Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas wyszło 1.68 brutto przy 68 tys litrów. 

W kwietniu trzeba być gotowym na obniżkę . Ale mamy jeszcze cały marzec i na koniec będzie wiadomo 

Opublikowano
6 minut temu, Farmer6820 napisał:

U nas wyszło 1.68 brutto przy 68 tys litrów. 

W kwietniu trzeba być gotowym na obniżkę . Ale mamy jeszcze cały marzec i na koniec będzie wiadomo 

Prawie cały ale kwiecień

Opublikowano

Koło- zabrali 6 groszy od kwietnia (4 grosze dopłaty eksportowej i 2 grosze za ocenę). Miałam za luty po 1,47. Teraz zobaczymy ile za marzec. 

Opublikowano
Dnia 5.04.2020 o 11:01, przezuwaczka napisał:

Mleczarni w tym głowa😁 A tak poważnie, to spróbuj dobrze schłodzone mleko przechowywać przez tydzień w rozszczelnionej butelce w najchłodniejszym miejscu lodówki, to się przekonasz. Wszystko musi być oczywiście sterylnie czyste i mleko bdb jakości.😉

To jest dobry eksperyment, aby zrozumieć wpływ jakości produkowanego przez nas mleka na cenę w skupie.

Polecam jeszcze zrobienie twarogu z mleka z milionową somatyką. Skrzepu jest o dziwo dużo mniej!

Z milionową to pikuś,wyjdzie normalny,nawet i z dziesięcio milionową wyjdzie ,,normalny'',tylko komu to robić. Jeśli są farfocle w  ,,mleku'', i ,,mleko''wodniste to du..,ale jeśli jest 5 mln. a na cedzidle nie ma nic to wyjdzie jak należy,tylko komu to robić,kurom?

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, kizak napisał:

wyjdzie ,,normalny'',

Będzie go mniej i nie ręcze za ilość chorobotwórczych bakterii, czyli laksa jak u cielaka. Nie raz robiłam i polecam z tego dobrego mleka twaróg domowy na kanapkę nie dla kur 😆 Najlepiej robiony z podpuszczką, żeby złych bakterii nie namnożyć. 🐔🐔🐔

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Napisałem kiedy wyjdzie normalny,a kiedy ,,normalny''.😉. Nie pytam jakie Masz prywatne doświadczenia z przerobem mleka,ale śmiem twierdzić  że mam większe😐.  Skrzep,z podpuszczki,a z bakterii mlekowych,to dwie inne ligi,inne procedury,warunki,czas,smak,inna serwatka......... Ale chyba oto nam chodzi,że z kijowego mleka wyjdzie kijowy produkt,nawet jak organoleptycznie wygląda dobry. A o patogenach,i walorach zapachowych ,czy smakowych [jak pomyślę o glutach]......., brrrr,no dobra ,dość, Zauważcie,kijowego mleka nawet pies nie chce.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Łolek napisał:

🤔Na pdstawie jakich wyliczeń zapowiedzieli wam obniżke o prawie 50 gr 🤔

Nie wiem czy chodzi o tą samą grupę ale mi powiedział prezes naszej grupy że mleczarnie są zawalone mlekiem i dyktują ceny po tyle albo wcale.Podobno polmlek Raciąż od kwietnia -20 groszy

Edytowane przez kali87
Opublikowano
20 godzin temu, Marcin_1992_2008 napisał:

Oddajemy do grupy cena ponad miesiąc temu 1.45 a od kwietnia ma być 1zl albo i mniej. Ilość to ponad 20tys

Co to za grupa?

Opublikowano
10 godzin temu, kali87 napisał:

Nie wiem czy chodzi o tą samą grupę ale mi powiedział prezes naszej grupy że mleczarnie są zawalone mlekiem i dyktują ceny po tyle albo wcale.Podobno polmlek Raciąż od kwietnia -20 groszy

Ciekawe ile w tym prawdy bo już trzęsę portkami. Jak będzie taka obniżka to wyjdzie 1.20zl brutto... Smutno trochę za taką cenę doić...

Opublikowano

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,4 proc.,
• Masło – wzrost o 4,5 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 11,9 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 0,2 proc.,
• Laktoza – wzrost o 4,4 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 2,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 0,8 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,1 proc.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego każda mleczarnia powinna wysłać taki list. Ja jestem za tylko wszysty muszą ograniczyć produkcje mleka. I nie marudzić bo można gorsze sztuki sprzedać i kilka zasuszyć,trochę cielakom dać. Dzięki czemu będzie mniejszy kryzys. Lepiej 1,2-3zł niż doić dużo za 1zł 

Edytowane przez leszek1000
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v