Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Powiedz mi tak ile jest tak naprawdę  Polskich świń , od Polskiego rolnika , NIE z hodowli Duńskich i typ ? .

4 miliony to urodzone w polsce lus ok 7 milionów importowane warchlaki taka jest produkcja trzody, sporzycie w Polsce 16 milonów

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

4 miliony to urodzone w polsce lus ok 7 milionów importowane warchlaki taka jest produkcja trzody, sporzycie w Polsce 16 milonów

Skoro tak powiadasz to co my mamy do wysłania jako Polką świnie jak spożycie jest na 16 mil sztuk .

Opublikowano

bo my wysyłam złą polską świnie do Niemiec a w zamian niemcy przysyłaja nam swoje swinie plus rak gratis)))

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

bo my wysyłam złą polską świnie do Niemiec a w zamian niemcy przysyłaja nam swoje swinie plus rak gratis)))

To mi się podoba jak ktoś powie w prost jak jest .

Opublikowano

W sokołowie w Gadkach swego czasu był kontrahent z Niemiec który pilnował aby w danym dniu  były ubijane tylko polskie świnie urodzone w Polsce, bo tylko takie kupował. a na polski rynek sokołów bił kontraktowe, duńskie plus półtusze z niemiec. Tak to wyglada

Opublikowano
11 minut temu, ws71 napisał:

Ciekawe przypuszczenia,prognozy w tym artykule,zresztą wszyscy z okolic siedzący w branży twierdzą podobnie,skupujący twierdzą że świń mniej jak przed świętami🤔

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/trzoda-chlewna/18168-czy-dojdzie-do-sytuacji-gdy-cena-zakupu-warchlaka-zrowna-sie-z-cena-sprzedazy-tucznika

Skoro taka sytuacja jest to na własny rynek nie posiadamy  świń to cena nie powinna spadać tylko rosnąć do 10 zł za kg .

A tu mowa że my wysyłamy Polską wieprzowinę na cały świat to pytanie jak to działa .

Opublikowano
18 minut temu, krilan06 napisał:

Też podejrzewam, że w niedługim czasie nastąpi takie walnięcie ceny, że tuczniki trzeba będzie sprzedać w niższej cenie niż teraz kosztuje duński warchlak

Co będzie powrót ceny do 4,50 zł a tu tyle było zapału na hodowlę i nowe tuczarnie to pozostaną tylko marzenia że może kiedyś .

Opublikowano

koledzy moje okolice pośrednik proponuje cene 4,9 netto  ludziską 

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Też podejrzewam, że w niedługim czasie nastąpi takie walnięcie ceny, że tuczniki trzeba będzie sprzedać w niższej cenie niż teraz kosztuje duński warchlak

niech wiecej dunów kupują

Opublikowano
galan99 napisał:

1 minutę temu, mikcom20 napisał:

świnie już chyba nie podrożeją, Jak amerykańskie pojadą do Chin

Powiedz mi tak ile jest tak naprawdę  Polskich świń , od Polskiego rolnika , NIE z hodowli Duńskich i typ ? .

a co to ma do rzeczy ile jest polskich świń? USA zniosło wojnę handlową z Chinami. Wskutek tego, jeśli do Chin pojadą świnie ze stanów to o dobrej cenie możemy pomarzyć. Takie moje zdanie. Lokalny skup 5.6 netto dziś .

Opublikowano
1 godzinę temu, mikcom20 napisał:

a co to ma do rzeczy ile jest polskich świń? USA zniosło wojnę handlową z Chinami. Wskutek tego, jeśli do Chin pojadą świnie ze stanów to o dobrej cenie możemy pomarzyć. Takie moje zdanie. Lokalny skup 5.6 netto dziś .

Ach jak dla ciebie nie ma znaczenia ile jest Polskich świń to daremnie szukać dobrej ceny i jeść padlinę  tuczarni zachodnich .

Polska niech pierw swój rynek nakarmi własnymi świniami .

Opublikowano

Koledzy z jednej strony to źle ze cena spadła , ale z drugiej takie przesilenie dobre jest bo już za hodowle chciali się zabrać ci co dawno już ją zakończyli. Mysleli ze kupią sobie duna za 400 zł a potem sprzedadzą po 7 zł za 3 miesiące a tu zimny prysznic  tucznika sprzeda za te same pieniądze co kupił duna. 

Ja jestem wielkim przeciwnikiem takich hodowców  oni psują rynek, tak jak kontraktowcy. 

Opublikowano (edytowane)

Znowu guzik wiesz . Ci co zaprzestali , to teraz żeby znowu zacząć , to szereg wymysłów muszą spełnić , by im pozwolono . To nie takie hop siup .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
27 minut temu, zetorki12 napisał:

Znowu guzik wiesz . Ci co zaprzestali , to teraz żeby znowu zacząć , to szereg wymysłów muszą spełnić , by im pozwolono . To nie takie chop siup .

Tu dobrze powiadasz bo trzymałem świnie w chowie wolnym na wybiegu ogrodzone było 0,5 ha ale do roku 2004 jak wstąpiliśmy do Unii i skończyli się świnie .

Teraz pożyczyłem dobremu znajomemu na dokończenie chlewni bo zabrakło mu kasy a bank odmówił kredytu i widzę że była to zła decyzja a zapowiadało się tak pięknie będzie udział , zboże przeznaczy się na pasze i zarobek miał być cena po 8 zeta . Ale czar prysł jak to bywa w Polsce .

Opublikowano
1 godzinę temu, donweter1989 napisał:

Tak z czystej ciekawości. Trzodę też masz?

Ostatnie sztuki pojechały 2 lata temu , ale ogólnie gospodarstwo zostało zbudowane na trzodzie w cyklu otwartym (w dobrych latach). Obecnie w okolicy na placu boju został tylko szwagier , dlatego znam sytuację na bieżącą . On też będzie miał teraz ostatnie wyproszenia i 25 macior wyjeżdża.  Co do ceny to odbiorca przetrzymał go 2tyg ze sprzedażą i teraz za 140kg zaproponował 3.60 netto.

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v