Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, slawek74 napisał:

spróbuj z gliceryną paszową rozrobić i zdaj relacjie

ja z braku laku do spirtu, wody dodałem glicerynę paszową(glicerol). Do tego jeszcze wodę utlenioną można dać ale nie miałem

Opublikowano

Mlekpol wyjdzie obronną ręką-Proszkownia miała powstać na ciężkie czasy, w kwietniu miała ruszyć...i proszę. To jest prezes, to jest strateg. Wszystko przewidział, a Wy tak na niego narzekaliscie 😜

• Haha 4
Opublikowano

Wy mówicie o wychamowywaniu produkcji mleka A mi do 15 kwietnia cieli się 32 szt... więc raczej ja znowu zwiększam ...

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

powiedz to tym co postawili nowe obory i zaczynają doić krowy zakupione lub takim co poczynili inne inwestycjie i mają kredyty

Współczuje im😳 Niestety wiele firm zawiesiło teraz działalność i mają gorsze problemy niż zmniejszenie produkcji o 10%.

Opublikowano
3 minuty temu, Adamqq3 napisał:

do 15 kwietnia cieli się 32 szt

Współczuje. Ja mam szczyt na maj i czerwiec. Teraz rozdojuje takie po 50-60 l w okresie przejściowym i muszę o nie zadbać kosztem tych wysokocielnych.

Opublikowano

Jedno w tym wszystkim jest stałe i niezmienne - kosztem rolnika. Tylko jak nie wytrzyma tej selekcji dużo z nas to ciekawe kto będzie tym firmom kupował. Ja do biadolenia ostatni ale jest to stała niezmienna i wku... tendencja. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, slawek74 napisał:

postaw się na ich miejscu

Powiedz to firmom turystycznym, restauratorom, hotelom i innym żyjącym z usług. 0% zysków to jest dramat przy kredytach, opłatach i pensjach pracowników. Każdy ambitny mocno ryzykuje. Nie przewidzisz takiej sytuacji, że z dnia na dzień wszystko staje. Trzeba zacisnąć pasa, prosić bank o odroczenie spłaty  rat o kilka miesięcy i przetrwać. 

Edytowane przez przezuwaczka
  • Like 2
Opublikowano

przezuwaczka ludzi można zwolnić lokal zamknąć ale krowie mordy ani du.. nie to jest biznes który musi palić się jak piec w hucie hotele turystyka to dla mnie nie dostępny luksus na który mnie nie stać

• Like 1
Opublikowano

U nas w okolicy najgorzej mają teraz ogrodnicy bo niebdosyc że towar tani to jeszcze granica z Ukrainą zamknięte i nie ma kto w szklarni robić... A tam kredyty nie takie jak na budowę obory za 2,5 miliona ... 

Opublikowano

Znów Piątnica wyjdzie obronną ręką a my po Złotówie bo oni w zasadzie na nasz rynek a tu idzie wartko sprzedaż za to za granicę będzie sukcesywnie spadać z postępująca chorobą w exportowych krajach.Aby odbierali choć na koszty produkcji i nikt z rodziny nie przekręcił się to będzie ok 😊

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Adamqq3 napisał:

U nas w okolicy najgorzej mają teraz ogrodnicy bo niebdosyc że towar tani to jeszcze granica z Ukrainą zamknięte i nie ma kto w szklarni robić... A tam kredyty nie takie jak na budowę obory za 2,5 miliona ... 

Sytuacja podobna jak w Niemczech: tam tysiące inżynierów też nie garnie się do pracy przy szparagach. Wróć: do jakiejkolwiek pracy ;) Podobnie u nas: czy cała szlachta 500+ będzie się przejmować takimi bzdurami jak praca? Szlachta baluje, a plebs pracuje.

Opublikowano

U mnie w kwietniu 20 krow do cielenia. Oby sierpc nie wymyslil takiej glupoty jak turek.

Ja nawet jak bym mogl kogos zatrudnic to bym nie chcial. Sasiad zwolnil pracownika zeby mu wirusa nie przyniósł. A dzieciaki studenty ktore mialy w d... gospodarke tylko zeby stary placil za zabawe w wawie wrocily z podkulomym ogonem i krowy doja.

