Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie cieszył bym się zbytnio na twoim miejscu z czyjejś nieciekawej sytuacji. Na dwanaście aparatów udojowych doicie te 30 krów? No chyba że przy tej rentowności wszystko za was roboty robią 😉

Opublikowano
6 minut temu, komizmo napisał:

Nie cieszył bym się zbytnio na twoim miejscu z czyjejś nieciekawej sytuacji. Na dwanaście aparatów udojowych doicie te 30 krów? No chyba że przy tej rentowności wszystko za was roboty robią 😉

Na 6 .Nie śmieje się z ludzkich problemów ale z ludzkiej chciwości i zazdrości bo tu jest główny problem.

Opublikowano

tam chwalić to sie można , takich coraz więcej tylko przez wioske przejechać to widać u chwalipiętów ten dochód , a usługę zrobisz to na poczekaj do 10.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Łolek napisał:

To prawda we wszystkim trzeba zachować  umiar ale zakończymy ten temat Polmlek 1,41 przy 3,1 i 4,1 ilość 17k

Jesteś nowy czy znajomym prezesa?

Opublikowano
3 godziny temu, Łolek napisał:

Moderator proszę zmienić nazwe na FORUM MILIONERÓW 

A może narzekaczy  bo się nic nie opłaca .

Oczywiście nie opłaca się bo dodatki do paszy co kto powie on leci i kupuje a koszty rosną . Resztę kasy do banku bo trzeba było sprzęt kupić na pokaz na wyrost oborę postawić na pokaz na wyrost ,a potem siedzi jeden z drugim i narzeka że nic nie zostaje że paszy za mało itd.

Opublikowano

U mnie tez jest taki jeden co na 50 sztuk dojnych ma 25 ha. Przez ostatnie 2 lata suszy tiry do niego z baldkami sianokiszinki i wyslodkow jechaly czesciej niz mleczarka po mleko. I na pewno tak jak ty ma koszty na pozionie 50 gr za litr. 

2 osoby przy krowach to trzeba liczyc rocznie ok 100tys zl za robote wiecz przy 30 dojnych zostaje tylko zwrot za robote. 

Koszt to przy gospodarstwie bez dlugow i wlasnych paszach ok 1zl za litr. 

1.5zl mleko obecnie ze swieca szukac.

200tys × 0.5zl =100 tys. Przy robocie 2 osob na pensje po 4 tys zl moesiecznie zostaje. Jedyne co to ma inwestycje doplaty mozesz przeznaczyc. Ale przy cenie 1.2 zl za litr jak polmlek i inne slabiej placace jest juz gorzej.

Opublikowano

Bugii jak jesteś taki ekonomista to powiedz skąd w ciągu 5lat kupiłem 2nowe  newholland .prasa Krone owijarka kuhn .kosiarka  kuhnn pług kverneland. rozsiewacz kuhn.agregat uprawowy .garaż 40*12 a po niedzieli odbieram nowe auto z salonu za 170 tys? Wszystko bez grosza kredytu i dotacji?

Opublikowano (edytowane)

Dobra, to teraz ja nie dowierzam w tę kasę 😜

@Bugii, dodaj jeszcze sprzedaż bydła, u mnie idą cielęta I brakowane krowy, sporadycznie jałówki cielne, ale są lepiej ogarnięte gospodarstwa, które robią niezły interes na tych ostatnich. Nadal też mówimy o inwestycjach, więc te 8 tysięcy pensji niekoniecznie idzie na dom itp, część zapewne zasila wydatki na gospodarstwo. U mnie akurat na odwrót, bo zachciało mi się żenić i od dwóch lat żona drenuje mi kieszeń na remonty 😜

Edytowane przez lusjan
Kompozycja
Opublikowano
52 minuty temu, grzesiekxy napisał:

Bugii jak jesteś taki ekonomista to powiedz skąd w ciągu 5lat kupiłem 2nowe  newholland .prasa Krone owijarka kuhn .kosiarka  kuhnn pług kverneland. rozsiewacz kuhn.agregat uprawowy .garaż 40*12 a po niedzieli odbieram nowe auto z salonu za 170 tys? Wszystko bez grosza kredytu i dotacji?

Stary będziesz niedługo musiał do tych 15 hektarów dokupić z hektar na garaże. Jesteś moim bohaterem od dzisiaj.

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Wow. To te 15 haktarow z nudow ze 3 razy trzeba orac.

No niestety zony to zgaga dla gospodarstw. Odciagaja od roboty i uszczuplaja dochodowosc gospodarstwa. Moja wymyslila budowe domu. Dzieci zreszta tez. Ciagle placza i spac czlowiekowi nie dadza po robocie. moje 2 daje sie we znaki.  Szczescie maja single. Z 2 tys na jedzenie i reszta w krowy.

Edytowane przez Bugii
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 22.07.2020 o 09:22, ogarek napisał:

Wkładam te 100-150  tys do skarpety rocznie... 

Przełóż w słoik żeby jaka mysz w skarpecie dziury nie wygryzła 🤣🤣🤣

@Dominiik mówią, że w Spomleku podwyżka za sierpień, słyszałeś coś? 

Opublikowano

Wszystko zależy od ceny mleka ilości pola dzierżaw klasy gleby parku maszynowego stanu zdrowotnego krów kredytu itp. Ja u siebie z mleka łącznie z dopłatami na czysto mam około 350 do 400 rocznie z roślinek ok ponad 100 ogólnie cały dochód w tym roku na czysto wyjdzie ponad milion.  A propo ktoś pytał o mlekpol wszystko ok jak narazie 

Opublikowano
19 minut temu, alfa napisał:

Wszystko zależy od ceny mleka ilości pola dzierżaw klasy gleby parku maszynowego stanu zdrowotnego krów kredytu itp. Ja u siebie z mleka łącznie z dopłatami na czysto mam około 350 do 400 rocznie z roślinek ok ponad 100 ogólnie cały dochód w tym roku na czysto wyjdzie ponad milion.  A propo ktoś pytał o mlekpol wszystko ok jak narazie 

Łał 

Opublikowano

Jak nie masz argunentów to ironizujesz? Nie widzę powodu by przejadać 8 tysięcy miesięcznie, więc jem otręby? Widać masz problemy z kasą na inwestycje, bo gustujesz w ośmiorniczkach, nie narzekaj więc tyle, skoro podejmujesz takie decyzje... 

Opublikowano

Deweloperka i dieta radnych nie wlicza się do dochodu gospodarstwa 😛

Opublikowano
21 minut temu, Farmer6820 napisał:

Deweloperka i dieta radnych nie wlicza się do dochodu gospodarstwa 😛

Hehe liczę całość w tym roku z giełdy wpadnie z 600 tys a dewelopera żony 😊

Opublikowano

Nadal nie widzę 8 tysięcy miesięcznie na to wszystko. Nie czuję potrzeby wymieniania co chwila komórki, laptopa, samochodu. Remonty domu z ostatnich dwóch lat wyszły mnie około 160 tysięcy, zostało jakieś 10 na cyklinowanie i pewnie 100 na pompę ciepła i panele fotowoltaiczne. Przez następne kilka lat mam spokój, te pieniądze będą znowu zasilać inwestycje na gospodarstwie, które i tak są. Nie muszę przy tym żyć za minimum jak sprzątaczka, do roli której aspiruje pan komizmo. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v