Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Cybulek17 napisał:

350 - 370 netto na cennikach z dobrych hodowli 

A które to te dobre hodowle?

Opublikowano

Ile? -9? To co, teraz wieprzowina już nie jedzie do Chin? Czym są spowodowane te spadki? Niedługo się okaże że przez tego wirusa będziemy oddawać świnie i bydło za bezcen a w sklepach i tak będą pustki

Opublikowano
21 godzin temu, TheRolnik1992 napisał:

Oj coś słabo widzę  przyszłość tych co kupują duńskiego warchlaka....

Kolego  moze to brutalnie zabrzmi ale może to i dobrze.

Masa ludzi polikwidowało hodowle ale budynki mają  i teraz jak ceny szły do godnego poziomu to im się zamarzyło powrót do hodowli, ale nie zostawianie macior i od prosiaka zaczynając  ale na łatwizne duna kupić 3 miesiące potrzymać i się nachapać. A tak w grudniu dostali po d*pie( spadek cen)  teraz dostaną w dupe to się z niechęcom.

Wyobraź sobie  ze cena by szło bez przerwy do góry wszelkiej maści  sezonowi hodowcy by swinie hodowały  i nagle nastapiło by załamanie rynku i cena 2,5zł Oni by wstawień nie robili nastepnych,  a my co mamy cykl zamknięty i cieżka praca przy maciorach zostalibyśmy w ręką w nocniku z stadem podstawowym.

Ja powiem więcej ja wręcz czekam na zamknięcie granic nawet na towary wtedy skończyłby się raz na zawsze import duńskiego warchlaka i zostali by tylko Ci którzy produkują po Bożemu.  Polska maciora i polska świnia i wreście godna zapłata.  

P.s  może to też brutalnie zabrzmi ale markety powinny ze 2 miesiące być puste a mieszczuchy głodne powinny chodzić. Bo do tej pory szłyszałeś od miastowych" po cholere pomagać polskiemu rolnikowi niech zamyka gospodarstwo i idzie do roboty jak mu się nie opłaci przecież jest wolny rynek i globalizacja i jedzenie można z zagranicy importować. Jak jeden drugi miastowy gnojek pogłoduje to zrozumie co to bezpieczeństwo zywnościowe państwa. 

I rządzący w końcu stworzą prawo ze supermarket nie może sprzedawać zagranicznej zywności skoro jest Polska. Ja rozumiem importować pomarańcze ale nie kuźwa mięso zasyfiałe z zagranicy a polski rolnik nie miał gdzie sprzedać.

Teraz w końcu rządowe cymbały zrozumią ze trzeba strzorzyć takie prawo ze Biedronka, lidl karmi polskie społeczeństwo to ma to robić polskimi produktami od polskiego rolnika a jak niech wynoszą się z kraju jak TESCO

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam sie z kolegą wyżej.

Nie mam zbyt dużej hodowli bo tylko 20 loch w cyklu zamkniętym, ale i tak trzeba się przy tym nachodzić.

denerwują mnie ci sezonowi hodowcy którzy zobaczą że cena tucznik idzie lekko w górę to zamawiają warchlaki i już stają się wielkimi hodowcami, i to gadanie  ile to oni nie muszą się narobić przy tych świniach.

Przepraszam ale takie jest moje zdanie

Edytowane przez Y635
  • Like 3
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ale ja się też z wami zgadzam. Sam mam cykl zamknięty i też chce tego coś mieć. Narazie mała hodowla ale powoli zwiększam obsadę. Jak był dołek to zamknąłem chlewnie, i ratował mnie tylko dodatkowy zarobek, myślałem o bykach ale to nie dla mnie, ( brak sprzętu do zielonek). Poza tym nie lubię jak chlew stoi pusty. 

Edytowane przez TheRolnik1992
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Zadam pytanie niezwiązane z tematem. Czy hodował ktoś z was świnie razem z bydłem przedzielone by były one płyta osb, do jednych i drugich oddzielne wejścia?

Mazowieckie żółta strefa 5,6 brutto.

Opublikowano
12 minut temu, rolnikos25 napisał:

Zadam pytanie niezwiązane z tematem. Czy hodował ktoś z was świnie razem z bydłem przedzielone by były one płyta osb, do jednych i drugich oddzielne wejścia?

Mazowieckie żółta strefa 5,6 brutto.

Powinno przejść . Ale dużo zależy od kontrolerów .  U nas przechodziły takie prowizorki ,

Opublikowano

Kolo mnie ma gościu w jednym budynku świnie i bydło tylko on ma to przedzielone murem z pustaków lub cegieł. Miał kontrol i przeszło bez problemu

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie . Wtedy będziesz miał pewność . Napisz co Ci powiedział .

1 minutę temu, rolnikos25 napisał:

To pewnie najlepiej do powiatowego dzwonić. Dzięki za odpowiedzi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v