Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 17.07.2020 o 07:00, subiektywny napisał:

Przy obecnych a nie daj Boże jeszcze niższych cenach mleka tego typu sytuacje coraz częściej będą się powtarzać. Trochę kasy z likwidacji mu zostanie, te 3-4 tys na miesiąc jak będzie chciał to wszędzie zarobi, nie wspomnę o wolnych popołudnia ch, bezstresowych nocach, całych weekendach i należącym się urlopie, wreszcie odżywkę!

Gdzie niby zarobi te 3 tys chyba że na budowie ale po mojemu to już lepiej na gospodarce. U znajomego garaż i stodołe buduje to chlopaki maja po 20 zł na godzinę i sami krus sobie odprowadzaja bo pracodawca za nich nie odprowadza co w tygodniu zarobia to w wekend przepija  chłopaki po 25 lat i na kręgosłupy narzekaja. Ja teraz po studiach mam propozycje pracy jako kurier 2000 na umowe zlecenie.

21 godzin temu, leszek1000 napisał:

duże hodowle też będą miały problem z pracownikami. Do tego wypłata musi być wysoka bo nikt nie będzie doił na minimalną. Oczywiście można robota wstawić, ale nie u każdego się to sprawdzi. Myślę że hodowlę rodzinne  30-50 mają w przyszłości rację bytu. 

A z resztą w każdej dziale są te same problemy. Głównym to ceny które stoją od lat a inflacja robi swoje. 

Na YouTube jest kanał hektar wiedzy. W odcinku gdzie występował wspomniał o Usa. Tam rolnik który ma 1000ha jest na granicy opłacalności. Oznacza to, że sami sobie gotujemy taki los. 

te 40 krów to najlepsze rozwiazanie. Mam znajomego w ciagu ostatnich 7 lat wydał z własnej kasy 1 mln:

-330 tys nowy ciagnik za swoje

-160tys prasa lely wałkowa

-pasowóz 70 tys

-pług unia 45tys

-beczkowoz 100tys

-ładowarka 80tys

-2,5 ha ziemi po 80tys co daje 200tys

W tym roku buduje garaż i stodołę za własne 200tys. Teraz już składa na prow na sprzęt

U mnie w rodzienie 15 krów i 200 sztuk świn: kupił dzieciom mieszaknie, prasę, owijarkę. I teraz historia brata i bratowej brat zarabia 2300 po geodezji bratowa 1900. Gdyby nie rodzice całę  życie na bank by zarabiali i kupili by jakas mała klatkę 30 M^2

Opublikowano
16 godzin temu, Bugii napisał:

A co do mlodych i takie gospodarstwo 20 krow  i 20ha. Nie utrzyma ojca, matki i syna z rodzina. Syn przy obecnym wieku emeryralnym dostanie gospo w wieku 40-45 lat na calkowita wlasnosc. Wiec idzie do roboty, widzi jaki w rolnictwie jest zapierdol i jaki zysk. To pozniej przy 40 i rodzinie ma w d*pie juz te cale gospodarstwo. Najwyzej co to ziemie obrobi jaj zbyt leniwy nie jest w weekend.

Znajomy 17 ha tylko produkcja roślina żona i on nigdzie nie pracuja i dwójka dzieci na utrzymaniu i daja rade. Ostatnio kupił mf 8160 i suzuki 4Xcross

1 minutę temu, lamboEVO100 napisał:

To co to za studia że za kuriera masz robić ? 

ekonomia

https://www.wykop.pl/link/5610839/6-tys-na-reke-po-zawodowce-studenci-nie-moga-uwierzyc/

Opublikowano
sabuliga napisał:

I teraz historia brata i bratowej brat zarabia 2300 po geodezji bratowa 1900. Gdyby nie rodzice całę  życie na bank by zarabiali i kupili by jakas mała klatkę 30 M^2

W tych czasach jak ktoś chce to może spokojnie zarobić 4k na miesiąc. Tylko trzeba chcieć. Ale jak komuś śmierdzi czy w weekendy nie chce się pracować to ma najniższą krajową i biadoli jak to jest źle. Po studiach to nie znaczy że nie może pracować w innym bardziej fizycznym zawodzie lecz lepiej płatnym. A co do zakupów w gospodarstwie to jak ktoś ma łeb na karku, trochę szczęścia i lubi ciężką pracę to spokojnie może dorobić sie niezłego majątku.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Sabuliga ty chyba ekonomie ukończyłeś bo w czyjejś kieszeni dobrze liczysz spróbuj sam i za jakiś czas napisz czego sie dorobiles a nie pierniczysz tu kocopoły 

Edytowane przez Łolek
  • Haha 1
Opublikowano

W pobliskiej fermie kur niosek za zbieranie jaj jest ponad 3k, czasem w weekend się pracuje to i premia jest. Wszystko na konto.

