Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, janko1 napisał:

odnośnie zakupu bez swiadectwa. możesz to zrobić lecz za jakiś czas bedziesz chciał świadectwo do sprzedaży i akurat nie zastaniesz swego weta i trafisz na innego dokładnego który sprawdzi w rejestrze iż wprowadziłeś  do stada sztuki bez świadectwa czyli nie wiadomego pochodzenia. On nie wystawi Ci  świadectwa tylko bedziesz musiał na własny koszt przebadać 50 % stada pod kątem Aujaszkiego  aby znów Twe gospodarsto odzyskało statut wolny od tej choroby. Możesz mięc fart i nikt tego nie wyłapie a może byc to kosztowna lekcja

W mojej okolicy był taka sytuacja tylko to wyszło podczas kontroli bioasekuracji.

rolnik kupił od rolnika 5km dalej tylko mieszkali w innych województwach,ten co kupował zablokowali mu sprzedaż świń do czasu zrobienia na swój koszt badań na Aujaszkiego plus mandat 500zł.Sprzedającemu nic nie zrobili bo był z innego powiatu

Opublikowano
Dnia 18.01.2020 o 13:46, turtojs napisał:

Wiesław z Połomii? Nie, dwa razy mialem, spoko rosły ale wolę większe 28-30 kg

tak z Połomi miałem od niego kilka razy wszystko ok teraz biorę od gościa 10 km ode mnie taki sam towar troche taniej i bliżej 

a ja wolę takie +- 20 kg są tańsze o ponad stówę a podtuczenie ich od 20 do 30 kg aż takie drogie nie jest

Opublikowano
26 minut temu, krilan06 napisał:

To po ile u Was chodzą teraz prosięta?

tydzień temu kupiłem po 10.50 za kg 

Opublikowano
szczypka napisał:

Dnia 18.01.2020 o 13:46, turtojs napisał:

Wiesław z Połomii? Nie, dwa razy mialem, spoko rosły ale wolę większe 28-30 kg

tak z Połomi miałem od niego kilka razy wszystko ok teraz biorę od gościa 10 km ode mnie taki sam towar troche taniej i bliżej 

a ja wolę takie +- 20 kg są tańsze o ponad stówę a podtuczenie ich od 20 do 30 kg aż takie drogie nie jest

Nie jest to taki gościu co jest z okolic Gliwic i sprzedaje takie po 17-18 kg 10% taniej od Wiesława? 10,5 za kg to bardzo tanio, to wychodzi obecnie 210 zł za 20 kg 😳 to jak darmowe obecnie. Wiesław ma po 310 wystawione za 20 kg

Opublikowano

nie , kupuję od gościa z północnej części śląskiego raczej mały producent ma coś około 150 loch a cena to po prostu stała współpraca 

Opublikowano

Ja też kupuje z północnej części śląskiego, napisz na priv z jakiej miejscowości jest gościu, ale dalej jestem w szoku ze po tyle kupujesz. Gościu jest 100 zł stratny na każdym warchlaku

Opublikowano

Mądry hodowca, trzeba mieć grupę klientów, którzy są z  nim podczas górki i dołka cenowego. Na skoczkach sobie odbije rabaty dla stałych klientów. :)  

Opublikowano

Tu masz 100% rację, jak też nienawidzę ciągłych gorek i dolkow cenowych. Tylko nie umiem znalesc takiego hodowcy, każdy zeruje ile umie na cenie, a jak spada to się prosza żeby kupić, a teraz nawet jak w czwartek podniosą a biorę w sobotę to już musza podwyżkę uwzględnić a ugadane co innego, zero poszanowania dla współpracy

Opublikowano
6 godzin temu, rudinho11 napisał:

-mały producent - 150 loch. Nie no rzeczywiście mały. 😂

A co się dziwisz ? Ostatnio na forum wyczytałem że gospodarz to taki co ma minimum 100ha albo 150 szt bydła ... Wszystko poniżej to hobbyści ... Także nic już mnie nie zdziwił na tym forum ;)

Opublikowano
19 godzin temu, turtojs napisał:

Tu masz 100% rację, jak też nienawidzę ciągłych gorek i dolkow cenowych. Tylko nie umiem znalesc takiego hodowcy, każdy zeruje ile umie na cenie, a jak spada to się prosza żeby kupić, a teraz nawet jak w czwartek podniosą a biorę w sobotę to już musza podwyżkę uwzględnić a ugadane co innego, zero poszanowania dla współpracy

W interesach nie ma sentymentów jak nie będzie opłacalności nikt nie będzie produkował

Opublikowano
4 godziny temu, Lukiii27 napisał:

cennik prosiat w innym dziale! Konkretnie i na temat proszę pisać.

Nie rzucaj się.

W tym temacie również można pisać ceny prosiąt, warchlaków i innych grup wiekowych

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano

W skupie tyż tak drożeje ?

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci-branzowe-swinie/wieprzowina-wciaz-drozeje-sklepy-podnosza-ceny-i-ograniczaja-promocje/?fbclid=IwAR1QIY0f5aOYI-fZsYNIwMTU1MA_wDccBWkTzvvzQ5vfz6XJEjnNNCixgCc

topagrar

Opublikowano

Taa, warchlaki i prosięta drożeją, mięso w sklepach też, a tuczniki tanieją. We wszystkich artykułach piszą ze ceny w sklepach są takie, bo świń mało i mięso podrożeje o kolejne 20%. Szkoda tylko że tuczniki na wagę żywą ok 5zł netto, a taka cena zdarzała się 20 lat temu, ale o tym to już nikt nie wspomni

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v