta jak to obejść. Niestety taka jest ta biurokracja ale już nie raz nam zakazy mieli powprowadzać na wszystko i jakoś nic z tego bardzo nie wyszło jedynie więcej biurokracji. 

Ktoś musi produkować żywność a na zachodzie już się wykruszają. Znajomy ostatnio pół wyposażenia obory ściągnął z zachodu tam rolnik likwidował 120 krów i rozprzedawal 7 letnia oborę na części 

Opublikowano
4 godziny temu, Farmer6820 napisał:

I te wymogi nie są wcale przesadzone nawet niedoszacowane trochę. A wiem że na cały powiat było 120 wniosków o dobrostan a było 9 kontrolowanych i to tylko tacy co składali i na dobrostan świń i na dobrostan krów 

Kontrole na dobrostan zapowiadają czy przyjeżdżają w ciemno?

Opublikowano

Zapowiadają. Bo ludzie muszą mieć trochę czasu rury karkowe przesunąć 😁

Opublikowano

Kasę dostałeś bo nie pomyśleli, tak jak piszesz, zaraz będzie 100, a na koniec 20 sztuk bo skąd będą na to pieniądze brać. 

Opublikowano
Farmer6820 napisał:

Warunek podstawowy to wszystko luzem i te krowy zwiększona powierzchnia a na młode zgodnie z rozporządzeniem nic więcej. No i dopłacają tylko za sztuki powyżej 24 miesiąca za młodsze nic nie dają 

My nawet z dzierżawami nie mamy 1 ha na 1.5 djp. 

Ale to wszystko jeszcze grubymi nićmi szyte. Jeden myśli jaka durnote wprowadzić a za chwilę cała reszta jak to obejść. Niestety taka jest ta biurokracja ale już nie raz nam zakazy mieli powprowadzać na wszystko i jakoś nic z tego bardzo nie wyszło jedynie więcej biurokracji. 

Ktoś musi produkować żywność a na zachodzie już się wykruszają. Znajomy ostatnio pół wyposażenia obory ściągnął z zachodu tam rolnik likwidował 120 krów i rozprzedawal 7 letnia oborę na części 

I ja myślę hale udojowa używke wstawić za 100k to już konkretna hala jest

Opublikowano

Niech to 100 zostawia a już więcej pomiędzy sobą rozpiszemy. 

On dorwał wszystko. Od agrafek po drabiny paszowe i poidła. Będzie używana fajna tylko uzywke cholernie ciężko ustawić żeby dobrze działała ta cała elektryka z pomiarem 

Opublikowano

Planuje zmienic mleczarnie i mam dwie do wyboru mlekovita oddzial trzebienisko i osm wloszczowa . Waszym zdaniem co lepsze patrzac w przeszlosc i przyszlosc z gory za madre odpowiedzi dziekuje

Opublikowano
7 minut temu, ZUCH1234 napisał:

Planuje zmienic mleczarnie i mam dwie do wyboru mlekovita oddzial trzebienisko i osm wloszczowa . Waszym zdaniem co lepsze patrzac w przeszlosc i przyszlosc z gory za madre odpowiedzi dziekuje

Z Włoszczowy kojarzę tu z forum @lusjan

Cenę podobna chyba wypłacają, ile średnia za cały rok @lusjan?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v