Co do cen mleka to szanowna Mlekovita 1,47zł brutto w przedziale 15-20k.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sabuliga napisał:

Gdzie niby zarobi te 3 tys chyba że na budowie ale po mojemu to już lepiej na gospodarce. U znajomego garaż i stodołe buduje to chlopaki maja po 20 zł na godzinę i sami krus sobie odprowadzaja bo pracodawca za nich nie odprowadza co w tygodniu zarobia to w wekend przepija  chłopaki po 25 lat i na kręgosłupy narzekaja. Ja teraz po studiach mam propozycje pracy jako kurier 2000 na umowe zlecenie.

te 40 krów to najlepsze rozwiazanie. Mam znajomego w ciagu ostatnich 7 lat wydał z własnej kasy 1 mln:

-pasowóz 70 tys

-pług unia 45tys

-beczkowoz 100tys

-ładowarka 80tys

W tym roku buduje garaż i stodołę za własne 200tys. Teraz już składa na prow na sprzęt

U mnie w rodzienie 15 krów i 200 sztuk świn: kupił dzieciom mieszaknie, prasę, owijarkę. I teraz historia brata i bratowej brat zarabia 2300 po geodezji bratowa 1900. Gdyby nie rodzice całę  życie na bank by zarabiali i kupili by jakas mała klatkę 30 M^2

Masz chłopaku fantazję, nie powiem. A na poważnie to znajomy jest pewnie tak dojechany kredytami, że jeden pierd i go nie ma. Dodatkowo parówka z biedronki to od święta tylko ☹️

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, sabuliga napisał:

Znajomy 17 ha tylko produkcja roślina żona i on nigdzie nie pracuja i dwójka dzieci na utrzymaniu i daja rade. Ostatnio kupił mf 8160 i suzuki 4Xcross

ekonomia

https://www.wykop.pl/link/5610839/6-tys-na-reke-po-zawodowce-studenci-nie-moga-uwierzyc/

Czemu ciagle tylko znajomi to tamto. A gdzie ty? Twoja produkcja?

Wstawanie o 4:20 aby krowy wydoic bo mleczarka przyjezdza na 8 rano i mleko w upaly wolno sie studzi.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
Dnia 27.06.2020 o 12:07, sabuliga napisał:

Czytam trochę ten temat i muszę przyznać że ręce opadaja. Znajomy ma 60 krów halę taka że nic nie trzeba dźwigać i na tych krowach przez ostatnie 5 lat wydał 1 mln gotówki na ziemię ciagnik prasy i tp. A teraz jeszcze złożył na prow. U mnie w rodzinie jeden kupił prasę  ciagnik i mieszkanie dla dzieci na studia. To ja się pytam skad tyle kasy niby. My mamy 15 ha i świnie i jedyne co kupiliśmy to ursusa 7 lat temu.

A tu znajomy nie ma juz 40 krow tylko 60. Przez miesiac mu ubylo 20?

Z twoich postow wynika ze masz swinie i 15 ha ziemi i bide z nedza bo przez kilka lat kupiles tylko starego ursusa. 

A bedziesz nam sie tu wypowiadal o oplacolnosci i zapierdolu przy krowach.

I jestes taki pewny stanu konta i kredytow znajomego a nawet nie wiesz czy ma 40 czy 60 krow.

Opublikowano
36 minut temu, komizmo napisał:

Znajomy mógłby wykładać na SGGW. Z opowieści chłopaka rocznie odkłada z 40 krów 170 tysięcy w czystym na inwestycje

Ciebie to by raczej w pszedszkolu na sprzątaczkę nie wzięli... 

Opublikowano (edytowane)

Tak, chyba jak nie ma domu, rodziny i u mamusi się stołuje.Puszczajcie w eter takie głupoty dalej panowie to będzie tylko lepiej w tej naszej branży.

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

W branzy jest źle. W mlekpolu kryzys na ogromną skale w radzie. Brak porozumienia, brak kompromisu. Radni boją się odzywac, kolega alfa przepadł, ale moze boi sie o swoje gospodarstwo, albo poprostu wie ze lepiej nic nie mówić pisac publicznie. Jak wy dostawcy mlekpolu widzicie dalszy rozwój? Kto w ogóle nadaje sie na nowego prezesa bo kiedys ta zmiana nastapi a nie ma żadnego planu, część ludzi sie boi zmiany lub chce przejac władze  i robi powstania

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Te inwestycje przy 40 krowach jak najbardziej, nie wiem co w tym takiego nieprawdopodobnego. Roboty od groma, wolnego brak, inwestycja goni inwestycję, ale nie mówcie, że to nierealne, albo że trzeba oddawać do Piątnicy. 

Edytowane przez lusjan
Literówka
Opublikowano

Inwestycje są jak najbardziej możliwe,ale wątpię że aż takie. No chyba że ma się wydajność na poziomie 11000 litrów,40 groszy na litrze na czysto i żadnych wydatków na życie. To się zgadzam

Opublikowano

ja mam 25szt a robię oborę na 40szt. Czemu tak mało zapytanie. A po co mi więcej, robię żeby taczką paszy nie wozić i obornika ręcznie nie przegarniać. 

Pracownika się zwolni a i kręgosłup się polepszy. 

Zauszone i do wycielenia też planuje na luz i tyle. 

Wszystko na tura przerobię i paszowóz. 

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, sabuliga napisał:

-pasowóz 70 tys

-pług unia 45tys

-beczkowoz 100tys

-ładowarka 80tys

700tys netto odjąć prow 50% 350tys do spłaty - minus wkład wlasny,  do spłaty roczna kwota krechy około 40tys zł na oko, wtedy tak mozliwe. Plus jeszcze krecha na ziemie i ładowarkę używaną. 

Opublikowano
ubogiwladek napisał:

Narazie do końskich. Ale jak pod koniec miesiąca nie będzie nowego cennika to nie będzie innego wyjścia tylko odejscie

Nie będzie podwyżki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v