Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie takie pytanie czy sruta dla warchlaków od 40kg jest oki mam mieszanke jeczmien owies ( po 50%) i pszenzyto

srute robie na zasadzie 15% stronga z nutreny 60 % tej mieszanki i 25% pszenzyta czy moge dawac wiecej pszenzyta i ile moge dac max pszenzyta od wagi 90kg wzwyz ?

Opublikowano

@krilan06 a ty po studiach rolniczych szukałeś gdzieś roboty czy zostałeś na gospodarce. Znajomy po studiach w chemirolu ma 4tys samochód ma sluzbowy ale nwm kim on tam jest

Opublikowano
pabloooo napisał:

5 godzin temu, adamn999 napisał:

Cykl zamknięty 2020rok 22 lochy sprzedane 419 sztuk zysk 118 zł/szt. + covid około 50 zł/szt. + dofinansowanie z grupy producenckiej około 28zł/sztukę = 196 zł/ sztukę w kosztach uwzględnione upadki, robocizna 15 zł/h, media, leki, remonty. nie liczyłem amortyzacji budynków(ojcowizna) zboże do pasz po cenie rynkowej z żniw 650 zł dla przykładu w 2019 151zł 2018 było około 60 zł/ sztuka

Możesz rozpisać pozostałe koszty, podać ile paszy na kg przyrostu zużywasz, ile na tucznika koszty weterynaryjne wynoszą, ile średnio tona paszy Cię wynosi i jaką średnia wagę tucznika odstawiłeś i jaką średnią cenę netto na wagę żywą uzyskałeś, bo aż wierzyć mi się nie chce, że jest tak dobrze

średnia cena za ubiegły rok 6,5 za E zużycie paszy 3 kg na 1kg m.c. koszt paszy około 1050 koszt tuczu 480 zł

Opublikowano

To obocnie ile dostajesz za E klasę, bo strasznie wysoka wyszła Ci średnia, u mnie obecnie ok 4,5-4,7zl netto za E, a taki stan rzeczy utrzymuje się od października..... 

Opublikowano
2 godziny temu, sabuliga napisał:

@krilan06 a ty po studiach rolniczych szukałeś gdzieś roboty czy zostałeś na gospodarce. Znajomy po studiach w chemirolu ma 4tys samochód ma sluzbowy ale nwm kim on tam jest

Miałem propozycje pracy, ale bym musiał się przeprowadzić. 

Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał:

Miałem propozycje pracy, ale bym musiał się przeprowadzić. 

A to ci uczelnia proponowała czy ktoś znajomy? I co zalujesz ze się nie przeprowadziłes?

Opublikowano
pabloooo napisał:

To obocnie ile dostajesz za E klasę, bo strasznie wysoka wyszła Ci średnia, u mnie obecnie ok 4,5-4,7zl netto za E, a taki stan rzeczy utrzymuje się od października..... 

4,7 Za mięsność 58 do 60% 4,58 za 56 do 58%

Opublikowano

No to skąd u Ciebie cena 6,5 zł netto za E średnia dla całego roku, jak zapewne od października dramatycznie szybko spadła na 4,7. U mnie średnia cena za ubiegły rok to ok 5,2-5,3 netto za E,no chyba że od września świń nie sprzedawałeś, to w pierwszym półroczu może taka cena za E by była 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, sabuliga napisał:

A to ci uczelnia proponowała czy ktoś znajomy? I co zalujesz ze się nie przeprowadziłes?

Normalnie złożyłem cv i podanie do pracy. Ani to nie było przez uczelnię ani przez znajomego. Nie wiem czy jest czego żałować skoro przeprowadzka nie wchodziła w grę 

Opublikowano
10 minut temu, migacz napisał:

Średnia cena za żywa wagę netto ( waga netto i cena netto) nie uwzględniając macior dała 4, 78 to chyba nie jest tak źle.

Kolega pisał że koszt tuczu 480 wyniosły u niego, więc dochodowość mizerna

Opublikowano
3 godziny temu, pabloooo napisał:

Pisałem wcześniej mi cena wyszła zbliżona 6,44 zł/kg klasa E.

Sprzedaż praktycznie co 3 tygodnie i wyrównane partie.

Opublikowano

styczeń 7.4 luty 8.2 marzec 7.7 kwiecień i maj 6.9 czerwiec lipiec sierpień i wrzesień trochę ponad 6-6.2 październik 5.3 listopad grudzień 4.7 liczyłem średnią ważoną. cena za E powyżej 58%

Opublikowano
4 godziny temu, sabuliga napisał:

Z Taką wiedzą do firm handlowych bym się nie pchał jakiś portier czy ochrona co najwyEj  no chyba że głupa tylko tu palisz

Opublikowano
1 godzinę temu, adamn999 napisał:

styczeń 7.4 luty 8.2 marzec 7.7 kwiecień i maj 6.9 czerwiec lipiec sierpień i wrzesień trochę ponad 6-6.2 październik 5.3 listopad grudzień 4.7 liczyłem średnią ważoną. cena za E powyżej 58%

Teraz już wiem czemu u mnie lipa, mimo tego że mam ciut lepsze wynikiod Ciebie. A mianowicie od 15 września wystąpiło ognisko w stadzie świń niedaleko mnie, no i wlecialem do niebieskiej strefy. Przez prawie 40 dni mieliśmy zablokowaną sprzedaż, pierwsze świnie schodziły pod koniec października po 3,6 na żywą, a przerosniete po 3,2, a później to juz było tylko gorzej i sprzedaż od 3,1 do 2,9 zł netto na żywą. Wytrwałości i normalności w 2021 chłopaki 😊

Opublikowano

😢 współczuję, mnie przed niebieska strefą w kwietniu uratowała....... droga ja w żółtej po drugiej stronie niebieska😢😢 ludzie po 2,8 sprzedawali a kolega po 240 za prosiaka dawał😭😭😭

Opublikowano
2 godziny temu, henio2 napisał:

Z Taką wiedzą do firm handlowych bym się nie pchał jakiś portier czy ochrona co najwyEj  no chyba że głupa tylko tu palisz

nie zamierzam nie mam wykształcenia i nie mam nawet gadki jedynie bym umiał powiedzieć chcesz pan kupić

Klient: nie nie chce

JA; a może jednak

klient: nie

ja: dowidzenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v