Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Łolek napisał:

U nas tak z łąkami bywało  jedziesz kosic a tam czysto raz jak pojechalem to tylko prasowac bo już  na walkach było 

było poczekać niech sprasują i owiną 😜😁 a może by jeszcze podwieźli🤔😉

pedro2 napisał:

Jak gotowe zostawił to co...

Było coś w listopadzie chłop zajechał na pole 11ha kosić qq a tam ktoś go uprzedził i wygolił 

co roku słychać o takich akcjach

Opublikowano
23 minuty temu, Łolek napisał:

U nas tak z łąkami bywało  jedziesz kosic a tam czysto raz jak pojechalem to tylko prasowac bo już  na walkach było 

U mnie kiedyś ktoś wykosił, dla kolegi ktoś słomę zapierdzielił z pola, co najlepsze to to że jego kolega sprzedał dla jakiegoś przejezdnego tą słomę w belach 

Opublikowano
4 minuty temu, Rrolniik napisał:

dla kolegi ktoś słomę zapierdzielił

po podlasku czy po polsku,?? bo spora różnica. 🤔

Opublikowano (edytowane)

To tam u was to chyba sami debile mieszkają a nie złodzieje ,że się tak w czyimś polu babrają. U nas to przyjeżdżał po wymłocone zboże a potem zapomniał zapłacić. Trzydzieści pięć milionów. A nie jakieś bele kulać na czyjejś łące dla zdechlakow 😆

Edytowane przez komizmo
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, ogarek napisał:

Nie gadaj ze w promieniu 10km nie było ziemi przez 15 lat do kupienia.... Pod nosem to wiadomo że się przepłaca i tyle.... Druga sprawa to co ojce robiły jak gospodarka 5-7 ha... Chlaly i się śmiały? 😋😁

W naszych stronach podobnie jak Sławek pisze jest we wsi kilku dużych chlewniarzy co wszystko wykupują nitki nic nie ogłasza że sprzedaje tylko odrazu idze do któregoś z nich dowiadujesz się że sprzedał bo chleniarz już gnojówkę rozlewa .

Albo jeden ma na sprzedaż 2,05 ha za 190tys z czego ziemi jest 1,15 ha i 0.40 łąki ,a reszta to stare posiadło trochę krzaków i trochę torfniaka ,i to już trzy lata jest ogłoszone i nikt jakoś nie rwie .

Także nie praw morałów że tak czy siak każdy rejon jest inny a ty wszystkiego nie wiesz .

Sierpc za listopad 1,84 brutto z udziałem ilość 12000 białko 3,36 tłuszcz 4,42.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, robert1226 napisał:

W naszych stronach podobnie jak Sławek pisze jest we wsi kilku dużych chlewniarzy co wszystko wykupują nitki nic nie ogłasza że sprzedaje tylko odrazu idze do któregoś z nich dowiadujesz się że sprzedał bo chleniarz już gnojówkę rozlewa .

Albo jeden ma na sprzedaż 2,05 ha za 190tys z czego ziemi jest 1,15 ha i 0.40 łąki ,a reszta to stare posiadło trochę krzaków i trochę torfniaka ,i to już trzy lata jest ogłoszone i nikt jakoś nie rwie .

Także nie praw morałów że tak czy siak każdy rejon jest inny a ty wszystkiego nie wiesz .

U mnie podobnie, zakup to jedynie po rodzinie, albo jak dzierżawiłeś x lat wcześniej, a tak to małe szanse że uda się coś kupić, chyba że cena kosmos, rok temu poszło 12ha za miliona. Na wiosnę kupiłem 2ha po 55 cena średnia, ale było blisko i przez miedzę to nie było nad czym się zastanawiać.

Przed chwilą, pafnucy napisał:

czyli źle że dla kolegi. B|

źle, co najlepsze ten co sprzedał nie wiedział że to kolegi pole xD

Opublikowano

W naszych stronach jak ktoś wchodzi na inną wieś jest takie wkurwienie że w kukurydzy całe szyny rosną a sieczkarnie stają na złotych śrubach i potem nikt tego nie chce skosić.... Więc u was spokojnie się żyje tu średnio sieczkarnia pada od podłożonej śruby z 15razy teraz się trochę przesunęli z naszej wsi na te obok Płośnica Jabłonowo Łęcka a był rok że u nas nikt nie chciał kosić przy polach gdzie asfalt i lepszy dojazd ....

Opublikowano
Rrolniik napisał:

23 minuty temu, Łolek napisał:

U mnie kiedyś ktoś wykosił, dla kolegi ktoś słomę zapierdzielił z pola, co najlepsze to to że jego kolega sprzedał dla jakiegoś przejezdnego tą słomę w belach 

jak trzy razy przeczytam moze zrozumię 😁😉

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał:

było poczekać niech sprasują i owiną 😜😁 a może by jeszcze podwieźli🤔😉

co roku słychać o takich akcjach

Nastepne koszenie go nakrylem wytyczylem mu miedze💪👊😎i tera  wie jak kosic

Opublikowano

@slawek74

rolnik nr1 miał pole a na nim słomę w belach, za miedzą miał pole kolega rolnika nr1 i ten kolega sprzedał słomę w belach dla jakiegoś przyjezdnego co szukał słomy nie wiedząc kogo to słoma.

Opublikowano
9 minut temu, robert1226 napisał:

Chłopie porównaj sobie ceny w latach 90 bo tu akurat można wrócić do tych lat i następnych.... Co robiły wtedy jak była tani ziemia takie Sławki ano szczały na ziemię bo po co... A tera co robią beczo bo zimi nie mają.... Ja tu nie pisze ze ktoś ma kupować teraz jak cena kosmos bo tu trza sprzedawać w tej cenie co napisałeś..... 

Dlaczego inni zadbali i mają a cała reszta nie mogła kupić i prawi morały jak to drogo teraz ziemia koszfuje... Prawda jest taka że taKim zawsze było drogo i tyle nawet jak było tanio...😋

To nie są żadne morLy tylko oczywistość i tyle... myślisz że u mnie 5 hektarów gospodarstwa? Ja mam sąsiadów po 150 - 180 ha i musiałem tyz konkurować z nimi o ziemie... 

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

40km to bym musiał Ryska albo pafnucego wykupić

nie stać cię?

Opublikowano

Jest zapas gotowki ale zarządzone że lepiej utrzymać cenę ta która jest długi czas jest praktycznie 20 gr więcej niż w Piątnicy i cena ta utrzyma się dłuższy czas 

• Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, alfa napisał:

jest praktycznie 20 gr więcej niż w Piątnicy

O kurła chyba było ostro pite przed zebraniem 🤣 Uważaj alfa bo kiedy po radzie obudzisz się w krzakach z zerwanym gwintem jak was tam tak poją, że kontakt z rzeczywistością tracisz. 

Edytowane przez pedro2
  • Haha 8
Opublikowano

To jak tyle więcej tam u was płacą to czemu uciekają ludzie do Piątnicy? Interesujące to jest 😁 sracie w gacie powoli bo widzicie to mleko co oni już kupują od waszych byłych dostawców a jeszcze wam ich trochę zabiorą 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v