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano

Wcześniejsze wypowiedzi przezuwaczki brzmią jak by była rzecznikiem branży hotelarsko turystycznej  oni sobie poradzą dla pracowników  jakieś socjale szykuje rząd  a o rolnikach nie słyszałem w tv nawet sekundowej wypowiedzi .Wystarczy poczytać niektóre artykuły w gogle  to pod nimi w komentarzach jest cala prawda co o nas myślą miejskie dupki ze rolnik nie placi podatków zusu zimą leży  pod pierzynką kasę z uni bierze i jeszcze mu źle  wiec martmy się  o swoją branże i obyśmy byli wszyscy zdrowi 

• Like 6
Opublikowano

Niższa cena o kilka groszy lepsza niż zmniejszenie produkcji ja bym mógł sprzedać 10% stada słabiej żywić ale są tacy co muszą zwiekszyć zobowiazania z prow lub postawili nowy obiekt słyszałem też bulwersującą mnie wypowiedź prezesa jednej spółdzielni że zaprzestanie odbioru od rolnika gdzie bedzie wykryty korona wirus taki prezes powinien ponieść konsekwencjie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Łolek masz rację,  poza tym zawężanie tej sytuacji do tylko polskiego rynku to jakieś nieporozumienie. Mieliśmy już limitowanie produkcji mleka. I być może ci którzy dziś namawiają do jakiś ograniczeń kilka lat temu wrzeszczeli żeby je znieść. Produkcja mleka to nie hotel czy buda z kebabem. Jakiekolwiek regulacje można tu zaprowadzać tylko długoterminowo. I tylko pod warunkiem zastosowania na całym wspólnym rynku, w naszym wypadku UE

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Jednym słowem skończy się na jakiś czas zarobek firmom handlującym maszynami, ciekawe co będzie z naborem na prow.

Z plusów to jeszcze cena ziemi może spaść, czy to zakupu czy dzierżawy, ale tu znowu ci co dobrze stoją finansowo nie odpuszczą okazji zakupu.

U nas we wsi tylko jeden wypadnie z rolnictwa jak by był taki kryzys, reszta najwyżej nie kupi kolejnego mieszkania w Warszawie.

W Rykach cena za marzec pozostaje bez zmian, co dalej zobaczymy

Opublikowano
6 godzin temu, leszek1000 napisał:

Dużo ludzi zbiednieje to zaczną tanie mleko z biedronki kupować. 

A co jak co piątnica ma drogie produkty 

Tyle, że ostatni kryzys na rynku mleka najmniej dotknął dostawców Piątnicy. Mają swoją ugruntowaną markę i nie robią półproduktów np. mleka w proszku, którego cena zawsze spada najbardziej podczas kryzysu. 

Opublikowano
Cytat

Najgorzej będą mieli ci zadłużeni, banki zawsze swoje odbiorą, przy panice nie będzie próby utrzymania dłużnika przy życiu tylko ściąganie pieniędzy za wszelką cenę, byle przed innymi zdącyć. Ale sytuacja jest bardzo trudna do przewidzenia. Kwotowanie pewnie wiele by nie zmieniło, bo i tak część mleczarni wprowadziła swoje regulacje w tym zakresie, żeby z jednej strony nie utopić się w mleku, z drugiej mieć co przerabiać. Ale tak jak mówię, nie wiadomo co się będzie działo z konsumpcją, jak się będą zachowywały sieci handlowe. Duże zawirowania = duże koszty i wielu straci wszystko

Opublikowano
36 minut temu, Łolek napisał:

wypowiedzi przezuwaczki brzmią jak by była rzecznikiem branży hotelarsko turystycznej

Nie jestem😂😂😂 Poprostu mam oczy skupione nie tylko na własnym tyłku. Wszyscy jadą na jednym wózku. Pocieszył mnie znajomy kierowca, że jeżdzi po mleczarniach w całym kraju i ruch jak nigdy, bo ludzie więcej w sklepach dużo kupują. Pytanie kiedy to zjedzą. Jadę jutro do Mlekovitki zakupy większe zrobić.😁 

Życzę wam zdrowia, stabilnej ceny i skupu mleka bez limitów.👍👍👍

Opublikowano

Limity były i się nie sprawdziły dla rolników, inni kasy nabrali.

Więc limit tylko by dał kasę dla rządu, czy też uni która w takiej wersji jak obecna się nie sprawdza.

Piszemy w luźnych na ten temat żeby nie denerwować modów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v